Bromelaina – właściwości, skutki uboczne. Opinie i cena

Bromelaina działanie
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024

Już w starożytności słoneczne owoce ananasa były powszechnie wykorzystywane w tradycyjnej medycynie ludowej w celach terapeutycznych. Bromelaina zawarta w ananasach posiada godne uwagi właściwości, które w obecnych czasach cieszą się dużą popularnością wśród badaczy poszukujących nowych alternatywnych sposobów leczenia wybranych schorzeń.

Bromelaina

Bromelaina to złożona mieszanina enzymów proteolitycznych (białkowych) wyizolowana z owocu lub łodygi roślin ananasowych. Korzystne dla organizmu człowieka wartości terapeutyczne bromelainy wynikają z jej właściwości farmakologicznych oraz biochemicznych. Głównym składnikiem mieszaniny enzymów jest glikoproteina, czyli enzym proteolityczny, w mniejszej ilości w skład bromelainy wchodzą składniki mineralne, barwne pigmenty, inhibitory proteazy, kwasy organiczne i rozpuszczalniki organiczne. Aktywność bromelainy stwierdzono w pH 4,59,5, czyli w słabo kwaśnym, obojętnym oraz zasadowym środowisku. W organizmie człowieka wchłania się do krwioobiegu z jelita cienkiego, a jej maksymalne stężenie we krwi obwodowej obserwuje się po godzinie od zażycia, a jej obecność w organizmie szacuje się na czas 69 h.

Bromelaina – właściwości

Bromelaina posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz przeciwdrobnoustrojowe. Łagodzi kaszel oraz zapalenie zatok, dzięki właściwościom antybakteryjnym, a tym samym wspiera procesy odpornościowe zachodzące w organizmie człowieka. Bromelainę powszechnie stosuje się w leczeniu stanów zapalnych stawów u osób starszych i pomocniczo u sportowców oraz przy zapaleniach tkanek miękkich. W badaniu na bokserach stwierdzono, że podawanie bromelainy w odpowiednich dawkach przyspieszyło leczenie siniaków na twarzy oraz krwiaków zlokalizowanych w okolicach oczodołów, uszu, warg, klatki piersiowej oraz ramion, które zniknęły w ciągu zaledwie czterech dni! Właściwości przeciwzapalne bromelainy, polegają na aktywacji komórek NK (natural killer), zwiększeniu wytwarzania czynnika stymulującego kolonie granulocytowo-makrofagowe oraz przeciwzapalnych cytokin IL-2, IL-6, które regulują odpowiedź immunologiczną organizmu i zmniejszeniu aktywacji komórek pomocniczych T.  

Przeciwzapalne właściwości bromelainy postanowiono wykorzystać w celach leczniczych chorób zapalnych jelit (IBD). IBD to szeroka grupa nawracających chorób jelita cienkiego oraz okrężnicy, m.in. zespół Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie okrężnicy. W bieżącym roku ukazały się wyniki badania Zhozu i wsp., którego celem było zbadanie wpływu oczyszczonej bromelainy uzyskanej z owocu ananasa, w kontekście hamowania receptora TNF-alfa (czynnika martwicy guza) w modelu zapalenia okrężnicy u szczurów.  Wyniki badania potwierdziły przeciwzapalne działanie bromelainy, co daje szansę na wykorzystanie tego związku w leczeniu osób z chorobami zapalnymi jelit (IBD). Nie sposób nie wspomnieć o najbardziej znanym zastosowaniu bromelainy w celach terapii nadwagi i otyłości. Bromelaina nieodwracalnie hamuje różnicowanie adipocytów (komórek tłuszczowych), poprzez redukcję genu adipogennego oraz zainicjowanie apoptozy (naturalna i potrzebna organizmowi śmierć komórek) i lipolizę (rozłożenie kwasów tłuszczowych) w adipocytach. Tym samym zredukowana zostaje liczba komórek tłuszczowych w ciele oraz ilość zgromadzonych w komórkach tłuszczowych kropli tłuszczu.

Bromelaina – skutki uboczne

Mechanizm działania bromelainy na organizm człowieka nie został dotąd w pełni poznany, jednak z uwagi na długotrwałą historię bezpiecznego stosowania, dobrą tolerancję pacjentów oraz brak zaobserwowanych skutków ubocznych jest wykorzystywana jako lek fitoterapeutyczny. Zgodnie z aktualną wiedzą opartą na wynikach badań naukowych, bromelaina jest substancją bezpieczną do stosowania przez ludzi.

Bromelaina – opinie

Na forach internetowych natkniemy się na szereg opinii osób, które prawdopodobnie miały możliwość wypróbowania danego preparatu, jednak osobiście nie sugerowałabym się tymi opiniami o wątpliwych źródłach. Znacznie lepiej udać się do apteki i zapytać doświadczonego farmaceutę o opinię na temat danego preparatu oraz poprosić o doradzenie w kwestii najlepszego produktu.

Bromelaina – cena

Cena za opakowanie bromelainy w tabletka doustnych jest bardzo różna w zależności od producenta, ilości tabletek w opakowaniu oraz ilości substancji w pojedynczej tabletce. Ceny wahają się w granicach od ok. 2530 zł za opakowanie do nawet 100 zł. Decydując się na zakup bromelainy warto zwrócić uwagę na źródło związku. Najlepiej, aby substancja pochodziła ze świeżych owoców ananasa, gdyż ma ona wówczas lepsze właściwości
i działanie niż uzyskana z łodyg młodych ananasów. Ponadto warto zerknąć na dawkowanie, gdyż mimo dużej ilości tabletek w dobrej cenie, co sugerowałoby korzystną ofertę dla klienta, zdarza się, że producent zaleca wówczas stosowanie 23 tabletek dziennie, co po oszacowaniu kosztów miesięcznej kuracji, może nie wypaść, aż tak dobrze jak z pozoru wyglądało.

W owocach ananasa kryje się prozdrowotna bromelaina, która posiada udowodnione korzystne działanie na organizm człowieka. Pamiętaj, że ta substancja jest również zawarta w świeżym ananasie, który możesz kupić w dowolnym sklepie oraz jednodniowym soku ananasowym. Niestety ananas w puszce jest jej pozbawiony.

 

Literatura:

  1. Vidhya RathnaveluNoorjahan Banu AlitheenSubramaniam SohilaSamikannu Kanagesan and Rajendran Ramesh: Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomed Rep. 2016 Sep; 5(3): 283–288.
  2. Blonstein JL.: Control of swelling in boxing injuries. Practitioner. 1960;185:78.
  3. Zijuan Zhou†, Liang Wang†, Panpan Feng†, Lianhong YinChen WangShengxu ZhiJianyi DongJingyu WangYuan LinDapeng ChenYongjian Xiong, and Jinyong Peng: Inhibition of Epithelial TNF-α Receptors by Purified Fruit Bromelain Ameliorates Intestinal Inflammation and Barrier Dysfunction in Colitis. Front Immunol. 2017; 8: 1468.
  4. Giacca S. Clinical experiences on the action of bromelin in peripheral venous diseases and in chronic bronchitic states. Minerva Med. 1965;56:104. (In Italian) 
  5. Moss JN, Frazier CV, Martin GJ. Bromelains. The pharmacology of the enzymes. Arch Int Pharmacodyn Ther. 1963;145:166–189. 
  6. Dave S1Kaur NJNanduri RDkhar HKKumar AGupta P.: Inhibition of adipogenesis and induction of apoptosis and lipolysis by stem bromelain in 3T3-L1 adipocytes. PLoS One. 2012;7(1):e30831.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Dodaj do ulubionych