Domowa granola
Nie macie pomysłu na szybkie, pełne wartości odżywczych i smaczne śniadanie ? Mam dla Was idealną propozycję, czyli domową granolę, którą można spożyć np. z mlekiem lub jogurtem naturalnym.
Płatki owsiane 400 g
Orzechy laskowe 50 g
Orzechy włoskie 50 g
Orzechy nerkowca 50 g
Słonecznik 100 g
Sezam 50 g
Żurawina suszona 100 g
Morele (suszone) 50 g
Miód 5 łyżek
Kasza jaglana ekspandowana – 100 g
Truskawki liofilizowane – 20 g
Opcjonalnie (starta laska cynamonu)
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wsypać płatki owsiane, orzechy, sezam i słonecznik. Całość dokładnie wymieszać z miodem, można posypać cynamonem. Piec około 40 minut, a następnie dodać posiekane suszone morele, suszoną żurawinę, ekspandowaną kaszę jaglaną i truskawki liofilizowane. Całość dokładnie wymieszać, zostawić na blaszce do ostygnięcia. Granolę trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Podawać np. z mlekiem lub jogurtem naturalnym.
Składniki do domowej granoli można dobierać dowolnie.
Smacznego !