Jakich produktów nie łączyć
Aktualizacja: 26 marca, 2024
Sztuka kulinarna w wydaniu domowym wydaje nam się prostą przyjemnością. Nie każdy jednak wie, że są produkty powszechnie stosowane, których łączyć nie powinniśmy.
Istnieje wiele połączeń produktów, które wbrew pozorom nie przynoszą nam pożytku, a wręcz przeciwnie – są niebezpieczne dla organizmu. Warto poznać najczęściej popełniane kuchenne grzechy.
Nie łączymy pomidora z ogórkiem
Zielony ogórek zawiera enzym, askorbinazę, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. Taka sytuacja ma również miejsce w połączeniu ogórka z innymi warzywami bogatymi w witaminę C jak np. papryka czy kapusta. Aby zapobiec stratom wit. C możemy skropić sałatkę paroma kroplami oliwy z oliwek.
Nie łączymy herbaty z cytryną
Popularne łączenie herbaty z cytryną może być wbrew pozorom niebezpieczne. Otóż zawarty w herbacianych listkach glin jest nieprzyswajalny. Jednak po dodaniu cytryny tworzy się cytrynian glinu, który może odkładać się w mózgu i prowadzić do groźnej choroby – Alzheimera. Następuje to wtedy, gdy wciśniemy sok z cytryny do parzącej się herbaty. Bez obaw możemy dodawać cytrynę do już zaparzonej herbaty, gdy torebkę lub listki herbaty usuniemy z kubka.
Nie łączymy pomidora z twarogiem
Zawarte w pomidorach kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy, kumarowy) łączą się z wapniem, którego źródłem jest nabiał powodując odkładanie się nierozpuszczalnych kryształków w stawach i silny ból.
Nie łączymy mięsa z czerwonym winem
Czerwone mięso charakteryzuje się dużą ilością dobrze przyswajalnego żelaza. Zawarte w czerwonym winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza przez nasz organizm. Choć dostarczymy spore ilości cennego pierwiastka to niestety nie zostanie on dobrze wchłonięty.
Nie łączymy kawy i herbaty z nabiałem
Znajdujący się w wszelakich twarogach, serach i jogurtach wapń łączy się z kwasem szczawiowym zawartym w kawie i herbacie, tworząc szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. A sam wapń nie jest wykorzystany przez nasz organizm, gdyż występuje wtedy w postaci związanej.
Nie łączymy warzyw kapustnych z rybami
Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze i jod ryby i owoce morza nie powinniśmy łączyć z warzywami kapustnymi jak kalafior, kapusta czy brukselka. Zawarty w morskich rybach jod jest wiązany i staje się nieprzyswajalny przez nasz organizm.
Nie łączymy alkoholu z grzybami
Na polskich stołach podczas suto zakrapianych imprez często królują grzybki, szczególnie te marynowane. Nie każdy wie jednak, że alkohol wpływając na zawarte w grzybach białko sprawia, iż stają się one niestrawne, co może grozić ciężkimi problemami trawiennymi.
Przygotowując zdrowe, domowe jedzenie warto pamiętać o paru prostych zasadach. Dobrze jest znać połączenia produktów, które nie przynoszą nam korzyści i uniemożliwiają w pełni wykorzystanie zawartych w nich składników odżywczych.