Tagliatelle z sosem szpinakowym

498 kcal/porcję To jest średnie porcji: 3
🕣 < 1 min czytania

Nie macie pomysły na szybkie, smaczne oraz pożywne danie ? Tagliatelle z sosem szpinakowym jest idealną potrawą, gdyż zachwyca krótkim czasem przygotowania, wysoką wartością odżywczą oraz doskonałym smakiem.

Składniki
🕣 < 1 min czytania

Makaron pełnoziarnisty (Tagliatelle) –  200 g

Pierś z kurczaka – 300 g

Szpinak (świeży) – 200 g

Groszek zielony (świeży lub konserwowy) – 100 g

Pomidor lub pomidorki koktajlowe – 200 g

Jogurt naturalny 2% – 200 g

Czosnek  –  2 ząbki

Ser Mozzarella – 120 g

Olej rzepakowy – 2 łyżki

Zioła prowansalskie

Pieprz czarny

Gałka muszkatołowa

0/5 (0 Reviews)

P1000003

Sposób przygotowania: 

Makaron gotujemy w wodzie. Mięso z piersi z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy olejem wymieszanym z suszonymi ziołami, pieprzem i szczyptą soli, a następnie grillujemy na patelni. Do rondelka wlewamy jogurt naturalny, dodajemy liście szpinaku, wyciśnięty przez praskę czosnek, tarty ser Mozzarella, pieprz, gałkę muszkatołową oraz suszone zioła. Całość podgrzewamy około 5 minut, a następnie wrzucamy zielony groszek oraz pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Do sosu dodajemy grillowaną pierś z kurczaka oraz ugotowany makaron, mieszamy.

P1000005

P1000013

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *