Przepis na Ciasto Marchewkowe Fit
To jest średnie
Idealne na Podwieczorek
🕣 1 min czytania
Chcielibyście zaskoczyć swoich gości pysznym deserem a do tego zdrowym, bez dodatku cukru i całkowicie wegańskim? Zaserwujcie im fit ciasto marchewkowe. Gwarantuję, że nawet najwięksi przeciwnicy zdrowego jedzenia będą prosić o dokładkę.
Ciasto marchewkowe: Marchew 4 sztuki Orzechy włoskie 1 szklanka Daktyle 1 szklanka Wiórki kokosowe 1/2 szklanki Cynamon 3/4 łyżeczki Sól szczypta Krem z orzechów nerkowca Orzechy nerkowca 1 szklanka Syrop klonowy 3 łyżki sok z 1/2 cytryny Olej kokosowy 3 łyżki Mleczko kokosowe 3 łyżkiSkładniki🕣 1 min czytania
Jak zrobić ciasto marchewkowe fit?
- Namocz daktyle w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut. Odsącz.
- Blachę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach
- Orzechy włoskie rozdrobnij razem z daktylami w malakserze
- W misce połącz ze sobą startą marchew, zmielone orzechy i daktyle. Dodaj wiórki kokosowe, cynamon i sól.
- Zawartość miski przełóż na blachę, rozprowadź równomiernie na całej jej powierzchni i dociśnij dłońmi. Włóż do zamrażalnika na czas przygotowania kremu
- Orzechy nerkowca mocz przez przynajmniej 8 godzin. Odsącz je i umieść wraz z pozostałymi składnikami na krem w blenderze. Zblenduj na jednolitą masę. W przypadku, gdy składniki będą zbyt suche, dolej wody.
- Wyjmij blachę z lodówki, połóż na wierzch krem, posyp cynamonem i udekoruj połówkami orzechów włoskich. Schłodź w lodówce przez ok. godzinę.
Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.
Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach