bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Produkty
  3. Ser Mozzarella

Ser Mozzarella

Kalorie: 254 kcal Białko: 24 kcal Tłuszcze: 16 kcal Węglowodany: 3 kcal

Mozzarella to włoski ser miękki pochodzący z regionu Kampania, z okolic miasta Aversa. Tradycyjnie jest on wytwarzany z mleka bawolic. Niekiedy wykorzystuje się w tym celu również mleko krowie albo ich mieszanki. Ma on postać niewielkich kulek zanurzonych w serwatce. Ser z mleka bawolic chroniony jest certyfikatem PDO, jako produkt regionalny. W Polsce dostępne są oryginalne sery mozzarella, ale częściej znaleźć można te wyprodukowane z mleka krowiego.

Właściwości odżywcze sera mozzarella – witaminy i minerały

Ser mozzarella to przede wszystkim idealne źródło wapnia. Ten składnik jest istotny nie tylko ze względu na wpływ na stan zębów i kości. Bierze udział w krzepnięciu krwi, budowie hormonów, w skurczu i rozkurczu mięśni oraz odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego. Włoski ser zawiera go aż pięciokrotnie więcej od chudego twarogu. Ponadto w mozzarelli znaleźć można fosfor, który podobnie jak wapń pełni w organizmie funkcję budulcową. Współuczestniczy w mineralizacji kości i zębów, a także pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej oraz jest składnikiem wielu eznzymów.

W produkcie z bawolego mleka znajduje się wiele cennej witaminy B12. To element wpływający na prawidłową pracę układu nerwowego i krwiotwórczego. Najważniejszą jej rolą jest udział w procesach metabolicznych zarówno węglowodanów, tłuszczów, jak i białek. W 100 gramach mozzarelli, czyli jednej porcji, znajduje się ilość witaminy B12 odpowiadająca jej dziennemu zapotrzebowaniu przez organizm.

Kolejnym ważnym składnikiem, który odnaleźć można w serze z Kampanii, jest selen. Jego niedobór może powodować problemy z płodnością, a także sprzyjać rozwojowi nowotworów. Przyczynia się także do prawidłowego funkcjonowania wielu enzymów w ludzkim organizmie.

W 100 gramach sera mozzarella znajduje się 65 miligramów cholesterolu. Składa się on przede wszystkim z nasyconych kwasów tłuszczowych. Ale oprócz nich, w serze tym występuje kwas linolowy, czyli CLA, składnik będący elementem wielu preparatów wspomagających odchudzanie.

Kalorie – ile kalorii ma ser mozzarella?

100 g sera mozzarella dostarcza  254 kcal. Ponadto znajdziemy w nim 24 g białka, 16 g tłuszczów i 3 g węglowodanów.  

Zastosowanie sera mozzarella

Smak sera mozzarella jest bardzo delikatny, kremowy, dlatego dobrze komponuje się on z bardziej wyrazistymi w smaku dodatkami. Mozzarella to ser uniwersalny, który  sprawdzi się w wersji na zimno jako element sałatki lub kanapki, jak również podany na ciepło. Pasuje do włoskich pizz, zapiekanek, sosów do makaronu. Topiąc się zyskuje atrakcyjną, ciągliwą konsystencję.

Warto pamiętać, że kulki mozzarelli nie należy przechowywać na sucho, a powinna cały czas być trzymana w serwatce. Inaczej ser wyschnie i szybko się zepsuje. Zawsze należy sprawdzać na opakowaniu sposób produkcji sera. Tylko prawdziwa mozzarella zapewnia wszystkie wartościowe składniki. Podróbki mogą zawierać zbędne dodatki i konserwanty.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Produkty

Parmezan

Przepisy

Przepis na dietetycznego hamburgera

Jak przygotować pizzę orkiszową

Zapiekanka z makaronem i kurczakiem

Artykuły

Kuchnia grecka – charakterystyka, tradycje, przepisy

Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Prawdziwe sery kontra wyroby seropodobne. Jak je rozróżnić?

©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
  • Bonavita.pl
  • Regulamin
  • Współpraca
  • Kontakt

Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.