Przepis na kotleciki z kurczaka z warzywami

Kotleciki z kurczaka z warzywami to doskonały pomysł na urozmaicenie naszych codziennych obiadów. Kotlety te są naprawdę smaczne, a co najważniejsze zdrowe i lekkie. Podawane z dipem jogurtowo- ogórkowym smakują wyśmienicie.
Pierś z kurczaka 1 szt.
Cukinia 1/2 szt.
Marchew 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Płatki owsiane 4 łyżki
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
Jogurt naturalny 2% 1 szt.
Ogórek 1/2 szt.
Oliwa z oliwek 3 łyżki

Jak zrobić kotleciki z kurczaka z warzywami
Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, drobno posiekać lub poszatkować w malakserze.
Marchew i cukinię umyć. Marchew obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię posolić i odstawić na 15 min, po czym odsączyć z nadmiaru wody.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Płatki owsiane zmielić na mąkę.
Do kurczaka dodać warzywa, jajko, zmielone płatki owsiane, koperek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Uformować płaskie kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie. Podawać z dipem jogurtowo- ogórkowym.
Dip jogurtowo- ogórkowy
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać ogórka, posiekany koperek, sól i pieprz. Wymieszać.
Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.
Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !