Nie każda dieta musi być kosztowna – przekonaj się sam!
Aktualizacja: 22 czerwca, 2017
Wielu osobom wydaje się, że zbilansowana dieta jest kosztowna. Widząc ceny niektórych produktów „fit” stwierdzamy, że zasobność naszego portfela nie pozwala nam na zdrowe odżywianie. Często rezygnujemy już w przedbiegach, podczas gdy wystarczy zaplanować swoje zakupy i poszukać dobrych zamienników. Po podliczeniu kosztów żywienia się na mieście wraz z szybkimi przekąskami spożywanymi w biegu, okazuje się iż 4 czy 5 zbilansowanych posiłków przygotowanych samodzielnie wcale nie jest kosmicznym wydatkiem, co więcej, często taka zmiana jest przyjazna dla naszego budżetu!
Tańsze nie zawsze oznacza gorsze
Istnieje wiele tanich produktów o dużej wartości odżywczej oraz zdrowotnej. Czasami możemy również znaleźć wartościowe zamienniki artykułów polecanych przez dietetyków i trenerów. Warto śledzić promocje w supermarketach, a także zapoznać się bliżej z dostępnym w okolicy targowiskiem czy warzywniakiem. Często produkty z nich pochodzące cechują się lepszą ceną, nie ustępując jakości znanym ze sklepowych półek produktom. Jeśli sprzedawca nie ma nic do ukrycia to chętnie opowie o świeżości swoich produktów oraz źródle ich pozyskania.
Niedrogie produkty warte uwagi
Produkty, na które powinniśmy zwrócić uwagę:
Źródła białka
Podstawowym, zdrowym produktem o dużej biologicznej przyswajalności białka są jaja. O cholesterolu powiedziano już dużo. Warto jednak pamiętać, iż ilość naturalnego cholesterolu znajdującego się w nie przetworzonej żywności nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Dopuszczalna ilość spożywanych w ciągu tygodnia jajek wciąż rośnie, więc nie warto się ich obawiać. Zagrożeniem związanym z jajami jest za to Salmonella, będąca naturalną chorobą drobiu. Z tego względu pamiętajmy o szczególnej higienie podczas ich obróbki.
Kolejnym polecanym produktem są podroby. Poza dobrej jakości białkiem są źródłem potrzebnych organizmowi metali takich jak żelazo, wapń czy cynk. Są również źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, K oraz rozpuszczalnych w wodzie z grupy B. Warto więc co jakiś czas urozmaicić swój jadłospis wątróbką lub flaczkami.
Kolejną grupą produktów, przy której powinniśmy się zatrzymać w sklepie, jest nabiał. Na przykład twaróg możemy dodać do wielu produktów otrzymując posiłek bogaty w białko oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jedyną niedogodnością są występujące u niektórych problemy jelitowe, związane z nietolerancją laktozy.
Źródła węglowodanów
Wartościowym źródłem węglowodanów w naszej diecie mogą być grube kasze, które kupimy w dobrej cenie na niejednym targowisku. Różnorodność dostępnych odmian pozwala przełamać rutynę białego ryżu. Jest to dobre źródło błonnika oraz minerałów takich jak: wapń, cynk czy żelazo. Szczególną uwagę warto zwrócić na kaszę gryczaną, zawierającą dodatkowo magnez, którego zapotrzebowanie wciąż wzrasta.
Nie zapominajmy również o ziemniakach. Są niskokalorycznym źródłem węglowodanów, głównie skrobi. Cechują się również dużą zawartością witaminy C, która jest zależna od dojrzałości oraz czasu przechowywania. Ziemniaki obfitują ponadto w magnez, który jest budulcem zębów i kości oraz łagodzi stany zmęczenia i stres.
Źródła tłuszczów
Pomimo stosunkowo wysokiej ceny, warto pamiętać o rybach morskich bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3-6. Dobrej jakości olej lub oliwa są większym wydatkiem, jednak jest to zakup długoterminowy. Czasami również możemy trafić na okazję przy zakupie orzechów lub migdałów, posiadających bardzo dobrej jakości, zdrowe tłuszcze nienasycone, które powinny występować często w naszej diecie.
Źródła witamin
W okresie zimowo-wiosennym ceny większość owoców i warzyw znacząco wzrastają, lecz aby nie rezygnować z naturalnego źródła witamin i przeciwutleniaczy, warto do menu dodać ich mrożone formy. Nie zapominajmy również o rodzimych przetworach oraz kiszonkach.
Kupujmy z głową!
Należy uważnie robić zakupy i unikać wszelkiego rodzaju wątpliwej jakości wyrobów. Zrezygnujmy z produktów takich jak: tanie pasztety oraz parówki, owocowe jogurty, dania gotowe (szczególnie smażone na głębokim tłuszczu) oraz słodzone i solone przekąski. Podczas samego kupowania nie dajmy się skusić kolorowym opakowaniom i kupujmy tylko rzeczy znajdujące się na liście przygotowanej przed wyjściem.
Warto planować swój jadłospis na kilka dni do przodu. Codziennie rano możemy zaplanować posiłki na cały dzień. Pamiętajmy o zupach, warzywach oraz produktach z pełnego ziarna, które skutecznie hamują uczucie głodu i posiadają właściwości pozytywnie wpływające na nasze ciało.