Przepis na pulpeciki z kaszą jaglaną i łososiem z dipem bazyliowym

To jest łatwe Idealne na Kolacja
🕣 2 min czytania

Delikatne i aromatyczne klopsiki przygotowane na bazie kaszy jaglanej, która jest nie tylko dobrym źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu, ale również wielu witamin z grupy B (B1, B2, B6). Ponadto nie zawiera glutenu i działa odkwaszająco na organizm. Z kolei w łososiu znajdziemy zdrowe kwasy Omega-3 i Omega-6, selen, cynk, jod i wiele cennych witamin. Danie idealnie nadaje się do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Polecam.

Składniki
🕣 2 min czytania

Łosoś 250 g

Kasza jaglana 100 g

Jajko sztuka

Czosnek ząbki (jeśli małe to 3)

Bazylia garść

Otręby pszenne 1 łyżka

Płatki chilli szczypta

Cytryna 2 łyżki soku

Imbir suszony 1 łyżeczka

Sól według uznania

Pieprz czarny szczypta

Oliwa z oliwek 1 łyżka

Jogurt grecki 150 g

Serek typu „Fromage” 1 łyżka

0/5 (0 Reviews)

SAMSUNG CSC

 

SAMSUNG CSC

 

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie a następnie we wrzącej. Ugotować według przepisu na opakowaniu.

Łososia opłukać i posiekać na drobne kawałeczki, włożyć do miski. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę imbiru, szczyptę płatków chilli, jajko i otręby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Uformować małe kotleciki, najlepiej w naoliwionych lub wilgotnych dłoniach. Smażyć je na rozgrzanej patelni (z nieprzywierającą powłoką) pokropionej oliwą z oliwek po kilka minut z każdej strony.

Dip bazyliowy

Wymieszać jogurt, serek mascarpone, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny i posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem.

Klopsiki podawać polane dipem z dowolną sałatką.

SAMSUNG CSC

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *