Masło z awokado zamiast masła? Jak zrobić masło z awokado?

16 18 20

Awokado jest owocem z drzewa Persea americana pochodzącego pochodzącego z Meksyku i Ameryki Środkowej. Ma kształt gruszkowaty, skórka jest zielona, a miąższ żółtawy. W środku posiada duże nasiono. Owoce dojrzewają ponad pół roku. Awokado jest wysokoenergetyczne ze względu na bardzo dużą zawartość tłuszczu. Jeden owoc dostarcza 237 kcal. W porównaniu z innymi owocami zawiera dużo potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminę E. Dodatkowo jest źródłem glutationu – przeciwutleniacza,  i fitosteroli – mogących obniżyć cholesterol całkowity i jego frakcję LDL. Awokado zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – oleinowego, pewne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego, oraz nasycone kwasy tłuszczowe [1].

Masło z awokado

Wraz ze wzrostem świadomości wpływu żywienia na nasze zdrowie, awokado coraz częściej pojawia się na naszych stołach pod różną postacią. Zazwyczaj jako składnik sałatki lub koktajlu. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, może posłużyć jako „smarowidło” do pieczywa. Jest to dobre rozwiązanie szczególnie dla osób, które nie przepadają za jego smakiem.

Masło z awokado zamiast masła?

Czy masło z awokado może być dobrym zamiennikiem dla tradycyjnego masła? Przyjrzyjmy się, co oba produkty zawierają (Tabela 1.). Owoc ma mniej kilokalorii i więcej białka w stosunku do masła. Ma też mniej tłuszczu i bardziej korzystny stosunek kwasów tłuszczowych, w przewadze występują jednonienasycone kwasy tłuszczowe, natomiast w maśle nasycone. Nie zawiera cholesterolu ani witaminy D. Udział witaminy A i E jest mniejszy, ale za to ma więcej magnezu i potasu. Dodatkowo awokado zawiera witaminy z grupy B, których nie zawiera masło.

Dlaczego większy udział jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest korzystniejszy? Awokado zawiera znaczącą ilość kwasu oleinowego (zawarty jest też w oliwie i oleju rzepakowym). Zmniejsza on stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL we krwi. Wpływa to na poprawę profilu lipidowego, co pozytywnie działa na układ sercowo-naczyniowy [1].

Tabela 1. Porównanie wartości odżywczych masła i awokado – na 100 g produktu [2].

Masło Awokado
Energia [kcal] 735 166
Białko [g] 0,7 2
Tłuszcze [g] 82,5 15,3
Nasycone [g] 54,72 1,8
Jednonienasycone [g] 22,41 11,51
Wielonienasycone [g] 1,16 1,33
Cholesterol [mg] 248 0
Węglowodany [g] 0,7 7,4
Sacharoza [g] 0 0,1
Błonnik [g] 0 3,3
Witamina A [μg] 814 7
Witamina D [μg] 0,76 0
Witamina E [mg] 2,52 1,3
Magnez [mg] 1 39
Potas [mg] 25 600
Sód [mg] 9 10

Jak zrobić masło z awokado?

Masło z awokado jest bardzo proste w wykonaniu. Co potrzebujemy?

Przepis na masło z awokado

Składniki:

  • 1 awokado
  • sok z cytryny opcjonalnie
  • przyprawy wg uznania (np.: sól, czosnek, natka pietruszki)

Przygotowanie: awokado należy umyć pod bieżącą wodą. Przekroić na pół, wyciągnąć nasiono, obrać. Dodać sok z cytryny, przyprawy i zblendować na gładką masę (zamiast blendera można rozdrobnić widelcem).

rozwiń

Masło z awokado należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce. Można stosować do pieczywa albo naleśników.

Awokado to nietypowy owoc o wartościowym składzie. Doskonały do sałatek, koktajli albo jako smarowidło do kanapek. Ma ono ogółem mniejszą zawartość tłuszczu i lepszy stosunek poszczególnych kwasów tłuszczowych niż masło tradycyjne. Dzięki temu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

 

Literatura:

Duarte P., Chaves M. i wsp. Avocado: characteristic, health benefits and uses. Ciência Rural, Santa Maria 2006, 46, 747-754.

  • Kunachowicz H., Nadolna I. I wsp. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2012.
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Masło z awokado zamiast masła? Jak zrobić masło z awokado? - 4.6/5. Oddano 21 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.