Bromelina – działanie i skutki uboczne
Świeże owoce i warzywa oraz produkty z nich otrzymywane często określane są mianem „żywych” z uwagi na aktywne związki w nich występujące. Enzymy, bo o nich mowa, występują w większych ilościach w produktach surowych i pełnią funkcję „aktywatorów” różnych reakcji zachodzących w ustroju. Są bardzo wrażliwe termicznie, ulegają bowiem dezaktywacji podczas gotowania i pasteryzacji. Badania naukowe dowodzą, że niektóre enzymy pokarmowe są wchłaniane z pokarmu w całości i wykazują swoją aktywność w organizmie ludzkim. Jednym z najbardziej znanych enzymów jest otrzymywana z ananasów jadalnych bromelaina. Została ona uznana za skuteczną w działaniu już w 1975 r. i od tego czasu była tematem kolejnych, blisko 250 prac naukowych. W dzisiejszym artykule postanowiliśmy poruszyć temat bezpieczeństwa stosowania bromeliny oraz funkcji, jakie może ona pełnić w naszych organizmach. Zapraszamy do lektury!
Bromelina
Terminem bromelina (lub bromelaina) określa się wspólną nazwę pięciu enzymów proteolitycznych pozyskiwanych na drodze ekstrakcji z owocostanów i łodyg ananasa jadalnego (z łac. Ananas comosus). Zaliczana do grupy proteaz (substancji dokonujących rozkładu białek) znalazła szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i sporcie oraz gastronomii. Jej najczęściej dostępną na rynku formą jest żółty proszek, zachowujący właściwości aromatyczne surowca, z którego pochodzi, czyli ananasa.
Warto jednak zaznaczyć, że nie wszystkie preparaty zawierające bromelinę są jednakowe. Biodostępność enzymu różni się w zależności od tego, czy jest pozyskiwana w całości z owocu czy samej łodygi ananasa. Podpowiadamy, że ekstrakt z owocu wypada znacznie lepiej na tle badań.
Proces absorpcji dostarczanej z zewnątrz bromeliny zachodzi w naszych jelitach w blisko 40%, a wchłaniana jest ona w postaci aktywnej (zdolnej do pełnienia swojej funkcji). Okres jej półtrwania, a więc aktywności w ustroju, naukowcy szacują na około 6–9 godzin.
Bromelina – działanie
Szerokie spektrum działania bromeliny ukazały liczne badania kliniczne, według których:
- bromelaina jest skuteczna w zmniejszaniu dyspepsji u osób bez infekcji Helicobacter pylori w połączeniu z innymi nutraceutykami;
- bromelina eliminuje receptory zlokalizowane na komórkach odpornościowych, które reagują (głównie) na sygnały prozapalne. Oznacza to, że może wykazywać właściwości przeciwzapalne;
- enzymy proteazy (bromelina i papaina) krążące w surowicy były zdolne do łagodzenia uszkodzeń mięśni związanych z ćwiczeniami;
- enzym ten działa przeciwzakrzepowo. Wpływa na spadek zarówno agregacji płytek, jak i ich wiązania do śródbłonka;
- bromelina działa kardioprotekcyjnie;
- udowodniono jej naturalne właściwości przeciwbólowe, mogące zastąpić nawet takie leki jak popularna aspiryna.
- bromelaina pomaga w obniżeniu poziomu białka wiążącego lipazę lipoproteinową oraz syntazę kwasów tłuszczowych. Może także hamować adipogenezę (różnicowanie komórek, które może przyczyniać się do tworzenia komórek tłuszczowych) i zmniejszać gromadzenie się triglicerydów.
Bromelina – skutki uboczne
Choć bromelaina jest zwykle dobrze tolerowana przez ustrój, istnieją pewne przypadki, kiedy należy zachować ostrożność, a podjęcie decyzji o suplementacji należy skonsultować z lekarzem prowadzącym. Z uwagi na przeciwagregacyjne właściwości bromeliny szczególną ostrożność zaleca się osobom przyjmującym leki na rozrzedzenie krwi bądź po przebytych operacjach. Suplementacja enzymem może zwiększyć ryzyko występowania niekontrolowanych krwawień.
Niektóre źródła donoszą również, że dawki rzędu 800 mg/kg/dzień mogą prowadzić do wystąpienia objawów ze strony przewodu pokarmowego. Do najczęściej odnotowanych zaliczano nadmierną kumulację gazów, nudności i zmiany w strukturze kału.
Niektóre przypadki opisują również możliwe dolegliwości na tle alergicznym objawiające się wysypką, swędzeniem skóry, łzawieniem oczu czy przekrwieniem śluzówki jamy nosowej.
Literatura:
- Pellicano R. i in., Benefit of dietary integrators for treating functional dyspepsia: a prospective pilot study. Minerva Gastroenterol Dietol. 2009,
- Baur X, Clin Allergy, 9, (1979), s. 451–457,
- M. T. Murry, J.Piwzorno, L. Piwzorno „Encyclopaedia of Healing Foods”. Piatkus 2008,
- Hale L.P. i in., Treatment with oral bromelain decreases colonic inflammation in the IL-10-deficient murine model of inflammatory bowel disease. Clin Immunol., 2005,
- Mahajan S. i in., Stem Bromelain-Induced Macrophage Apoptosis and Activation Curtail Mycobacterium tuberculosis Persistence. J Infect Dis. 2012,
- Buford T.W.i in., Protease supplementation improves muscle function after eccentric exercise. Med Sci Sports Exerc., 2009,
- Ley CMi in., A review of the use of bromelain in cardiovascular diseases. Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao. 2011,
- Maurer H.R., Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use, Cell Mol Life Sci. 2001,
- Singh T. i in., Effect of proteolytic enzyme bromelain on pain and swelling after removal of third molars, J Int Soc Prev Community Dent. 2016,
- Dave S. i in., Inhibition of adipogenesis and induction of apoptosis and lipolysis by stem bromelain in 3T3-L1 adipocytes. PLoS One. 2012,
- Sree P., Jayakumar K., Vijay, Mathai i in., Immobilization and Kinetic Studies of Bromelain: A Plant Cysteine Protease From Pineapple ( Ananas Comosus) Plant Parts, International Journal of Medical and Health Sciences, 1 (3), 2012, s. 10–16.
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Bromelina
Kolejny przykład na to, że w naturze jest najwięcej siły i nie ma co się patrzeć na syntetyczne preparaty, bo to nam tylko szkodzi. JA nawet do diety zdecydowałam się na suplement na bazie afrykańskiego Mango i przyznam, że robi kawał dobrej roboty.
Możesz napisać jak nazywa się ten suplement?