Czym się różnią frytki belgijskie od holenderskich? Jak zrobić domowe frytki z piekarnika?
Aktualizacja: 15 maja, 2024
Doceniane za wyjątkowy smak i zapach, jednak krytykowane za wysoką zawartość tłuszczu, soli i powstającego w procesie smażenia akrylamidu. Frytki uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i osoby starsze, a na stołach krajów rozwiniętych gospodarczo goszczą już od wielu lat. Krajem, który od zawsze uznawany był za największego konsumenta frytek w przeliczeniu na mieszkańca jest Holandia.
Frytki belgijskie
Nazwy frytek – belgijskie i holenderskie – właściwie odnoszą się do frytek przygotowywanych w podobny sposób. Charakteryzują się tym, że są przygotowywane ze świeżych ziemniaków pokrojonych w nieregularne, grube paski, a smażone są dwukrotnie. Taki sposób obróbki ziemniaków zapewnia puszysty „środek” i chrupiącą „skórkę” frytek. Frytki belgijskie uznawane są za najszersze ze wszystkich. Nazewnictwo wywodzi się z faktu, że północna część Belgii i Holandii mają wspólny język i tradycje i dlatego czasem nazywane są belgijskimi, a czasami holenderskimi.
Frytki holenderskie
Holenderskie frytki, jak wspomniano powyżej, przygotowywane są tak, jak belgijskie. Grube, dwukrotnie smażone frytki najczęściej konsumowane są z „ciężkimi” sosami, najczęściej na bazie majonezu. Nierzadko frytki te są wręcz „zatopione” w majonezie, a jednym z charakterystycznych dla Holandii dodatków jest sos na bazie orzechów arachidowych.
Frytki z piekarnika
Alternatywą dla belgijskich i holenderskich frytek mogą być przygotowane w domu frytki z piekarnika. Warunkiem odpowiedniej smakowitości takich frytek jest dobra jakość ziemniaków, a także odpowiednia ich obróbka termiczna. Zaletą przygotowywania pieczonych ziemniaków w domu jest pewność, co do jakości półproduktów, niższa wartość energetyczna, a także możliwość wyboru dodatków smakowych, czy stosowania różnych zamienników ziemniaków. Smacznymi zamiennikami mogą być między innymi bataty czy topinambur.
Składniki:
- 1 kg umytych i obranych dużych ziemniaków;
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
- 1 łyżka cukru;
- Przyprawy do smaku – sól, papryka, czosnek, zioła.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy pokroić w dowolne kształty o pożądanym rozmiarze i dokładnie wymieszać z olejem i przyprawami, a następnie rozłożyć w równych odstępach na papierze do pieczenia, który należy położyć na blasze w piekarniku rozgrzanym do około 220 stopnia Celsjusza. Frytki należy piec około 40 minut, a w połowie pieczenia obrócić je i przemieszać.
Frytki z pewnością są jednym z najsmaczniejszych dodatków do przeróżnych dań. Pamiętać należy, że w ich spożyciu należy zachować umiar. Poza dużą dawką kalorii frytki dostarczają również do organizmu akrylamid – związek powszechnie uznawany jako szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. Obecnie prowadzone są badania nad technologią obróbki frytek w taki sposób, aby były „jak najzdrowsze” i przy okazji jak najsmaczniejsze.