Przepis na kotleciki z kurczaka z warzywami

16 18 20

Kotleciki z kurczaka z warzywami to doskonały pomysł na urozmaicenie naszych codziennych obiadów. Kotlety te są naprawdę smaczne, a co najważniejsze zdrowe i lekkie. Podawane z dipem jogurtowo- ogórkowym smakują wyśmienicie.

Składniki

Pierś z kurczaka 1 szt.

Cukinia 1/2 szt.

Marchew 1 szt.

Czosnek 1 ząbek

Cebula 1 szt.

3 łyżki posiekanego Koperku

Jajko 1 szt.

Płatki owsiane 4 łyżki

Sól do smaku

Pieprz czarny do smaku

Jogurt naturalny 2% 1 szt.

Ogórek 1/2 szt.

Oliwa z oliwek 3 łyżki

kotleciki z kurczaka z warzywami

Jak zrobić kotleciki z kurczaka z warzywami

Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, drobno posiekać lub poszatkować w malakserze.

Marchew i cukinię umyć. Marchew obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię posolić i odstawić na 15 min, po czym odsączyć z nadmiaru wody.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

Płatki owsiane zmielić na mąkę.

Do kurczaka dodać warzywa, jajko, zmielone płatki owsiane, koperek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Uformować płaskie kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie. Podawać z dipem jogurtowo- ogórkowym.

Dip jogurtowo- ogórkowy

Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać ogórka, posiekany koperek, sól i pieprz. Wymieszać.

 

Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.

 

 

Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach 

Oceń mnie
3.4/5. Oddano 9 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię