bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jakich produktów nie łączyć

Jakich produktów nie łączyć

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 26 marca, 2024

Sztuka kulinarna w wydaniu domowym wydaje nam się prostą przyjemnością. Nie każdy jednak wie, że są produkty powszechnie stosowane, których łączyć nie powinniśmy.

Istnieje wiele połączeń produktów, które wbrew pozorom nie przynoszą nam pożytku, a wręcz przeciwnie – są niebezpieczne dla organizmu. Warto poznać najczęściej popełniane kuchenne grzechy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Nie łączymy pomidora z ogórkiem
  • Nie łączymy herbaty z cytryną
  • Nie łączymy pomidora z twarogiem
  • Nie łączymy mięsa z czerwonym winem
  • Nie łączymy kawy i herbaty z nabiałem
  • Nie łączymy warzyw kapustnych z rybami
  • Nie łączymy alkoholu z grzybami

Nie łączymy pomidora z ogórkiem

Zielony ogórek zawiera enzym, askorbinazę, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. Taka sytuacja ma również miejsce w połączeniu ogórka z innymi warzywami bogatymi w witaminę C jak np. papryka czy kapusta. Aby zapobiec stratom wit. C możemy skropić sałatkę paroma kroplami oliwy z oliwek.

Nie łączymy herbaty z cytryną.

Nie łączymy herbaty z cytryną.

Nie łączymy herbaty z cytryną

Popularne łączenie herbaty z cytryną może być wbrew pozorom niebezpieczne. Otóż zawarty w herbacianych listkach glin jest nieprzyswajalny. Jednak po dodaniu cytryny tworzy się cytrynian glinu, który może odkładać się w mózgu i prowadzić do groźnej choroby – Alzheimera. Następuje to wtedy, gdy wciśniemy sok z cytryny do parzącej się herbaty. Bez obaw możemy dodawać cytrynę do już zaparzonej herbaty, gdy torebkę lub listki herbaty usuniemy z kubka.

Nie łączymy pomidora z twarogiem

Zawarte w pomidorach kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy, kumarowy) łączą się z wapniem, którego źródłem jest nabiał powodując odkładanie się nierozpuszczalnych kryształków w stawach i silny ból.

Czerwonego mięsa nie popijamy winem.

Czerwonego mięsa nie popijamy winem.

Nie łączymy mięsa z czerwonym winem

Czerwone mięso charakteryzuje się dużą ilością dobrze przyswajalnego żelaza. Zawarte w czerwonym winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza przez nasz organizm. Choć dostarczymy spore ilości cennego pierwiastka to niestety nie zostanie on dobrze wchłonięty.

Nie łączymy kawy i herbaty z nabiałem

Znajdujący się w wszelakich twarogach, serach i jogurtach wapń łączy się z kwasem szczawiowym zawartym w kawie i herbacie, tworząc szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. A sam wapń nie jest wykorzystany przez nasz organizm, gdyż występuje wtedy w postaci związanej.

Nie należy łączyć ryb z brukselką.

Nie należy łączyć ryb z brukselką.

Nie łączymy warzyw kapustnych z rybami

Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze i jod ryby i owoce morza nie powinniśmy łączyć z warzywami kapustnymi jak kalafior, kapusta czy brukselka. Zawarty w morskich rybach jod jest wiązany i staje się nieprzyswajalny przez nasz organizm.

Nie łączymy alkoholu z grzybami

Na polskich stołach podczas suto zakrapianych imprez często królują grzybki, szczególnie te marynowane. Nie każdy wie jednak, że alkohol wpływając na zawarte w grzybach białko sprawia, iż stają się one niestrawne, co może grozić ciężkimi problemami trawiennymi.

Przygotowując zdrowe, domowe jedzenie warto pamiętać o paru prostych zasadach. Dobrze jest znać połączenia produktów, które nie przynoszą nam korzyści i uniemożliwiają w pełni wykorzystanie zawartych w nich składników odżywczych.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jak przyrządzić zdrową rybę?

To, że ryby przynoszą wiele korzyści zdrowotnych i należy je spożywać, wie chyba każdy. Jednak czy rzeczywiście każda ryba jest tak samo zdrowa? Zobacz od czego to zależy! Czytaj dalej...
zielona herbata

Zielona herbata – ma słono-gorzki…

Amatorzy zielonego naparu szczególnie doceniają jego walory smakowe. Ten zielony napój oprócz wspaniałego smaku i aromatu posiada wiele leczniczych właściwości. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie

    Nawyki żywieniowe
    Nawyki żywieniowe

    Jak pandemia zmieniła nasze nawyki żywieniowe?

    Nawyki żywieniowe

    Dlaczego zdrowe nawyki żywieniowe są ważne?

    Nawyki żywieniowe

    Talerz zdrowego żywienia

    Nawyki żywieniowe

    8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    anabolizm i katabolizm
    1

    Anabolizm i katabolizm – dowiedz się czym są i co na nie wpływa!

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.