bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Masło z awokado zamiast masła? Jak zrobić masło z awokado?

Masło z awokado zamiast masła? Jak zrobić masło z awokado?

masło z awokado właściwości
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024

Awokado jest owocem z drzewa Persea americana pochodzącego pochodzącego z Meksyku i Ameryki Środkowej. Ma kształt gruszkowaty, skórka jest zielona, a miąższ żółtawy. W środku posiada duże nasiono. Owoce dojrzewają ponad pół roku. Awokado jest wysokoenergetyczne ze względu na bardzo dużą zawartość tłuszczu. Jeden owoc dostarcza 237 kcal. W porównaniu z innymi owocami zawiera dużo potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminę E. Dodatkowo jest źródłem glutationu – przeciwutleniacza,  i fitosteroli – mogących obniżyć cholesterol całkowity i jego frakcję LDL. Awokado zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – oleinowego, pewne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego, oraz nasycone kwasy tłuszczowe [1].

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Masło z awokado
  • Masło z awokado zamiast masła?
  • Jak zrobić masło z awokado?

Masło z awokado

Wraz ze wzrostem świadomości wpływu żywienia na nasze zdrowie, awokado coraz częściej pojawia się na naszych stołach pod różną postacią. Zazwyczaj jako składnik sałatki lub koktajlu. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, może posłużyć jako „smarowidło” do pieczywa. Jest to dobre rozwiązanie szczególnie dla osób, które nie przepadają za jego smakiem.

Masło z awokado zamiast masła?

Czy masło z awokado może być dobrym zamiennikiem dla tradycyjnego masła? Przyjrzyjmy się, co oba produkty zawierają (Tabela 1.). Owoc ma mniej kilokalorii i więcej białka w stosunku do masła. Ma też mniej tłuszczu i bardziej korzystny stosunek kwasów tłuszczowych, w przewadze występują jednonienasycone kwasy tłuszczowe, natomiast w maśle nasycone. Nie zawiera cholesterolu ani witaminy D. Udział witaminy A i E jest mniejszy, ale za to ma więcej magnezu i potasu. Dodatkowo awokado zawiera witaminy z grupy B, których nie zawiera masło.

Dlaczego większy udział jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest korzystniejszy? Awokado zawiera znaczącą ilość kwasu oleinowego (zawarty jest też w oliwie i oleju rzepakowym). Zmniejsza on stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL we krwi. Wpływa to na poprawę profilu lipidowego, co pozytywnie działa na układ sercowo-naczyniowy [1].

Tabela 1. Porównanie wartości odżywczych masła i awokado – na 100 g produktu [2].

Masło Awokado
Energia [kcal] 735 166
Białko [g] 0,7 2
Tłuszcze [g] 82,5 15,3
Nasycone [g] 54,72 1,8
Jednonienasycone [g] 22,41 11,51
Wielonienasycone [g] 1,16 1,33
Cholesterol [mg] 248 0
Węglowodany [g] 0,7 7,4
Sacharoza [g] 0 0,1
Błonnik [g] 0 3,3
Witamina A [μg] 814 7
Witamina D [μg] 0,76 0
Witamina E [mg] 2,52 1,3
Magnez [mg] 1 39
Potas [mg] 25 600
Sód [mg] 9 10

Jak zrobić masło z awokado?

Masło z awokado jest bardzo proste w wykonaniu. Co potrzebujemy?

Przepis na masło z awokado

Składniki:

  • 1 awokado
  • sok z cytryny opcjonalnie
  • przyprawy wg uznania (np.: sól, czosnek, natka pietruszki)

Przygotowanie: awokado należy umyć pod bieżącą wodą. Przekroić na pół, wyciągnąć nasiono, obrać. Dodać sok z cytryny, przyprawy i zblendować na gładką masę (zamiast blendera można rozdrobnić widelcem).

rozwiń

Masło z awokado należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce. Można stosować do pieczywa albo naleśników.

Awokado to nietypowy owoc o wartościowym składzie. Doskonały do sałatek, koktajli albo jako smarowidło do kanapek. Ma ono ogółem mniejszą zawartość tłuszczu i lepszy stosunek poszczególnych kwasów tłuszczowych niż masło tradycyjne. Dzięki temu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

 

Literatura:

Duarte P., Chaves M. i wsp. Avocado: characteristic, health benefits and uses. Ciência Rural, Santa Maria 2006, 46, 747-754.

  • Kunachowicz H., Nadolna I. I wsp. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2012.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
pestka z awokado zastosowanie
owoce

Pestka z awokado – właściwości.…

Zdecydowana większość osób, u których awokado gości w codziennej diecie, po jego przekrojeniu, wyrzuca pestkę do kosza bez żadnego zastanowienia. Ale czy nie lepiej, nie działać tak pochopnie i pozytywnie… Czytaj dalej...
olej z awokado na twarz i włosy

Zastosowanie oleju z awokado na…

Awokado cieszy się coraz większą popularnością. Doceniane jest za bogactwo składników odżywczych, a w szczególności „dobrych”, czyli wielonienasyconych tłuszczów. Wraz z rosnącą powszechnością jego zastosowania pojawił się też olej z… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Oleje i tłuszcze
    Oleje i tłuszcze

    Smalec z gęsi – czym jest, właściwości i zastosowanie

    olej konopny właściwości jak stosować olej konopny
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej konopny – właściwości, zastosowanie. Jak stosować olej konopny?

    spożywczy olej arganowy cena gdzie kupić, działanie
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie

    kannabidiol działanie cena gdzie kupić czy kannabidiol jest legalny w polsce?
    3

    Olej CBD z konopii – co leczy, jak działa?

    masło ghee właściwości zastosowanie
    Oleje i tłuszcze

    Masło ghee – gdzie kupić, cena. Jak zrobić masło ghee?

    olejek z kiełków pszenicy na włosy
    Oleje i tłuszcze

    Olejek z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.