Masło z awokado zamiast masła? Jak zrobić masło z awokado?
Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024
Awokado jest owocem z drzewa Persea americana pochodzącego pochodzącego z Meksyku i Ameryki Środkowej. Ma kształt gruszkowaty, skórka jest zielona, a miąższ żółtawy. W środku posiada duże nasiono. Owoce dojrzewają ponad pół roku. Awokado jest wysokoenergetyczne ze względu na bardzo dużą zawartość tłuszczu. Jeden owoc dostarcza 237 kcal. W porównaniu z innymi owocami zawiera dużo potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminę E. Dodatkowo jest źródłem glutationu – przeciwutleniacza, i fitosteroli – mogących obniżyć cholesterol całkowity i jego frakcję LDL. Awokado zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – oleinowego, pewne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego, oraz nasycone kwasy tłuszczowe [1].
Masło z awokado
Wraz ze wzrostem świadomości wpływu żywienia na nasze zdrowie, awokado coraz częściej pojawia się na naszych stołach pod różną postacią. Zazwyczaj jako składnik sałatki lub koktajlu. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, może posłużyć jako „smarowidło” do pieczywa. Jest to dobre rozwiązanie szczególnie dla osób, które nie przepadają za jego smakiem.
Masło z awokado zamiast masła?
Czy masło z awokado może być dobrym zamiennikiem dla tradycyjnego masła? Przyjrzyjmy się, co oba produkty zawierają (Tabela 1.). Owoc ma mniej kilokalorii i więcej białka w stosunku do masła. Ma też mniej tłuszczu i bardziej korzystny stosunek kwasów tłuszczowych, w przewadze występują jednonienasycone kwasy tłuszczowe, natomiast w maśle nasycone. Nie zawiera cholesterolu ani witaminy D. Udział witaminy A i E jest mniejszy, ale za to ma więcej magnezu i potasu. Dodatkowo awokado zawiera witaminy z grupy B, których nie zawiera masło.
Dlaczego większy udział jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest korzystniejszy? Awokado zawiera znaczącą ilość kwasu oleinowego (zawarty jest też w oliwie i oleju rzepakowym). Zmniejsza on stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL we krwi. Wpływa to na poprawę profilu lipidowego, co pozytywnie działa na układ sercowo-naczyniowy [1].
Tabela 1. Porównanie wartości odżywczych masła i awokado – na 100 g produktu [2].
Masło | Awokado | |
Energia [kcal] | 735 | 166 |
Białko [g] | 0,7 | 2 |
Tłuszcze [g] | 82,5 | 15,3 |
Nasycone [g] | 54,72 | 1,8 |
Jednonienasycone [g] | 22,41 | 11,51 |
Wielonienasycone [g] | 1,16 | 1,33 |
Cholesterol [mg] | 248 | 0 |
Węglowodany [g] | 0,7 | 7,4 |
Sacharoza [g] | 0 | 0,1 |
Błonnik [g] | 0 | 3,3 |
Witamina A [μg] | 814 | 7 |
Witamina D [μg] | 0,76 | 0 |
Witamina E [mg] | 2,52 | 1,3 |
Magnez [mg] | 1 | 39 |
Potas [mg] | 25 | 600 |
Sód [mg] | 9 | 10 |
Jak zrobić masło z awokado?
Masło z awokado jest bardzo proste w wykonaniu. Co potrzebujemy?
Składniki:
- 1 awokado
- sok z cytryny opcjonalnie
- przyprawy wg uznania (np.: sól, czosnek, natka pietruszki)
Przygotowanie: awokado należy umyć pod bieżącą wodą. Przekroić na pół, wyciągnąć nasiono, obrać. Dodać sok z cytryny, przyprawy i zblendować na gładką masę (zamiast blendera można rozdrobnić widelcem).
Masło z awokado należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce. Można stosować do pieczywa albo naleśników.
Awokado to nietypowy owoc o wartościowym składzie. Doskonały do sałatek, koktajli albo jako smarowidło do kanapek. Ma ono ogółem mniejszą zawartość tłuszczu i lepszy stosunek poszczególnych kwasów tłuszczowych niż masło tradycyjne. Dzięki temu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Literatura:
Duarte P., Chaves M. i wsp. Avocado: characteristic, health benefits and uses. Ciência Rural, Santa Maria 2006, 46, 747-754.
- Kunachowicz H., Nadolna I. I wsp. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2012.