Tagliatelle z sosem szpinakowym
Nie macie pomysły na szybkie, smaczne oraz pożywne danie ? Tagliatelle z sosem szpinakowym jest idealną potrawą, gdyż zachwyca krótkim czasem przygotowania, wysoką wartością odżywczą oraz doskonałym smakiem.
Makaron pełnoziarnisty (Tagliatelle) – 200 g
Pierś z kurczaka – 300 g
Szpinak (świeży) – 200 g
Groszek zielony (świeży lub konserwowy) – 100 g
Pomidor lub pomidorki koktajlowe – 200 g
Jogurt naturalny 2% – 200 g
Czosnek – 2 ząbki
Ser Mozzarella – 120 g
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w wodzie. Mięso z piersi z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy olejem wymieszanym z suszonymi ziołami, pieprzem i szczyptą soli, a następnie grillujemy na patelni. Do rondelka wlewamy jogurt naturalny, dodajemy liście szpinaku, wyciśnięty przez praskę czosnek, tarty ser Mozzarella, pieprz, gałkę muszkatołową oraz suszone zioła. Całość podgrzewamy około 5 minut, a następnie wrzucamy zielony groszek oraz pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Do sosu dodajemy grillowaną pierś z kurczaka oraz ugotowany makaron, mieszamy.