Drożdże spożywcze – właściwości, skład, witaminy, efekty oraz skutki uboczne

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 4 kwietnia, 2024

Saccharomyces cerevise jest najpopularniejszym gatunkiem drożdży spożywczych, które dostępne są w sklepach w formie sprasowanej, kwadratowej bądź prostokątnej kostki. Regularne spożywanie napoju z drożdży może dostarczyć organizmowi licznych zdrowotnych korzyści. Jednak gdy zostaną źle przygotowane i spożyte, możemy doświadczyć nieprzyjemnych skutków ubocznych. Jak więc spożywać drożdże spożywcze, aby odnieść korzyści i uniknąć efektów niepożądanych?

Drożdże – właściwości

Najpopularniejszym sposobem wykorzystania drożdży w codziennym życiu jest użycie ich do przygotowania ciasta drożdżowego na słodki placek lub bułki czy pieczywo. Drożdże są jednokomórkowymi organizmami, które mają zdolność do fermentacji cukru w warunkach beztlenowych z wytworzeniem dwutlenku węgla oraz wody. Skutkiem jest wyrośnięcie ciasta oraz obecna już po wypieku porowatość wypieku.

Spożywanie drożdży spożywczych w odpowiednich ilościach i po poprawnym przygotowaniu, może wpłynąć korzystnie na fizjologiczne funkcjonowanie organizmu oraz wygląd zewnętrzny. Bogactwo witamin i minerałów, które znajduje się w produkcie poprawia stan i koloryt cery, działa wzmacniająco na zarówno słabe, jak i rozdwajające się włosy oraz kruche i łamliwe paznokcie. Drożdże wspomagają proces gojenia się ran oraz szybciej likwidują zajady pojawiające się w kącikach ust. Są receptą na zachowanie młodzieńczego wyglądu, gdyż przeciwdziałają procesom starzenia, co oznacza opóźnienie pojawiających się na twarzy zmarszczek, szczególnie wokoło ust.  

Spożywanie drożdży odniesie też pozytywny skutek na ogólne wzmocnienie odporności, ograniczy apetyt na słodycze dzięki zawartemu w nich chromowi oraz wzmocni organizm, dodając mu sił i witalności. Z tego względu spożywanie drożdży zaleca się nie tylko kobietom chcącym mieć piękne i lśniące włosy, gładką cerę i wzmocnione paznokcie, ale i dzieciom  oraz osobom starszym. 

Drożdże – skład

Drożdże w 100 g dostarcza ok. 92 kilokalorii, z czego ok. 11 g białka, 2 g tłuszczu oraz 7 g węglowodanów przyswajalnych. Warto zauważyć, że tłuszcz zawarty w drożdżach należy do tłuszczów wielonienasyconych, dlatego korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu. Dodatkowo 100 g drożdży zawiera ok. 7 g regulującego pracę jelit błonnika.

Drożdże – witaminy i składniki mineralne

Drożdże znane są z wysokiej zawartości witamin z grupy B, w szczególności ryboflawiny (B2) oraz kwasu foliowego (B9). Witamina B2 wpływa na proces tworzenia przeciwciał, wzmacniając odporność organizmu, a kwas foliowy powinien być spożywany w zwiększonych dawkach przez kobiety planujące ciążę. Warto zauważyć, że drożdże dostarczają również witaminy B12, która reguluje procesy metaboliczne białka, węglowodanów i tłuszczu w organizmie. W drożdżach znajdziemy również witaminę H (biotynę), która poprawia cerę, strukturę włosów i paznokci.

Drożdże są również bogatym źródłem licznych mikro i makro składników. Dostarczają sód, potas – pierwiastki regulujące ciśnienie krwi, ponadto wapń, fosfor, które wzmacniają strukturę kości, magnez pomagający walczyć ze stresem, żelazo dla chorych na anemię oraz cynk szczególnie ważny w diecie mężczyzn, gdyż zapobiega prostacie i mangan.

Picie drożdży – efekty

Efektami regularnego picia napoju z drożdży są przede wszystkim zdrowe włosy, twarde i długie paznokcie oraz zdrowa promienna cera. Ponadto napój poprawi ogólną odporność organizmu oraz wysycenie tkanek witaminami z grupy B, które wpływają na regulację pracy układu nerwowego. Picie drożdży zalecane jest również w stanach obniżonego nastroju, pomaga walczyć z depresją. 

