Przepis na Ciasto Marchewkowe Fit

przepis na ciasto marchewkowe fit
To jest średnie Idealne na Podwieczorek
🕣 1 min czytania

Chcielibyście zaskoczyć swoich gości pysznym deserem a do tego zdrowym, bez dodatku cukru i całkowicie wegańskim? Zaserwujcie im fit ciasto marchewkowe. Gwarantuję, że nawet najwięksi przeciwnicy zdrowego jedzenia będą prosić o dokładkę.

Składniki
🕣 1 min czytania

Ciasto marchewkowe:

Marchew 4 sztuki

Orzechy włoskie 1 szklanka

Daktyle 1 szklanka

Wiórki kokosowe 1/2 szklanki

Cynamon 3/4 łyżeczki

Sól szczypta

Krem z orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca 1 szklanka

Syrop klonowy 3 łyżki

sok z 1/2 cytryny

Olej kokosowy 3 łyżki

Mleczko kokosowe 3 łyżki

ciasto marchewkowe fit

Jak zrobić ciasto marchewkowe fit?

  1. Namocz daktyle w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut. Odsącz.
  2. Blachę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach
  4. Orzechy włoskie rozdrobnij razem z daktylami w malakserze
  5. W misce połącz ze sobą startą marchew, zmielone orzechy i daktyle. Dodaj wiórki kokosowe, cynamon i sól.
  6. Zawartość miski przełóż na blachę, rozprowadź równomiernie na całej jej powierzchni i dociśnij dłońmi. Włóż do zamrażalnika na czas przygotowania kremu
  7. Orzechy nerkowca mocz przez przynajmniej 8 godzin. Odsącz je i umieść wraz z pozostałymi składnikami na krem w blenderze. Zblenduj na jednolitą masę. W przypadku, gdy składniki będą zbyt suche, dolej wody.
  8. Wyjmij blachę z lodówki, połóż na wierzch krem, posyp cynamonem i udekoruj połówkami orzechów włoskich. Schłodź w lodówce przez ok. godzinę.

Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.

 

 

Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marzena Kapucka , Miłośniczka zdrowego stylu życia, zapalona rowerzysta, mieszkanka Bydgoszczy ale sercem na Pomo
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *