Zalety karmienia piersią w świetle najnowszych badań
Aktualizacja: 14 października, 2019
Powszechnie wiadomo, że karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt, który zapewnia im optymalny rozwój i dobry stan zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby karmić wyłącznie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia, a następnie rozszerzając dietę dziecka kontynuować karmienie 2 lata lub dłużej.
Zalety karmienia piersią – badania
Tryb życia współczesnych kobiet, praca zawodowa, ale też uprzedzenia i problemy, jakie pojawiają się podczas prób karmienia piersią, często zniechęcają matki do takiego sposobu żywienia swoich pociech. Karmienie niemowląt i małych dzieci naturalnym pokarmem matki przynosi jednak wiele korzyści, zarówno dla kobiety, jak i dla dziecka. Badania naukowe z ostatnich lat wskazują na coraz większy wpływ karmienia piersią na przyszły stan zdrowia matki i dziecka.
Niedawne badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały zależność pomiędzy długością karmienia piersią a występowaniem złogów w ścianie tętnicy szyjnej. Tętnice kobiet, które karmiły swoje pociechy przez co najmniej 10 miesięcy, posiadały najmniej złogów, które uznawane są za wczesny zwiastun miażdżycy. Badanie nie potwierdziło jednoznacznie, że efekt ten spowodowany jest wyłącznie karmieniem piersią, ale wskazało na konieczność dalszych testów, które z dużym prawdopodobieństwem mogą to potwierdzić.
Inne badania amerykańskie wykazały, że karmienie piersią, niezależnie od tego ile trwało, zmniejsza ryzyko nawrotu nowotworu piersi u kobiet o 30% oraz śmierci z powodu tego nowotworu o 28%. Dodatkowo zauważono, że kobiety, które karmiły piersią rozwijały mniej agresywne formy nowotworów. Należy mieć nadzieję, że dalsze testy potwierdzą to korzystne zjawisko, a wyniki staną się motywacją dla kobiet do podejmowania prób karmienia naturalnym pokarmem.
Karmienie piersią wpływa również pozytywnie na wiele aspektów zdrowia dziecka. Wykazano już jego wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zespołu nagłego zgonu niemowląt, infekcji przewodu pokarmowego oraz uszu, a w przyszłości cukrzycy typu 2 i otyłości. Najnowsze badania sugerują dodatkowo, że karmienie piersią przez co najmniej 6 miesięcy (czyli dokładnie tyle, ile zaleca Światowa Organizacja Zdrowia) zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia białaczki dziecięcej o 19% w porównaniu do dzieci, które nie były karmione naturalnie lub były, ale krócej niż 6 miesięcy.
Australijscy badacze wykazali ponadto, że niemowlęta karmione wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia posiadały znacząco niższe ryzyko wystąpienia różnego typu przesunięć zębów w przyszłości. Sugeruje to, że karmienie piersią posiada nie tylko korzyści wynikające z optymalnego składu mleka kobiecego, ale też z samego jego aktu.
Współczesna nauka dostarcza nam coraz więcej informacji na temat korzyści płynących z karmienia piersią. Miejmy nadzieję, że staną się one zachętą i motywacją dla wielu kobiet do stosowania tego sposobu żywienia przynajmniej przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka.
Literatura:
- Infant and young child feeding. Model Chapter for textbooks for medical students and allied health Professional, WHO 2009, dostęp online: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44117/1/9789241597494_eng.pdf?ua=1&ua=1
- Breast-Feeding Tied to Healthier Arteries in Middle Age, HealthDay, dostęp online: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_153473.html
- Breast-Feeding May Lower Breast Cancer Recurrence, Death: Study, HealthDay, dostęp online: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_152245.html
- Breast-Feeding May Have Dental Benefits, Study Suggests, HealthDay, dostęp online: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_153084.html
- Breast-feeding May Lower Risk of Childhood Leukemia: Study, HealthDay, dostęp online: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_152837.html