Pestki z dyni – są skarbnicą składników odżywczych i witamin, a do tego odchudzają…
Aktualizacja: 26 marca, 2024
Pestki dyni często dodajemy do różnego rodzaju sałatek, musli, prażone czy też surowe. To cenny składnik naszej diety zawierający witaminy i kwasy tłuszczowe.
Pestki dyni to nie tylko idealna alternatywa dla niezdrowych przekąsek, dostarczają nam wielu cennych witamin i minerałów, takich jak cynk, magnez i potas, wpływając korzystnie na pracę naszego organizmu.
Pestki dyni – właściwości
Dzięki zawartym w pestkach dyni składnikom odżywczym, poprawiają pracę układu odpornościowego, są pomocne w zwalczaniu infekcji, co zawdzięczają głównie sporej dawce witaminy C. Także mają wpływ na tworzenie kolagenu w skórze, co zapewnia ładne i jędrne ciało. Wspomagają pracę układu moczowego, usprawniają pracę nerek, łagodzą skurcze mięśni. Szeroka gama witamin i minerałów zapewnia dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecność witaminy D ma pozytywny wpływ na układ kostny oraz metabolizm kości.
Pestki z dyni – witaminy
Pestki dyni są prawdziwą skarbnicą witamin. Są bogatym źródłem witaminy E, B1, B2 oraz B6, witaminy A, C oraz cennej witaminy D. Witamina E, zwana witaminą młodości, to skuteczny przeciwutleniacz. Niszczy wolne rodniki oraz odżywia komórki. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowy wzrost, równowagę psychiczną, chronią przed nowotworami oraz biorą udział w syntezie hormonów. Witamina A uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych i dróg oddechowych, a także nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Witamina C głównie stosowana i znana jako pomoc w przeziębieniach, podnosi odporność na infekcje, dobrze wpływa na układ krwionośny, minimalizuje krwawienia. Natomiast dzięki witaminie D mamy mocne kości, wzmocniony układ nerwowy i mięśniowy.
Pestki z dyni – wartości odżywcze
Nie tylko dynia, ale także jej pestki są skarbnicą wielu ważnych składników odżywczych. Pestki są bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych WNKT. Spełniają one wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Są wykorzystywane do budowy hormonów, witaminy D, a także czynnie uczestniczą w transporcie enzymów. Oprócz cennych kwasów tłuszczowych, pestki dyni zawierają wiele minerałów. Cynk w nich zawarty dba o nasza skórę, włosy i paznokcie, magnez wspomaga pracę układu nerwowego. Układ nerwowy i mięśniowy sprawnie działa również dzięki zawartemu w pestkach dyni potasowi. Sięgając po dyniowe pestki uzupełnimy niedobory żelaza, zwłaszcza jeśli chodzi o wegetarian niespożywających zawartego, dobrze przyswajalnego żelaza w mięsie.
Pestki z dyni a odchudzanie
Dynia, jako warzywo jest niskokaloryczna i polecana w dietach odchudzających. Same pestki dyni to idealna przekąska czy dodatek do potraw, zawierający mnóstwo witamin i składników mineralnych. Olej tłoczony z pestek dyni jest idealnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z cholesterolem. Oprócz zawartych w nim składników odżywczych, witamin i minerałów, pomaga obniżyć cholesterol, zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych i zwalcza wolne rodniki.
Pora jesieni to pora na dynie – pod różną postacią. Zajadając się nią, nie zapominajmy o pestkach, które niosą ze sobą wiele walorów zdrowotnych. Pomagają w pracy większości układów naszego organizmu, wzmacniają odporność i kości. Można je dodawać do wielu potraw ciesząc się ich smakiem i korzystając z wartości, jakie posiadają. Od czasu do czasu warto zafundować sobie takie naturalne źródło witamin i minerałów.
super artykuł
Bardzo lubię łuskać pestki z dyni wieczorem a rano jak nowo narodzona !
I tak już chyba z rok !. A wygląd mam 18 tki! hahaaaaaa pozdrawiam !
ważne wiadomości dla normalnych ludzi ok.ok.ok.