Przepis na pulpeciki z kaszą jaglaną i łososiem z dipem bazyliowym
Delikatne i aromatyczne klopsiki przygotowane na bazie kaszy jaglanej, która jest nie tylko dobrym źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu, ale również wielu witamin z grupy B (B1, B2, B6). Ponadto nie zawiera glutenu i działa odkwaszająco na organizm. Z kolei w łososiu znajdziemy zdrowe kwasy Omega-3 i Omega-6, selen, cynk, jod i wiele cennych witamin. Danie idealnie nadaje się do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Polecam.
Łosoś 250 g
Kasza jaglana 100 g
Jajko sztuka
Czosnek ząbki (jeśli małe to 3)
Bazylia garść
Otręby pszenne 1 łyżka
Płatki chilli szczypta
Cytryna 2 łyżki soku
Imbir suszony 1 łyżeczka
Sól według uznania
Pieprz czarny szczypta
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Jogurt grecki 150 g
Serek typu „Fromage” 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie a następnie we wrzącej. Ugotować według przepisu na opakowaniu.
Łososia opłukać i posiekać na drobne kawałeczki, włożyć do miski. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę imbiru, szczyptę płatków chilli, jajko i otręby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uformować małe kotleciki, najlepiej w naoliwionych lub wilgotnych dłoniach. Smażyć je na rozgrzanej patelni (z nieprzywierającą powłoką) pokropionej oliwą z oliwek po kilka minut z każdej strony.
Dip bazyliowy
Wymieszać jogurt, serek mascarpone, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny i posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem.
Klopsiki podawać polane dipem z dowolną sałatką.