Niedobór witaminy D – objawy, skutki
Witamina D, przechowywana w wątrobie oraz tkance tłuszczowej, wpływa na strukturę szkieletu, ciśnienie krwi, a także funkcje mózgu. Jej niedobór wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania m.in. na nowotwór, nadciśnienie i cukrzycę. Według National Health and Nutrition Examination Survey, u ponad 90% osób z ciemnym pigmentem skóry mieszkających w Stanach Zjednoczonych oraz u 75% białej populacji stwierdzono jej niewystarczającą ilość.
Niedobór witaminy D
Właściwy poziom witaminy D mieści się w przedziale od 30–50 ng/ml.
Wiele osób przyjmuje, że najlepszym sposobem na dostarczanie jej prawidłowej ilości jest picie mleka, jedzenie ryb oraz przyjmowanie suplementów, takich jak olej z wątroby dorsza. W rzeczywistości jednak najlepszym sposobem wchłaniania witaminy D jest bezpośrednia ekspozycja na słońce. Przez przebywanie na słońcu, bez ochrony przeciwsłonecznej przez około 10 minut można wchłonąć nawet około 10 000 jednostek naturalnej witaminy D, należy jednak pamiętać, że jej ilość różni się w zależności od koloru skóry (im ciemniejszy kolor, tym mniejsze wchłanianie).
Niedawno przeprowadzone badanie z 2017 roku wykazało, że zawód może odgrywać dużą rolę w poziomach witaminy D. Naukowcy odkryli, że pracownicy zmianowi, pracownicy służby zdrowia i pracownicy wewnętrzni są narażeni na wysokie ryzyko rozwoju niedoboru witaminy D ze względu na skrócenie czasu przebywania na wolnym powietrzu i nasłonecznienie.
Objawy niedoboru witaminy D
Do objawów niedoboru witaminy D należą:
- bóle kostno-mięśniowe,
- u niemowląt nadmiernie płaska główka z tyłu oraz tzw. „żabi” brzuszek,
- utrata apetytu,
- biegunka,
- zaburzenia widzenia,
- osłabienie mięśni,
- zmiany nastroju,
- bezsenność,
- wysokie ciśnienie krwi,
- spadek odporności.
Skutki niedoboru witaminy D
Objawy niedoboru witaminy D były skorelowane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka, szczególnie raka piersi, jajników, okrężnicy i prostaty, prawdopodobnie przez jej rolę w cyklu życia komórki lub jej zdolność do blokowania nadmiaru estrogenu. Rosnąca liczba badań wskazuje również na to, że jej niedobór wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ bierze udział w regulacji ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu i stanu zapalnego.
Witamina D pomaga w zdrowej replikacji komórek i może odgrywać ważną rolę w ochronie przed rozwojem chorób autoimmunologicznych, zapobiegając nadmiernym reakcjom zapalnym, które są ich częstym powodem, dlatego też jej niedobór zwiększa ryzyko zachorowania na takie choroby jak: stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, zespół jelita drażliwego i innych zaburzeń trawiennych.
Witamina D działa jak hormon wewnątrz naszego organizmu i wpływa na funkcjonowanie mózgu, dlatego jej niedobór wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zaburzeń nastroju, w tym depresji, sezonowej depresji, może również powodować bezsenność.
Badania wykazują też, że witamina D wpływa na zdolność do podejmowania decyzji, koncentracji i zapamiętywania informacji. Niektóre badania wykazały, że osoby z niższym poziomem witaminy D słabo radzą sobie ze standardowymi egzaminami, mogą mieć słabe umiejętności podejmowania decyzji i mają problemy z zadaniami, które wymagają skupienia i uwagi.
Według badań witamina D może zwiększyć wrażliwość na insulinę i zmniejsza stan zapalny, tak, więc jej niedobór może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, która wynika z braku insuliny lub jej niedostatecznego wydzielania.
Niewystarczająca ilość witaminy D przyczynia się również do rozwoju krzywicy u małych dzieci, a u dorosłych do osteoporozy i tzw. osteomalacji – rozmiękaniem kości.
Niedobór witaminy D w czasie życia płodowego może doprowadzić do zaburzenia rozwoju mózgu dziecka i być przyczyną trwałego uszkodzenia funkcji mózgowych, co zwiększa ryzyko wystąpienia schizofrenii czy autyzmu.
Witamina D odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka, a jej niewystarczająca ilość może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, szczególnie u małych dzieci i kobiet w ciąży, dlatego też nie należy dopuszczać do jej niedoboru. Wchłania się zarówno ze światła słonecznego, jak i z pokarmów. Aby zwiększyć jej absorpcje najlepiej połączyć ją z dodatkowym tłuszczem, np. olejem, orzechami czy rybami.
Literatura:
- Adams JS, Hewison M. Update in vitamin D. J Clin Endocrinol Metab. 2010 Feb;95(2):471-8.
- Holick MF, Chen TC. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):1080S-6S.
- Daniel Sowah, Xiangning Fan, Liz Dennett,2 Reidar Hagtvedt, Sebastian Straube. Vitamin D levels and deficiency with different occupations: a systematic review. BMC Public Health. 2017; 17: 519.
- Garland CF, Gorham ED, Mohr SB, Garland FC. Vitamin D for cancer prevention: global perspective. Ann Epidemiol. 2009 Jul;19(7):468-83
- Lappe JM, Travers-Gustafson D, Davies KM, Recker RR, Heaney RP. Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1586-91.
- Takiishi T, Gysemans C, Bouillon R, Mathieu C. Vitamin D and diabetes. Endocrinol Metab Clin North Am. 2010 Jun;39(2):419-46
- Boucher BJ. Vitamin D insufficiency and diabetes risks. Curr Drug Targets. 2011 Jan;12(1):61-87.
- Holick MF. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2004 Dec;80(6 Suppl):1678S-88S.
- Anglin RE, Samaan Z, Walter SD, McDonald SD. Vitamin D deficiency and depression in adults: systematic review and meta-analysis. Br J Psychiatry. 2013 Feb;202:100-7
- Wilkins CH, Sheline YI, Roe CM, Birge SJ, Morris JC. Vitamin D deficiency is associated with low mood and worse cognitive performance in older adults. Am J Geriatr Psychiatry. 2006 Dec;14(12):1032-40