bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jarzębina – odmiany, właściwości. Przepisy z jarzębiny

Jarzębina – odmiany, właściwości. Przepisy z jarzębiny

jarzębina właściwości przepisy
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Jarzębina to pospolita nazwa drzewa – jarząbu pospolitego. Jego owoce stają się coraz bardziej powszechnym surowcem w fitoterapii. Można je stosować zarówno w problemach z nerkami, jak i w schorzeniach układu pokarmowego. Jest łatwo dostępna, w Polsce można ją znaleźć w lasach, zaroślach i wzdłuż ulic.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jarzębina  odmiany      
  • Jarzębina właściwości
  • Jarzębina przepisy

Jarzębina  odmiany      

Oprócz pospolitej jarzębiny, która jest dobrze znana, można wymienić wiele odmian jarząbu. Są to przede wszystkim odmiany ozdobne, które są powszechne w ogrodach.

  • Fastigiata – polecana do ogrodów, kwitnie w maju, a jej czerwone owoce dojrzewają w październiku.
  • Pendula – gałęzie tej odmiany mają nieregularny, powykręcany kształt. Jest to zwykle niewielkie drzewko typu „płaczącego”.
  • Edulis – jest odmianą o małych wymaganiach dorastającą nawet do 15 m. Białe kwiaty rozwijają się w maju i czerwcu. Czerwone owoce dojrzewają we wrześniu i są większe niż u typowego gatunku, pozbawione goryczy i bardzo bogate w witaminę C. Na surowo nie są smaczne, jednak doskonale nadają się jako dodatek do dżemów, galaretek i soków [1,2].

Jarzębina właściwości

Należy przede wszystkim pamiętać, że nie wolno jeść surowej jarzębiny! Zawiera ona trujący kwas parasorbinowy, powodujący gorzki i cierpki smak owoców, który powoduje nudności i wymioty. Dopiero po obróbce (suszenie, gotowanie), kwas ten ulega rozkładowi. Herbatki, przetwory i suszone owoce są całkowicie bezpieczne.

Owoce jarzębiny zawierają wiele korzystnych składników odżywczych. Dostarczając magnezu, miedzi, potasu oraz witamin: A, C, E, K. Zawierają również kwasy organiczne, antocyjany i flawonoidy. Polecane są  osobom z nadciśnieniem, cukrzycą i miażdżycą. Wspomagają pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego i nerek. Napary z jarzębiny działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz moczopędnie. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu poprawiają ostrość widzenia. Jarzębinę można również stosować przy przewlekłych biegunkach, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i błony śluzowe [3].

Jarzębina przepisy

Przepis na konfitura z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 1,5 kg cukru
  • 0,5 l wody

Przygotowanie

  1. Umyć dojrzałe owoce i zanurzyć je na 5–10 minut we wrzącej wodzie. Im dłużej się je obgotowuje, tym więcej tracą cierpkości.
  2. W między czasie przygotować syrop: do 0,5 l wody dodać 1,5 kg cukru i zagotować.
  3. Do gotującego się syropu wkładać porcjami owoce i gotować na małym ogniu, zbierając co jakiś czas pianę. Gotowanie zakończyć, gdy owoce są klarowne i nie wytwarza się piana.
rozwiń
Przepis na dżem jarzębinowo-jabłkowy

Składniki:

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • ½ szkl. wody
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 kg jabłek

Przygotowanie:

  1. 1 kilogram oczyszczonych owoców jarzębiny (przelanych wcześniej gorącą wodą) zalać 1/2 szklanki wody i podgrzewać na małym ogniu.
  2. Gdy owoce zaczną pękać, dosypać pół kg cukru, a kiedy ten się rozpuści, dodać pół kilograma obranych i pokrojonych jabłek.
  3. Smażyć dopóki owoce całkiem się nie rozpadną.
  4. Gorącą masę włożyć do wyparzonych słoików. Odstawić do góry dnem aż do wystygnięcia.
rozwiń
Przepis na wywar z jarzębiny

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 2 łyżki suszonych owoców jarzębiny

Przygotowanie

Do 200 ml wody wsypać 2 łyżki suszonych owoców jarzębiny. Gotować przez pół godziny.

rozwiń
Przepis na sok z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l wody

Przygotowanie:

Do 1 kg rozgniecionych owoców dodać pół kg cukru. Zalać wodą i gotować przez pół godziny. Przecedzić i wlać do butelek.

rozwiń

Nie ma wielu badań potwierdzających działania jarzębiny na różnego rodzaju schorzenia. Jednak ze względu na jej łatwą dostępność, a także dużą zawartości witamin i składników mineralnych warto skorzystać z jej przetworów choćby w okresie zimowym, aby wzmocnić organizm i zapobiec przeziębieniu.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
owoce jagodowe

Jarzębina – sok, nalewka, wino.…

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025Jarzębina jest drzewem doskonale znanym każdemu. Można... Czytaj dalej...
ostropest plamisty dawkowanie w ciąży działanie

Ostropest plamisty – na wątrobę,…

Święty oset, oset św. Marii i mleczny oset to inne nazwy służące do określenia ostropestu plamistego. Preparaty z ostropestu powszechnie zalecane są do leczenia schorzeń wątroby oraz regulacji trawienia, gdyż… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.