Woda kokosowa – ma bogaty skład i wiele właściwości…również odchudzających!   

„Agua de coco” – tak właśnie nazywana jest woda kokosowa w Ameryce Środkowej.  Woda kokosowa jest przejrzystą cieczą, która pozyskiwana jest z zielonych kokosów. Charakteryzuje się przyjemnym, delikatnym smakiem i zapachem oraz niebywałymi właściwościami funkcjonalnymi. Nie należy jej mylić z mlekiem kokosowym!

W Stanach Zjednoczonych woda kokosowa podbiła serce niejednego konsumenta. Jest dostępna na rynku w postaci czystej wody kokosowej, mieszanek z sokami owocowymi i przecierami oraz napojów smakowych. Amerykańscy producenci ciągle udoskonalają produkcję, zasypując rynek coraz to nowymi produktami na bazie tej drogocennej wody. W Europie nie jest rozpowszechniona na tak szeroką skalę jak w USA, ale zwolenników tego produktu ciągle przybywa.

Woda kokosowa – skład

Woda kokosowa jest doskonałym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim potasu, wapnia i fosforu. Zawiera witaminy z grupy B : B1, B2, B3 , B5 , B6 oraz witaminę C, która jest ważnym przeciwutleniaczem. Bogata jest w aminokwasy egzogenne tj. fenyloalanina, lizyna, tryptofan i histydyna. Wszystkie te składniki odżywiają komórki naszego ciała i wspomagają utrzymanie dobrego stanu fizjologicznego. Glukoza i fruktoza to cukry, które są odpowiedzialne za wysoką osmolalność wody kokosowej. Oznacza to, że ich stężenie jest zbliżone do występującego we krwi. W zielonym kokosie, a z takiego właśnie pozyskuje się wodę, obecna jest substancja zwana kinetyną. Odpowiada ona za opóźnienie procesów starzenia się skóry. Co ważne, woda kokosowa nie zawiera glutenu oraz laktozy, więc może być spożywana przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe. W jej składzie nie znajdziemy także cholesterolu. Woda kokosowa zwiera kwas laurynowy, który w organizmie jest przekształcany w monolauryn, o właściwościach antybakteryjnych
i antywirusowych.

Składniki odżywcze Zawartość [mg/100g]
Minerały:  
Wapń (Ca) 31,64
Żelazo (Fe) 0,02
Magnez (Mg) 9,44
Fosfor (P) 12,77
Potas (K) 257,52
Sód (Na) 16,10
Cynk (Zn) 0,02
Miedź (Cu) 0,03
Mangan (Mn) 0,08
Witaminy:  
Witamina C 2,4
Tiamina (B1) 0,03
Ryboflawina (B2) 0,057
Niacyna (B3, PP) 0,08
Kwas pantotenowy (B5) 0,043
Pirydoksyna (B6) 0,032

Oprócz bogactwa składników mineralnych i witamin, woda kokosowa zawiera także związki azotowe, kwasy organiczne i enzymy.

Woda kokosowa – właściwości

W postaci naturalnej woda kokosowa jest orzeźwiającym i odżywczym napojem, powszechnie spożywanym ze względu na jej właściwości zdrowotne. Trudno uwierzyć, że woda kokosowa może pełnić aż tyle właściwości:

  • wspomaga budowę masy mięśniowej,
  • korzystnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy,
  • w postaci czystej i w mieszance jest doskonałym napojem izotonicznym,
  • może być stosowana u pacjentów z niedoborem potasu, jako środek nawadniający,
  • chroni przed zawałem mięśnia sercowego i miażdżycą,
  • skutecznie reguluje ciśnienie krwi,
  • działanie antyoksydacyjne,
  • zapobiega rakowi jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, płuc,
  • działa przeciwskurczowo,
  • zapobiega jaskrze i poprawia wzrok,
  • poprawia kondycję włosów i paznokci,
  • regeneruje, nawilża i zapobiega starzeniu się skóry,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • wspomaga perystaltykę jelit,
  • wspiera funkcjonowanie nerek,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • nie podwyższa poziomu cukru we krwi – mogą ją spożywać diabetycy,
  • wspomaga usuwanie etanolu z organizmu, przez co idealnie nadaje się jako lekarstwo na „kaca”.

Woda kokosowa – odchudzanie

Woda kokosowa w 100 ml zawiera tylko 24 kalorie! Doskonale nadaje się dla osób będących na diecie redukcyjnej – nie tylko z powodu niskiej kaloryczności. Woda kokosowa, jak już wcześniej wspomniano, jest izotonikiem. Oznacza to, że z powodzeniem może być spożywana w celu regulacji gospodarki wodno- elektrolitowej organizmu. Nie zawiera tłuszczów, a obecne w niej witaminy i minerały wystarczająco uzupełnią niedobory po treningu. Kolejnym powodem dla którego warto wprowadzić wodę kokosową do diety jest to, że zawiera bioaktywne enzymy wspomagające metabolizm.

Woda kokosowa jest jednym z niewielu produktów na świecie o tak szerokim zastosowaniu. Właściwości lecznicze i zdrowotne tego napoju zostały potwierdzone naukowo, a kolejne badania nadal trwają. Wyjątkowość wody kokosowej wynika z unikalnego składu chemicznego. Nie zawiera ona sztucznych barwników i konserwantów, więc jest w pełni naturalnym źródłem substancji odżywczych.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Czapla ,
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Odkąd przyjechałem na Filipiny, każdego dnia wypijam wodę z kokosa i zjadam miąż z 2 do 3 kokosów dziennie. Już po pierwszym dniu zauważyłem zmiany zdrowotne. Zero zaparć. Wszystko gładko idzie z uśmiechem na twarzy. Na 2-3 dzień cera widocznie się poprawia. Jest dobrze nawodniona. Wcześniej z rana piłem wodę tuż przed pierwszym posiłkiem ale kokos z wodą wygrywa na starcie. Na wodzie nigdy nie miałem tak ładnej cery, jak na kokosie. Idąc dalej jest jeszcze lepiej. Poprawia się szybkość i sposób myślenia. Najlepiej widać to w rozmowie z innymi. Takie coś, jak “yyy” tzw. przerywnik na zebranie myśli przestaje istnieć. Rozmawiasz jakbyś czytał. Szybko, sprawnie i bez problemu.
    W życiu próbowałem wielu diet i wielu rzeczy. Teraz jednak woda kokosowa i świeży galaretowaty miąż z kokosa na zawsze pozostaną dla mnie posiłkiem No 1.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *