Uwaga na nadmiar fruktozy w diecie!
Z przeprowadzonych badan wynika, że fruktoza może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Nie jest to jednak jedyne zagrożenie, jakie ze sobą niesie.
Niebezpieczna fruktoza
Stłuszczenie wątroby może wystąpić nie tylko u osób nadużywających alkoholu. Jest to choroba, która dotyka coraz większą liczę osób i w dużej mierze wiąże się z występowaniem cukrzycy typu 2 i otyłości.
Przyczyna tej choroby może leżeć w czynnikach genetycznych, nadużywaniu leków, złym stylu życia, ale także złej diecie. Naukowcy zaobserwowali zależność pomiędzy ryzykiem zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, a dużym spożyciem fruktozy. W diecie, w której ok. 20% energii pochodzi z fruktozy zauważono wzrost stężenia lipidów wewnątrz hepatocytów oraz wzrostu aktywności aminotransferazy alaninowej, co bezpośrednio wpływa na zwiększenie ryzyka niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Fruktoza, czyli cukier występujący w owocach, sokach i słodyczach wiąże się także z występowaniem cukrzycy typu 2. Osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą muszą szczególnie na nią uważać. Nie znaczy to jednak, że muszą rezygnować z odrobiny słodyczy. Ważne, aby wybrać odpowiednie słodkości, które nie spowodują skoków glukozy we krwi. Znajdzie się wśród nich miejsce nawet dla czekolady czy domowych wypieków.
Literatura:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975811/