bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Batony proteinowe – domowy przepis. Kiedy najlepiej jeść batony proteinowe

Batony proteinowe – domowy przepis. Kiedy najlepiej jeść batony proteinowe

Batony proteinowe, przepis, kiedy jeść batony proteinowe
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Batony proteinowe okazują się być ciekawym rozwiązaniem dla osób zabieganych, prowadzących zdrowy, aktywny tryb życia. Produkty tego typu mogą stanowić substytut wyrobów cukierniczych, a także są wygodne w spożyciu, dostarczając przy tym wartościowych kalorii. Oczywiście batony proteinowe lepiej zrobić samemu niż kupować gotowe, które przeważnie należą do produktów wysoko przetworzonych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Batony proteinowe
  • Kiedy najlepiej jeść batony proteinowe
  • Batony proteinowe – przepis

Batony proteinowe

Batony proteinowe to produkty o zróżnicowanym składzie, które oprócz stosunkowo wysokiej zawartości białka zawierają również różnego rodzaju kontrowersyjne i raczej niepożądane substancje, a mianowicie mowa o takich składnikach jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzone tłuszcze roślinne oraz sztuczne barwniki i konserwanty. Tymczasem okazuje się, że większość batonów proteinowych reklamowanych jako produkty przeznaczone dla sportowców oraz osób dbających o linię, nie różnią się zbytnio od batonów, które można kupić w supermarketach. Nie trzeba być specjalistą, aby wiedzieć, iż tego typu smakołyki mogą jedynie sprzyjać gromadzeniu tłuszczu zapasowego.

Oczywiście można znaleźć kilka ciekawych produktów, które są pozbawione tłuszczu trans, cukrów prostych czy sztucznych substancji słodzących. Niestety, nawet pomimo tego bardzo często w składzie takich batonów możemy znaleźć stosunkowo wysoki udział białek roślinnych, sojowych, czy pszenicznych – białka  traktowane jako surowce drugiej kategorii (mniej wartościowe). Warto nadmienić, iż istnieje względnie mało batonów proteinowych na rynku, które zawierają wysokojakościowe białka serwatkowe, bez niepożądanych substancji, w dodatku są bardzo drogie.

Ponadto należy wspomnieć, iż batony proteinowe z wyższej ”półki” słodzone są zazwyczaj poliolami. Poliole to alkohole wielowodorotlenowe, które przeważnie wykorzystywane są jako substancje słodzące w przemyśle spożywczym. W przeciwieństwie do takich cukrów jak glukoza czy fruktoza, poliole charakteryzują się o około 40% mniejszą wartością energetyczną, niskim indeksem glikemicznym i insulinowym oraz innym metabolizmem. Do substancji słodzących z rodziny polioli zaliczamy: sorbitol, mannitol, izomalt, syrop maltitolowy, syrop sorbitolowy, maltitol, laktitol, erytrytol, ksylitol. Jak zatem widać, zastępowanie sacharozy i syropów glukozowo-frukltozowych poliolami może przynieść wiele korzyści. Niestety nie wszystkie osoby dobrze tolerują poliole, dlatego większe ich spożycie może doprowadzić do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego.

Kiedy najlepiej jeść batony proteinowe

Batony proteinowe, zwłaszcza robione samodzielnie, mogą stanowić znakomite rozwiązanie w przypadku osób zabieganych, żyjących w pośpiechu, dbających o własne zdrowie oraz wygląd. Nie ulega wątpliwościom, iż dużą zaletą tego typu produktów jest fakt, że są sycące, wygodne w spożyciu oraz zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Batony proteinowe mogą okazać się niezwykle przydatne szczególnie w sytuacjach kryzysowych, gdy nie jesteśmy w stanie spożyć pełnowartościowego posiłku, np: podczas przerwy w szkole/pracy czy w trakcie podróży. Ze względu na kiepski skład większości batonów proteinowych, które dostępne są na naszym rynku, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie przygotowanie ich samodzielnie, w warunkach domowych, dodatkowo własne wyroby są bardziej ekonomiczne.

Batony proteinowe – przepis

Chcąc zrobić domowe batony proteinowe nie trzeba być wirtuozem w kuchni. Wystarczy odrobina wyobraźni i czasu. Myślę, że nikt z was nie będzie miał problemu zrobić tego samodzielnie, gdyż wcale nie jest to trudne w przygotowaniu.

Przepis na domowe batony proteinowe

Składniki:

  1. Orzechy nerkowca – 200 g  
  2. Płatki owsiane – 150 g
  3. Odżywka białkowa – 100 g
  4. Mleko 3.2% – 150 g
  5. Masło orzechowe (z migdałów) – 70 g
  6. Oliwa do posmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Orzechy, płatki owsiane i odżywkę wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek. Zblenduj masło orzechowe z mlekiem, po czym obie masy połącz ze sobą. Mieszaj całość aż do uzyskania kleistej masy. Blachę posmaruj niewielką ilością oliwy, a następnie wyłóż na nią masę, którą lekko ugnieć. Na końcu włóż wszystko do lodówki i po upływie 3 godzin podzieli batoniki na kawałki dowolnej wielkości.

Kcal: 2629,4
B: 150g
W: 173,9g
T: 152,5g
Błonnik: 17,8g

rozwiń

Na podstawie wyżej wymienionych informacji można stwierdzić, iż batony proteinowe, szczególnie robione samodzielnie, mogą okazać się ciekawym rozwiązaniem w sytuacji, gdy brakuje nam czasu na przygotowanie zdrowych i wartościowych posiłków lub w przypadku zaspokojenia ochoty na słodkie. To będzie zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż sięganie po wysoko przetworzone przekąski w formie słodyczy. Oczywiście, nawet wyroby domowe powinny stanowić pewną alternatywę w sytuacjach kryzysowych, na pierwszym miejscu powinniśmy zadbać o całokształt naszej strategii żywieniowej.

Literatura:

  1. Health potential of polyols as sugar replacers, with emphasis on low glycaemic properties Geoffrey Livesey https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19087388
  2. Poliole – zamienniki cukru” ,,Polyols – sugar substitutes” dr inż. Anna Długołęcka
  3. Polyols in confectionery: the route to sugar-free, reduced sugar and reduced calorie confectionery. Zumbé A1, Lee A, Storey D. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11318000
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marcin Grzelak
Marcin Grzelak , Trener personalny i pasjonat zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Ranking popularnych batonów zbożowych

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów batonów zbożowych. Przekonaj się co w sobie zawierają te popularne i uchodzące za zdrowe batoniki. Dowiedz się na co zwracać uwagę i który produkt… Czytaj dalej...

Zdrowe podjadanie jest możliwe, przekonaj…

Pomiędzy głównymi posiłkami uwielbiamy podjadać. Po słodkie przekąski sięgamy również, kiedy najdzie nas smak „na coś słodkiego”. Co zrobić, aby nasze podjadanie było zdrowe i nie odkładało się w postaci… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > zdrowe przekąski

    Dieta dla sportowców zdrowe przekąski
    Organizacja żywności w lodówce, pojemniki.
    Dieta dla sportowców

    Gdańsk: dieta pudełkowa dla sportowców przygotowujących się do maratonu – sprawdź, jak osiągnąć swoje cele!

    Hantle, suplementy i shaker na drewnianym tle.
    Suplementy diety

    Kreatyna – najchętniej stosowany suplement diety wśród osób aktywnych fizycznie

    1

    Co jeść przed bieganiem?

    Co to jest pirogronian? Czy warto stosować suplementy z pirogronianem?

    Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

    Dieta dla sportowców

    Co jeść przed treningiem?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.