bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Witamina F – występowanie, niedobór

Witamina F – występowanie, niedobór

witamina f działanie żródła skutki niedoboru
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Witaminy oraz składniki mineralne są liczną grupą składników odżywczych, które zarówno w organizmie człowieka, jak i w produktach spożywczych występują w niewielkiej ilości. Należą jednak do niezbędnych składników pokarmowych, co oznacza, że muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Wykazują one ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu, a niedobór czy nadmiar któregokolwiek z nich może skutkować zaburzeniami stanu zdrowia [1]. Dotyczy to również witaminy F. Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Witamina F
  • Witamina F – występowanie
  • Witamina F – niedobór

Witamina F

Witaminą F nazywamy wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, a dokładniej kwas a-linolenowy (ALA) oraz kwas linolowy (LA). Należą one do niezbędnych kwasów tłuszczowych, które muszą zostać dostarczone do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Człowiek bowiem nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować [2]. Spowodowane jest to brakiem pewnych enzymów, które są zdolne do wprowadzania wiązań podwójnych w pozycjach n-3 oraz n-6.

Warto wspomnieć, że oba omawiane kwasy tłuszczowe w organizmie człowieka występują na zasadzie kompetencyjnego antagonizmu. Oznacza to, iż metabolity tych kwasów wykazują względem siebie działanie przeciwstawne. Metabolity kwasów n-6 co do zasady wykazują działanie prozapalne. Z kolei metabolity kwasu ALA hamują agregację płytek krwi oraz działają przeciwzapalnie. Zarówno kwas ALA, jak i LA są jednak niezbędne dla prawidłowego działania naszego organizmu [3].

Witamina F – występowanie

Zgodnie z zaleceniami International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids ilość dostarczanej dziennie energii pochodzącej ze spożycia kwasu linolowego powinna stanowić 2 %, natomiast w przypadku kwasu a-linolenowego powinno to stanowić 0,7 % [4].

Znaczną ilość witaminy F znaleźć możemy w produktach roślinnych. Dużo kwasu linolowego zawierają oleje jadalne, takie jak:

  • kukurydziany
  • słonecznikowy
  • sojowy
  • rzepakowy bezerukowy.

Z kolei kwas a-linolenowy powszechnie występuje w błonach chloroplastów roślin, a w mniejszej ilościach również w nasionach. Liściaste warzywa zawierają kwas ALA w ilościach 40-60% ogólnej zawartości kwasów tłuszczowych. Jednakże musimy pamiętać, iż zawartość tłuszczu w tych roślinach jest bardzo mała, dlatego nie mają one istotnego znaczenia w żywieniu jako źródło witaminy F [5].

Witamina F – niedobór

Na podstawie badań klinicznych na osobach dorosłych i dzieciach, a także badań przeprowadzonych na zwierzętach zaobserwowano, iż niedobór niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych prowadzi do:

  • zahamowania wzrostu
  • powstawania zmian skórnych (np. skóra sucha, łuszcząca się, odbarwiona)
  • niedoboru płytek krwi
  • zmniejszonego wydzielania gruczołów łojowych
  • zwiększenia spożycia wody
  • upośledzenia czynności fizjologicznych serca, wątroby, nerek, jak również innych narządów i tkanek
  • podniesienia ciśnienia krwi
  • bezpłodności
  • osłabienia odporności – zwiększenia podatności na infekcje.

Warto pamiętać, że nie tylko niedobór witaminy F w pożywieniu niekorzystnie wpływa na zdrowie. Również nadmierne spożywanie NNKT może przynieść negatywne skutki dla organizmu [6].

Witamina F, czyli inaczej kwasy a-linolenowy oraz linolowy, należy do niezbędnych składników pokarmowych. Oba te kwasy tłuszczowe muszą zostać do organizmu dostarczone wraz z pożywieniem, ponieważ nie jest on w stanie ich samodzielne wyprodukować. Witamina F jest niezwykle ważnym elementem zdrowej diety. Pełni bowiem w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji. Znaleźć ją możemy w olejach roślinnych, nasionach oraz zielonych liściach. Znaczny niedobór niezbędnych kwasów tłuszczowych prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych.

Literatura:

  1. Witaminy i składniki mineralne jako suplementy diety, Anna Brzozowska, Wojciech Roszkowski, Barbara Pietruszka, Joanna Kałuża, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 5 – 16, [dostęp on-line http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2005,%204(45)%20Supl/01_Brzozowska.pdf]
  2. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, Konrad Achremowicz, Katarzyna Szary-Sworst, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 3 (44), 23-35, [dostęp on-line http://wydawnictwo.pttz.org/data/pelne_zeszyty/full_2005344.pdf#page=23]
  3. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Ewa Materac, Zbigniew Marczyński, Kazimiera Henryka Bodek, Bromat. Chem. Toksykol.- XLVI, 2013, 2, str. 225- 233, [dostęp on-line http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf]
  4. Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Katarzyna Marciniak-Łukasiak, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35
  5. Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu, redakcja naukowa Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012, 187
  6. Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka, Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, PZWL, Wydanie IV rozszerzone i uaktualnione, 73-74
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Pankowska
Agnieszka Pankowska , Dyplomowany dietetyk, trener personalny i instruktor form body&mind.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie –…

O konieczności spożywania witamin wraz z dietą wie każdy. Wynika to z ogromnej roli jaką pełnią one w prawidłowym rozwoju oraz funkcjonowaniu organizmu. Warto podkreślić, że prawidłowo zbilansowana dieta pokrywa… Czytaj dalej...
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach –…

W ostatnim czasie coraz częściej słyszy się, że osoby będące na diecie redukcyjnej drastycznie obniżają zawartość w swojej diecie tłuszczów, które obwiniają za swój wzrost masy ciała. W efekcie jadłospisy… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    kwasy omega 3

    Kwasy omega-3, -6, -9, – na co pomagają i jak je dawkować?

    olej z kryla właściwości działanie
    3
    Oleje i tłuszcze

    Co to jest olej z kryla? Właściwości i działanie oleju z kryla

    skutki niedoboru NNKT źródła
    1

    NNKT – co to jest, źródła, skutki niedoboru

    kwasy omega 3 źródła właściwości dawkowanie
    kwasy omega 3

    Kwasy omega 3 – właściwości, dla dzieci, dawkowanie, źródła

    kwasy omega 3 źródła stosunek do omega 6
    kwasy omega 3

    Kwasy omega-3 – właściwości, źródła. Stosunek omega-3 do omega-6

    naturalne antydepresanty
    1
    depresja

    Naturalne antydepresanty – dziurawiec, czekolada, witamina B,D, żeń szeń, kwasy omega-3

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.