bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Prawdy i mity żywieniowe

Prawdy i mity żywieniowe

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 26 marca, 2024

Z pewnością słyszeliśmy o tym, że należy odcinać końcówki banana przed jedzeniem lub, że powinniśmy spożywać jak najwięcej ryb. Media zasypują nas różnymi nowinkami, w które ślepo wierzymy, bo ufamy, że stosując się do nich będziemy zdrowsi, piękniejsi i szczuplejsi…Jednak, czy na pewno jest to prawda? Może to jedynie mity, którym niepotrzebnie ulegamy? Sprawdźmy to.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Prawdy i mity, które budzą najwięcej wątpliwości:
  •  
  •  

Prawdy i mity, które budzą najwięcej wątpliwości:

Powinniśmy zjadać do 5 jaj w tygodniu. Mit.

Jajka zawierają niemalże wszystkie podstawowe składniki odżywcze potrzebne dla utrzymania dobrego zdrowia. Są szczególnie bogate w żelazo, cynk, fosfor, selen, witaminy A i D, witaminy z grupy B oraz cholinę.  Mają jednak dużą ilość cholesterolu. Czy powinniśmy w takim razie ich unikać? Nie. Wielu naukowców podkreśla, że cholesterol zawarty w jajkach nie ma tak negatywnego wpływu na zdrowie, jak ten pochodzący np. z masła. Natomiast w przypadku osób obciążonych schorzeniami takimi jak cukrzyca, nowotwory, choroby układu krążenia, nawet jedno jajko dziennie to wystarczająco dużo. Więcej o właściwościach jajek przeczytaj tutaj.

Jeżeli jesteśmy zdrowi, możemy spożywać jajka i nie martwić się o poziom cholesterolu!

Trzeba odcinać końcówki banana. Mit.

Sprawdzając informacje w internecie napotkać się można na stwierdzenie, że w czarnej końcówce banana znajdować się mogą pasożyty- lambrie. Nie jest to prawda. Lamblioza, której źródła upatrujemy w końcówkach banana, tak naprawdę należy do tak zwanych chorób brudnych rąk. Winowajcą nie jest owoc, ale brak właściwej higieny.

Nie musimy odcinać końcówki banana, pamiętajmy jednak o myciu owoców po obraniu ich ze skórki!

Makaron tuczy. Mit.

Wbrew powszechnej opinii makaron jest źródłem witamin i nie tuczy. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkich uważajmy na to, z czym go podajemy. Z reguły są to tłuste sosy śmietanowe czy zasmażki, które kilkakrotnie przewyższają kaloryczność samego makaronu. Pamiętajmy również o tym, by przygotowywać go al dente- ma on wówczas nizszy indeks glikemiczny, co sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki.

 

Rozgotowany makaron tuczy, gdyż posiada wysoki indeks glikemiczny!

Nie powinniśmy łączyć ogórka z pomidorem. Prawda.

W ogórkach znajduje się enzym askorbinowy (askorbinoza), który niszczy witaminę C zawartą w pomidorach. Jadane osobno są doskonałym niskokalorycznym pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne.

Połączenie ogórka z pomidorem nie szkodzi, ale tez nie przynosi żadnych korzyści.

Słodziki są bardziej szkodliwe niż cukier. Prawda i mit.

Zależy które. Najzdrowszymi i najbardziej naturalnymi zamiennikami cukru są ksylitol- cukier z brzozy oraz esktrakt z liści stewii, tradycyjnej rośliny o słodkich liściach pochodzącej z Ameryki Południowej. Co do pozostałych można mieć wiele wątpliwości. Niektóre jedzone w dużych ilościach mogą powodować reakcje alergiczne lub nawet nowotwory.

We wszystkim należy zachować umiar. Słodziki jedzone w małych ilościach nie zaszkodzą naszemu zdrowiu!

Powinniśmy zjadać jak najwięcej ryb. Mit.

Ryby zamieszkujące zbiorniki o dużej toksyczności kumulują dioksyny oraz metale ciężkie, takie jak ołów i rtęć. Zatem panga, tuńczyk czy tilapia mogą być szkodliwe dla zdrowia. Kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożywanie ryb do jednego razu w tygodniu, a dzieci do drugiego roku życia nie powinny spożywać ich wcale. Najlepszym wyborem, jeżeli chodzi o niską zawartość rtęci, a przy tym wysoką zawartość kwasów omega-3, są sardynki, łosoś, śledzie i makrela atlantycka

 

 Jedzmy ryby, ale zgodnie z zaleceniami. Najlepiej raz w tygodniu, ewentualnie dwa razy – raz morską rybę, a raz słodkowodną!

Picie coli dobre na zatrucia. Prawda.

Warto pamiętać, że nie jest to napój należący do zdrowych produktów. Zawiera bardzo dużo węglowodanów, kofeiny oraz konserwantów. Jednak picie jej doraźnie po przejedzeniu się powoduje zakwaszenie pH soków żołądkowych, co pomaga w trawieniu ciężkostrawnych posiłków (nabiału, mięsa) podczas zatruć pokarmowych.

Cola tak, ale tylko w przypadku niestrawności i w niewielkich ilościach!

Czerwone mięso nie jest zdrowe. Mit.

Czerwone mięso w odróżnieniu od mięsa białego zawiera witaminę B12 i żelazo. We wszystkim należy zachować jednak umiar. Spożywanie wołowiny ograniczyć należy do jednego razu w tygodniu. Udowodniono, że zjadanie zbyt dużej jej ilości skutkować może nowotworami oraz chorobami układu krążenia.

Wołowina w niewielkich ilościach pomaga w walce z anemią!

 

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (2 głosów)
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Ryby i owoce morza

5 powodów dlaczego powinniśmy jeść…

Ryby- wszyscy wiemy doskonale, że są zdrowe i należy je włączyć do jadłospisu. Zalecają je lekarze, dietetycy, a nawet promotorzy zdrowia. Nie bez przyczyny…Zobacz koniecznie, co w sobie kryją i… Czytaj dalej...

Fakty i mity na temat…

W kolejnej części, dotyczącej najpowszechniejszych faktów i mitów na temat odchudzania, dowiemy się o kilku ważnych sprawach, które spędzają sen z powiek aktywnym osobom. Czytaj dalej...

Fakty i mity na temat…

Poznajmy najbardziej popularne fakty i mity na temat odchudzania. Przekonajmy sią, że nie zawsze warto wierzyć w stereotypy! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Warzywa ułożone w kształcie koła.
    16

    Zbilansowana dieta – prawidłowe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczów

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    Jak pandemia zmieniła nasze nawyki żywieniowe?

    Dlaczego zdrowe nawyki żywieniowe są ważne?

    Talerz zdrowego żywienia

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.