Witamina K2

Wyróżnić można dwa rodzaje witaminy K2: MK4 i MK7. Wersja MK7 powstaje pod wpływem bakterii i jest zdecydowanie trwalsza niż wersja MK4, a dodatkowo jej poziom jest dłużej utrzymywany we krwi. Wystarczająca ilość witaminy K2 to ok. 100 mikrogramów dziennie.

Witamina K2 zapobiega akumulowaniu się wapnia w tętnicach. Jej działanie polega na aktywacji białka osteokalcyny, które „kieruje” wapń do kości i zębów, czyli tam gdzie jest jego miejsce. Chroni przed miażdżycą i osteoporozą.

Źródła witaminy K2:

  • wątróbka,
  • jaja,
  • sery twarde (parmezan, pecorino),
  • fermentowana soja, czyli natto.

Więcej informacji o witaminie K2 przeczytasz w artykule: Witamina K2 – właściwości, działanie, zastosowanie, występowanie

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł