Przepis na kurczaka w sosie pomarańczowym

To jest średnie
🕣 < 1 min czytania

Dziś polecam Wam smaczne, pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Soczysty kurczak w sosie pomarańczowym jest doskonałym posiłkiem dla wszystkich tych, którzy uwielbiają połączenie słodkiego oraz ostrego smaku.

Składniki
🕣 < 1 min czytania

Pierś z kurczaka – 1 sztuka

Ryż brązowy – 1 woreczek

Pomarańcza  – 2 sztuki

Papryka czerwona – 1 sztuka

Ananas – 5 plastrów

Cebula – 1 sztuka

Czosnek – 2 ząbki

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Szczypiorek

Ostra papryka

Curry

Kurkuma

Sól

Pieprz czarny

0/5 (0 Reviews)

20150127_142246

 

 Sposób przygotowania: 

Mięso pokroić w kostkę. Łyżkę oliwy wymieszać z przyprawami, obtoczyć pierś, pozostawić na 30 min. Cebulę posiekać, lekko podsmażyć wraz z mięsem, dodać wyciśnięty sok z 1 pomarańczy. Ananasa, paprykę oraz kolejnego pomarańcza pokroić, dodać do mięsa i razem lekko poddusić. Całość dokładnie wymieszać, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić. Podawać z gotowanym ryżem, posypane szczypiorkiem.

20150127_142308

20150127_142217

20150127_142225

Smacznego !

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Na ile porcji przepis?

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *