Grzyby idealne na wzmocnienie odporności

16 18 20

Według badań opublikowanych w Journal of the American College of Nutrition grzyby shiitake przydadzą się na jesienno-zimowe słoty. Jedną z wielu właściwości tego cennego grzyba jest wzmocnienie układu odpornościowego.

Shiitake i ich cenne właściwości lecznicze

Jak się okazuje grzyby, pomimo zapewnień nauczycieli w szkole, są cennym produktem spożywczym. Coraz częściej dietetycy podkreślają ich wartościowy skład i właściwości zdrowotne. Jedną z odmian grzybów, szczególnie bogatych w cenne dla zdrowia substancje odżywcze jest chińska odmiana shiitake, którą z łatwością znajdziecie także w polskich supermarketach.

Naukowcy przeprowadzili badania na 52 ochotnikach, którym do diety wprowadzono grzyby shiitake. Spożywali oni przez 4  tygodnie od 5-10 g grzybów. Po zakończonym eksperymencie zaobserwowano wzrost komórek γδ-T i NK-T, które powodują zwiększenie odporności organizmu.

Grzyby shiitake nie tylko dobrze smakują, ale także chronią nas przed licznymi chorobami. Ponadto ich cenny skład zmniejsza ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca i nadciśnienie. Naukowcy udowodnili także ich działanie antynowotworowe.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Grzyby idealne na wzmocnienie odporności - 4.5/5. Oddano 11 głosy.
Autor artykułu: