Grzyby idealne na wzmocnienie odporności
Aktualizacja: 22 czerwca, 2017
Według badań opublikowanych w Journal of the American College of Nutrition grzyby shiitake przydadzą się na jesienno-zimowe słoty. Jedną z wielu właściwości tego cennego grzyba jest wzmocnienie układu odpornościowego.
Shiitake i ich cenne właściwości lecznicze
Jak się okazuje grzyby, pomimo zapewnień nauczycieli w szkole, są cennym produktem spożywczym. Coraz częściej dietetycy podkreślają ich wartościowy skład i właściwości zdrowotne. Jedną z odmian grzybów, szczególnie bogatych w cenne dla zdrowia substancje odżywcze jest chińska odmiana shiitake, którą z łatwością znajdziecie także w polskich supermarketach.
Naukowcy przeprowadzili badania na 52 ochotnikach, którym do diety wprowadzono grzyby shiitake. Spożywali oni przez 4 tygodnie od 5-10 g grzybów. Po zakończonym eksperymencie zaobserwowano wzrost komórek γδ-T i NK-T, które powodują zwiększenie odporności organizmu.
Grzyby shiitake nie tylko dobrze smakują, ale także chronią nas przed licznymi chorobami. Ponadto ich cenny skład zmniejsza ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca i nadciśnienie. Naukowcy udowodnili także ich działanie antynowotworowe.