bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Czym się różnią frytki belgijskie od holenderskich? Jak zrobić domowe frytki z piekarnika?

Czym się różnią frytki belgijskie od holenderskich? Jak zrobić domowe frytki z piekarnika?

czym się różnią frytki belgijskie od holenderskich?
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 15 maja, 2024

Doceniane za wyjątkowy smak i zapach, jednak krytykowane za wysoką zawartość tłuszczu, soli i powstającego w procesie smażenia akrylamidu. Frytki uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i osoby starsze, a na stołach krajów rozwiniętych gospodarczo goszczą już od wielu lat. Krajem, który od zawsze uznawany był za największego konsumenta frytek w przeliczeniu na mieszkańca jest Holandia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Frytki belgijskie
  • Frytki holenderskie
  • Frytki z piekarnika

Frytki belgijskie

Nazwy frytek – belgijskie i holenderskie – właściwie odnoszą się do frytek przygotowywanych w podobny sposób. Charakteryzują się tym, że są przygotowywane ze świeżych ziemniaków pokrojonych w nieregularne, grube paski, a smażone są dwukrotnie. Taki sposób obróbki ziemniaków zapewnia puszysty „środek” i chrupiącą „skórkę” frytek. Frytki belgijskie uznawane są za najszersze ze wszystkich. Nazewnictwo wywodzi się z faktu, że północna część Belgii i Holandii mają wspólny język i tradycje i dlatego czasem nazywane są belgijskimi, a czasami holenderskimi.

Frytki holenderskie

Holenderskie frytki, jak wspomniano powyżej, przygotowywane są tak, jak belgijskie. Grube, dwukrotnie smażone frytki najczęściej konsumowane są z „ciężkimi” sosami, najczęściej na bazie majonezu. Nierzadko frytki te są wręcz „zatopione” w majonezie, a jednym z charakterystycznych dla Holandii dodatków jest sos na bazie orzechów arachidowych.

Frytki z piekarnika

Alternatywą dla belgijskich i holenderskich frytek mogą być przygotowane w domu frytki z piekarnika. Warunkiem odpowiedniej smakowitości takich frytek jest dobra jakość ziemniaków, a także odpowiednia ich obróbka termiczna. Zaletą przygotowywania pieczonych ziemniaków w domu jest pewność, co do jakości półproduktów, niższa wartość energetyczna, a także możliwość wyboru dodatków smakowych, czy stosowania różnych zamienników ziemniaków. Smacznymi zamiennikami mogą być między innymi bataty czy topinambur.

Przepis na frytki z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg umytych i obranych dużych ziemniaków;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
  • 1 łyżka cukru;
  • Przyprawy do smaku – sól, papryka, czosnek, zioła.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy pokroić w dowolne kształty o pożądanym rozmiarze i dokładnie wymieszać z olejem i przyprawami, a następnie rozłożyć w równych odstępach na papierze do pieczenia, który należy położyć na blasze w piekarniku rozgrzanym do około 220 stopnia Celsjusza. Frytki należy piec około 40 minut, a w połowie pieczenia obrócić je i przemieszać.

rozwiń

Frytki z pewnością są jednym z najsmaczniejszych dodatków do przeróżnych dań. Pamiętać należy, że w ich spożyciu należy zachować umiar. Poza dużą dawką kalorii frytki dostarczają również do organizmu akrylamid – związek powszechnie uznawany jako szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. Obecnie prowadzone są badania nad technologią obróbki frytek w taki sposób, aby były „jak najzdrowsze” i przy okazji jak najsmaczniejsze.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

5 powodów, dla których czas…

Sięgasz po fast foody? To błąd! Nawet sporadyczne jedzenie tego rodzaju posiłków wpływa na Twoje zdrowie. Nie ucz się złych nawyków żywieniowych i porzuć fast foody na stałe! Czytaj dalej...

Dieta odchudzająca McDonald’s – czy…

Wszystko to wydaje się oczywiste, do czasu poznania historii Johna Cisny – nauczyciela z Iowa, który postanowił schudnąć, jedząc w restauracji McDonald’s. Jakie były efekty fast foodowej diety i co… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przygotowywanie żywności

    przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.