Picie drożdży – skutki uboczne

Długotrwałe przyjmowanie napoju z drożdży może zagrzybiać ustrój, a więc obniżać odporność organizmu i zwiększać ryzyko alergii. Ponadto niewłaściwe przygotowanie drożdży wywołuje niekorzystne stany pojawiające się w organizmie, z których wymienić można przede wszystkim wzdęcia i uczucie pełności.

WażnePodczas przygotowywania drożdży najważniejsze jest by spożywać je nieżywe, dlatego przygotowując napój należy zalać je wrzącą wodą lub gorącym mlekiem, co spowoduje zabicie jednokomórkowców. Jest to istotny aspekt, gdyż drożdże żywe mają zdolność do fermentacji z wytworzeniem dwutlenku węgla, który w organizmie może powodować wyżej wymienione wzdęcia oraz wpływać na rozwój niekorzystnej mikroflory.

Podsumowując, drożdże są wartościowym składnikiem, który spożywany w formie np. napoju może korzystnie wpłynąć na zdrowie organizmu oraz wygląd zewnętrzny. Drożdże spożywcze z rodzaju Saccharomyces cerevise są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, C oraz licznych mikroelementów, które to poprawiają koloryt cery, zapobiegając zaskórnikom i redukując nadmiar sebum. Ponadto drożdżowy napój pity regularnie wspomaga proces odnowy włosów i paznokci, wzmacnia odporność organizmu i przeciwdziała anemii. Ze względu na szeroki wachlarz bogactwa składników odżywczych, drożdże zalecane są do spożywania przez dzieci, młodzież, kobiety oraz mężczyzn i starsze osoby. Poczytaj więcej na temat drożdży piekarskich!

Literatura:

  1. Muszyńska B., Malec M., Sułkowska-Ziaja K., Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych (Saccharomyces cerevisiae), „Postępy Fitoterapii” 2013, nr 1, s. 54-62, http://www.czytelniamedyczna.pl/4339,waciwoci-lecznicze-i-kosmetologiczne-drozdzy-piekarniczych-saccharomyces-cerevis.html [dostęp 09.09.2018].
  2. Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, „Postępy Fitoterapii” 2009, nr 4, s. 229-238, http://www.czytelniamedyczna.pl/2659,witaminy-z-grupy-b-naturalne-rlda-rola-w-organizmie-skutki-awitaminozy.html [dostęp 09.09.2018].
  3. Saluk-Juszczak J., Królewska K., β-glukan drożdży saccharomyces cerevisiae – naturalny stymulator układu immunologicznego, „Kosmos. Problemy nauk biologicznych” 2010, nr 59, s. 151-160.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (3 głosów)
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Ledeburyt?

  2. Podczas rozpuszczania drożdży temperatura mleka/wody od 70 do max 90 stopni C …. nigdy wrzątek !!!!!

  3. Co pani wygaduje zalać wrzątkiem… wszystkie witaminy i wszystko co w nich cenne zabijamy dożdrze w niewielkich ilościach spożywane na surowo nic złego nie robią w organizmnie wiec przeciwnie odbudowywują mirkoflore w jelitach przez trawienie cukrów co przkłada sie na brak raka bo cukier jest głownym pokarmemem mutujących komurek spozywane na surowo dostarczją wszystkich niezbdnych witamin z grupy B !

    1. Koniecznie zalać gotującym nie będzie wtedy wzdęć i innych złych dolegliwości nie zagrzybi się organizm

  4. Ile drozdzy trzeba na szklankę?

    1. jedna mała łyzeczke i zalc gotowanym mlekiem

  5. Zapobiegają prostacie u mężczyzn? Serio???

  6. Przed gotowaniem wypłucz kaszę gryczaną i ważne jest by ją namoczyć przez noc . Gotować na malutkim ogniu , wtedy nie straci tości . Najważniejsze wydobycie z niej krzemu w ten sposób .

  7. nie można:
    pić w czasie posiłku
    1h. po posiłku.
    gotować kaszy,należy ją płukać zachowując enzymy.

    1. Facet, co, czego nie mozna????

      1. chyba mu chodziło że nie można pić w trakcie posiłku, to w sumie racja. ale żeby kasze na surowo jeść 😀

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *