Bułka żytnia pełnoziarnista

Bułka żytnia pełnoziarnista to wypiek składający się z mąki żytniej, niedużej ilości mąki pszennej (zależnie od producenta) oraz różnego typu dodatków. Bułki czy chleb z pełnego ziarna są istotnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety. Przy kupnie pieczywa uważać należy na bułki z niewielką zawartością żytniej mąki pełnoziarnistej. Nie mają one takich właściwości jak produkt zawierający 100% mąki żytniej.

Polska, zaraz obok Rosji, jest największym producentem żyta na świecie. Nie przekłada się to jednak bezpośrednio na wykorzystanie tego zboża do tworzenia piekarniczych wypieków. Mąka pełnoziarnista powstaje na skutek mielenia ziaren w całości, dlatego jej konsystencja nie jest jednolita i można w niej zauważyć obecność otrębów.

Bułka żytnia pełnoziarnista – właściwości

Mąka żytnia, z której wypieka się tego typu pieczywo, to źródło witamin z grupy B oraz cynku. Tych składników posiada o wiele więcej, niż powszechna mąka pszenna. Zawiera także alkaloidy, które wpływają na obniżenie cholesterolu.

Bułka żytnia z pełnego ziarna zawiera wiele żelaza i manganu. Żelazo bierze udział w procesach dotyczących oddychania komórkowego oraz jest aktywatorem i składnikiem enzymów. Jego niedobór może prowadzić do anemii. Mangan to aktywator działania bardzo wielu enzymów, w tym kinazy i hydrolazy. Jest to również antyoksydant, uczestniczy w procesie wytwarzania protrombiny, która jest konieczna do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Pełnoziarnista bułka to źródło dużej ilości błonnika. Jego spożycie wpływa na naturalną perystaltykę jelit. Dzięki temu działa zapobiegawczo przeciw rakowi jelita grubego. Toksyczne substancje przemiany materii są szybciej usuwane z organizmu i mają krótszy kontakt z nabłonkiem jelita, co powstrzymuje tworzenie się patologicznych zmian. Wspomaga również proces odchudzania.

Pieczywo ma wiele właściwości dietetycznych. Zawiera dużo witamin oraz wchłania wodę, dzięki czemu zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Do tego bułkę żytnią je się dłużej i należy ją dokładnie przeżuć, przez co szybciej uzyskamy uczucie najedzenia, spożywając mniejszą ilość produktu.

Bułka żytnia pełnoziarnista – zastosowanie

Bułka żytnia pełnoziarnista doskonale sprawdzi się jako produkt na śniadanie. Dzięki uzupełnieniu jej o cenne witaminy i składniki mineralne obecne w warzywach czy twarogu, zyskuje ona pełnię składników odżywczych. Wówczas takie śniadanie uznać można za pełnowartościowe, z prawidłowym rozłożeniem węglowodanów, białka i tłuszczów. Warto wybierać bułki ze zdrowymi dodatkami, na przykład z siemieniem lnianym.

Należy zwrócić uwagę na jakość i skład kupowanego pieczywa. Czasami pod nazwą pieczywa żytniego znajduje się tak naprawdę mąka pszenna, barwiona karmelem, z niewielkim dodatkiem mąki żytniej.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł