Przepis na kotleciki z kurczaka z warzywami
Kotleciki z kurczaka z warzywami to doskonały pomysł na urozmaicenie naszych codziennych obiadów. Kotlety te są naprawdę smaczne, a co najważniejsze zdrowe i lekkie. Podawane z dipem jogurtowo- ogórkowym smakują wyśmienicie.
Pierś z kurczaka 1 szt.
Cukinia 1/2 szt.
Marchew 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Płatki owsiane 4 łyżki
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
Jogurt naturalny 2% 1 szt.
Ogórek 1/2 szt.
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Jak zrobić kotleciki z kurczaka z warzywami
Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, drobno posiekać lub poszatkować w malakserze.
Marchew i cukinię umyć. Marchew obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię posolić i odstawić na 15 min, po czym odsączyć z nadmiaru wody.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Płatki owsiane zmielić na mąkę.
Do kurczaka dodać warzywa, jajko, zmielone płatki owsiane, koperek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Uformować płaskie kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie. Podawać z dipem jogurtowo- ogórkowym.
Dip jogurtowo- ogórkowy
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać ogórka, posiekany koperek, sól i pieprz. Wymieszać.
Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.
Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach