Pudding chia z figami
Po raz kolejny na moim stole zagościł pudding chia. Dzisiaj była to wersja z figami. Zapewne zastanawiacie się dlaczego tak często sięgam po ten deser ? Nasiona chia są bogate w składniki mineralne takie jak np. wapń, żelazo, magnez, selen czy potas oraz witamin z grupy B. Pudding chia jest dobry źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega3 oraz błonnika. Zawiera substancje przeciwutleniające, które likwidują wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia się organizmu. Nasiona chia zalecane są m.in. osobom na diecie redukcyjnej, a także wszystkim, którzy powinni szczególnie zadbać o to, aby dostarczać organizmowi niezbędne składniki odżywcze np. kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Pamiętajmy, że zalecana dobowa dawka nasion chia to 15 g, czyli 3 łyżeczki.
Nasiona Chia 6 łyżeczek
Mleko 2% 8 łyżek
Jogurt naturalny (gęsty) 200 g
Płatki owsiane 3 łyżki
Miód 1 łyżeczka
Figi – 2 sztuki
Domowa konfitura z wiśni/malin – 2 łyżki
Sposób przygotowania
Nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać, po godzinie ponownie pomieszać. Odstawić na noc do lodówki. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, a następnie wymieszać z miodem. Figi pokroić w plastry. Na dnie szklanki ułożyć pudding chia, następnie dodać jogurt naturalny, opcjonalnie owocową konfiturę domowej roboty, płatki owsiane oraz figi.
Smacznego !