Przepis na kotleciki z kurczaka z warzywami

przepis na kotleciki z kurczaka z warzywami
To jest łatwe Idealne na Obiad
🕣 < 1 min czytania

Kotleciki z kurczaka z warzywami to doskonały pomysł na urozmaicenie naszych codziennych obiadów. Kotlety te są naprawdę smaczne, a co najważniejsze zdrowe i lekkie. Podawane z dipem jogurtowo- ogórkowym smakują wyśmienicie.

Składniki
🕣 < 1 min czytania

Pierś z kurczaka 1 szt.

Cukinia 1/2 szt.

Marchew 1 szt.

Czosnek 1 ząbek

Cebula 1 szt.

3 łyżki posiekanego Koperku

Jajko 1 szt.

Płatki owsiane 4 łyżki

Sól do smaku

Pieprz czarny do smaku

Jogurt naturalny 2% 1 szt.

Ogórek 1/2 szt.

Oliwa z oliwek 3 łyżki

kotleciki z kurczaka z warzywami

Jak zrobić kotleciki z kurczaka z warzywami

Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, drobno posiekać lub poszatkować w malakserze.

Marchew i cukinię umyć. Marchew obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię posolić i odstawić na 15 min, po czym odsączyć z nadmiaru wody.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

Płatki owsiane zmielić na mąkę.

Do kurczaka dodać warzywa, jajko, zmielone płatki owsiane, koperek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Uformować płaskie kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie. Podawać z dipem jogurtowo- ogórkowym.

Dip jogurtowo- ogórkowy

Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać ogórka, posiekany koperek, sól i pieprz. Wymieszać.

 

Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.

 

 

Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marzena Kapucka , Miłośniczka zdrowego stylu życia, zapalona rowerzysta, mieszkanka Bydgoszczy ale sercem na Pomo
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *