Marcepan – skład, właściwości, przepisy. Jak zrobić marcepan?
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Na półkach w supermarketach można spotkać zarówno produkty z marcepanu, jak i sam marcepan. Słodki i elastyczny, często używany do wyrobu ozdobnych kształtów na ciasta i torty. Czym kierować się przy jego wyborze? Jaki powinien być jego skład?
Marcepan
Marcepan, czyli słodka masa cukiernicza stworzona głównie z migdałów, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Pochodzi z krajów arabskich, obecnie popularny w miejscowości Toledo w Hiszpanii. Nie należy do produktów ubogoenergetycznych, gdyż w 100g masy możemy znaleźć nawet około 450 kalorii. Przed jego zakupem należy uważnie sprawdzać skład produktu, zwłaszcza gdy jest on w atrakcyjnej cenie, gdyż może to oznaczać iż producent do produkcji takiego wyrobu użył zamiennika migdałów, tworząc tym samym mniej wartościowy produkt.
Marcepan – skład
W składzie marcepanu powinniśmy znaleźć się głównie zmielone migdały i cukier, czasami z dodatkiem olejku migdałowego. Obecnie jednak marcepan zastępowany jest czasem przez inne, tańsze masy, często aromatyzowane esencją migdałową w celu zwiększenia podobieństwa do marcepanu, dlatego też jak wcześniej wspomniano ważne jest czytanie etykiety przed zakupem produktu.
Marcepan – właściwości
Migdały to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, przez co wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Badania wykazują, iż m.in. dzięki witaminie E, jednonienasyconym kwasom tłuszczowym, błonniku, magnezie i wapniu ich spożycie obniża poziom cholesterolu, poprawia kondycję serca oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Udowodniono również, iż dzięki zawartości witaminy B2 poprawiają pamięć i koncentrację, obniżając tym samym ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Budują mocne kości i zęby, opóźniają procesy starzenia zapewniając zdrowy i piękny wygląd włosom oraz paznokciom.
Należy jednak pamiętać, iż pyszny marcepan to połączenie migdałów z cukrem, tak więc o ile same migdały przynoszą wiele korzyści zdrowotnych to cukier, którego jest w nim równie dużo, ma niekorzystne działanie na organizm, będąc pożywką dla grzybów, zwiększając ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz powstania otyłości. Warto się więc zastanowić czy nie lepiej wybrać same migdały jako przekąskę w ciągu dnia. Przy samodzielnym przygotowaniu produktu można również spróbować zamienić cukier na słodzik, np. ksylitol lub erytrytol, który obniży wartość kaloryczną produktu.
Jak zrobić marcepan?
Aby mieć kontrolę nad składem marcepanu polecane jest jego wykonanie samemu.
Składniki:
- Migdały 200g
- Cukier puder szklanka
- Woda łyżka
- Olejek migdałowy kilka kropel
Wykonanie:
Migdały zalać wrzącą wodą i odstawić je na około 15 minut, następnie zdjąć z nich skórkę, dokładnie osuszyć, a następnie zblendować na gładką masę. Dodać łyżkę wody, cukier oraz kilka kropel olejku do powstania masy.
Marcepan – przepisy
Marcepan to przede wszystkim słodki dodatek do wypieków, ciast czy bułeczek. Można z niego uformować również batoniki czy małe cukierniki.
Składniki:
- Zmielone migdały bez skórki 200g
- Zmielony ksylitol ½
- Aromat migdałowy 1szt.
- Amaretto ¼ szkl.
- Kakao 2 łyżki
Wykonanie:
Zmielić migdały i ksylitol, dodać aromat migdałowy i amaretto. Połączyć składniki, tworząc jednolitą masę. W dłoniach uformować kuleczki i włożyć do lodówki na około 1h, aby masa się związała. Po wyjęciu z lodówki obtoczyć delikatnie w kakao. Kulki świetnie nadają się na przekąskę lub deser.
Składniki: Wykonanie:
Marcepan to świetna i pyszna propozycja deseru, jednak mimo iż zawiera migdały nie należy do najzdrowszych. W przepisach często można zauważyć, że ich ilość jest proporcjonalna do użytego w przepisie cukru, tak więc jak we wszystkich słodkich przekąskach należy znać umiar przy ich spożyciu.
Literatura:
- Kamil A, Chen CY. Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction. J Agric Food Chem. 2012 Jul 11;60(27):6694-702.
- Emilio Ros. Health Benefits of Nut Consumption. Nutrients. 2010 Jul; 2(7): 652–682.
- Liu Z, Lin X, Huang G, Zhang W, Rao P, Ni L. Prebiotic effects of almonds and almond skins on intestinal microbiota in healthy adult humans. Anaerobe. 2014 Apr;26:1-6
- S Y Tan, R D Mattes. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2013 Nov; 67(11): 1205–1214.