Ser Mozzarella
Mozzarella to włoski ser miękki pochodzący z regionu Kampania, z okolic miasta Aversa. Tradycyjnie jest on wytwarzany z mleka bawolic. Niekiedy wykorzystuje się w tym celu również mleko krowie albo ich mieszanki. Ma on postać niewielkich kulek zanurzonych w serwatce. Ser z mleka bawolic chroniony jest certyfikatem PDO, jako produkt regionalny. W Polsce dostępne są oryginalne sery mozzarella, ale częściej znaleźć można te wyprodukowane z mleka krowiego.
Właściwości odżywcze sera mozzarella – witaminy i minerały
Ser mozzarella to przede wszystkim idealne źródło wapnia. Ten składnik jest istotny nie tylko ze względu na wpływ na stan zębów i kości. Bierze udział w krzepnięciu krwi, budowie hormonów, w skurczu i rozkurczu mięśni oraz odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego. Włoski ser zawiera go aż pięciokrotnie więcej od chudego twarogu. Ponadto w mozzarelli znaleźć można fosfor, który podobnie jak wapń pełni w organizmie funkcję budulcową. Współuczestniczy w mineralizacji kości i zębów, a także pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej oraz jest składnikiem wielu eznzymów.
W produkcie z bawolego mleka znajduje się wiele cennej witaminy B12. To element wpływający na prawidłową pracę układu nerwowego i krwiotwórczego. Najważniejszą jej rolą jest udział w procesach metabolicznych zarówno węglowodanów, tłuszczów, jak i białek. W 100 gramach mozzarelli, czyli jednej porcji, znajduje się ilość witaminy B12 odpowiadająca jej dziennemu zapotrzebowaniu przez organizm.
Kolejnym ważnym składnikiem, który odnaleźć można w serze z Kampanii, jest selen. Jego niedobór może powodować problemy z płodnością, a także sprzyjać rozwojowi nowotworów. Przyczynia się także do prawidłowego funkcjonowania wielu enzymów w ludzkim organizmie.
W 100 gramach sera mozzarella znajduje się 65 miligramów cholesterolu. Składa się on przede wszystkim z nasyconych kwasów tłuszczowych. Ale oprócz nich, w serze tym występuje kwas linolowy, czyli CLA, składnik będący elementem wielu preparatów wspomagających odchudzanie.
Kalorie – ile kalorii ma ser mozzarella?
100 g sera mozzarella dostarcza 254 kcal. Ponadto znajdziemy w nim 24 g białka, 16 g tłuszczów i 3 g węglowodanów.
Zastosowanie sera mozzarella
Smak sera mozzarella jest bardzo delikatny, kremowy, dlatego dobrze komponuje się on z bardziej wyrazistymi w smaku dodatkami. Mozzarella to ser uniwersalny, który sprawdzi się w wersji na zimno jako element sałatki lub kanapki, jak również podany na ciepło. Pasuje do włoskich pizz, zapiekanek, sosów do makaronu. Topiąc się zyskuje atrakcyjną, ciągliwą konsystencję.
Warto pamiętać, że kulki mozzarelli nie należy przechowywać na sucho, a powinna cały czas być trzymana w serwatce. Inaczej ser wyschnie i szybko się zepsuje. Zawsze należy sprawdzać na opakowaniu sposób produkcji sera. Tylko prawdziwa mozzarella zapewnia wszystkie wartościowe składniki. Podróbki mogą zawierać zbędne dodatki i konserwanty.