bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?

Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 9 czerwca, 2020

Trudno znaleźć dziś osobę, która czegoś nie suplementuje. Witaminy, kompleks minerałów dla zdrowych włosów, skóry i paznokci, składniki wspierające stawy, serce, wątrobę…. Łykamy wszystko i na wszystko, często nie zwracając przy tym uwagi na skład suplementu, który oprócz faktycznie pożądanych przez nas składników, zawiera – czasem większą część – stabilizatorów, przeciwzbrylaczy i substancji polepszających smak. Warto się zastanowić czy są one elementem koniecznym, czy raczej zbędnym wypełniaczem zwiększającym tylko masę suplementu i dającym nam wrażenie, że kupujemy „więcej.. za mniej”?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Suplementy – niezbędne minimum
  • Suplementy – zbędne dodatki

Suplementy – niezbędne minimum

Oczywiście, pewna ilość substancji dodatkowych jest konieczna, by umożliwić spożywanie suplementu na przykład w formie kapsułek czy drażetek. Z reguły niemożliwym jest, by zażywany produkt składał się wyłącznie z substancji aktywnej, na której nam zależy. Producent w jakiś sposób musi umożliwić jego spożycie w wygodnej dla nas formie – na przykład tabletek. Wiąże się to z koniecznością użycia substancji, które połączone w integralny sposób tworzą produkt o wyrównanym kształcie, odporny na zbrylanie i działające na niego czynniki zewnętrzne (takie jak wilgotność czy światło) a przy tym łatwy do połknięcia i przechowywania. Choć im mniej takich składników, tym lepiej, pewna ich ilość stanowi niezbędne minimum. Najczęściej używane dodatki tego rodzaju to:

  • Żelatyna – otrzymywana metodami chemiczno-termicznymi z kolagenu, białka zwierzęcego o włóknistej strukturze. Najczęściej jest składnikiem kapsułek miękkich i twardych oraz wielu sproszkowanych leków. Stosowanie żelatyny ułatwia dozowanie farmaceutyków, a otoczenie „płaszczem” żelatynowym witamin wrażliwych na światło i tlen zwiększa ich trwałość. Jako białko pochodzenia zwierzęcego, żelatyna jest zakazana w dietach wegańskich i wegetariańskich, przez co osoby na diecie roślinnej często rezygnują ze spożywania suplementów z jej dodatkiem. Składnik jest bezpieczny i nie wykazuje szkodliwości zdrowotnej.
  • Celuloza mikrokrystaliczna (E 460 l) – należąca to szerokiej grupy stabilizatorów, substancja wypełniająca, najczęściej preparatów w wersji kapsułkowanej i proszkowej. Otrzymywana w wyniku hydrolizy celulozy. Nie wykazuje aktywności biologicznej, nie jest źródłem kalorii, zapobiega zbrylaniu i zlepianiu się proszków. Koloidalna wersja celulozy mikrokrystalicznej ma natomiast właściwości żelujące oraz zagęszczające i stosowana jest w niektórych płynnych roztworach koncentratów sportowych. Bezpieczna w stosowaniu.
  • Sole wapniowe kwasu fosforowego (E341) – najczęściej fosforan mono-, di- i triwapniowy. Należą do grupy regulatorów kwasowości, pełnią funkcje buforujące, maskujące, stabilizujące, wspomagające działanie przeciwutleniaczy. Najczęściej wchodzi w skład preparatów mineralnych, witaminowo-mineralnych i okołotreningowych. Związek nieuznawany za toksyczny lub szkodliwy, jednak w większych ilościach niekorzystnie działający na organizm. Dopuszczalna dawka dzienna (ADI) to 70 mg/kg masy ciała.  
  • Sole magnezowe kwasów tłuszczowych – na przykład stearynian magnezu (E470b), składnik z grupy emulgatorów o właściwościach przeciwzbrylających, wiążących, stabilizujących. Środek poślizgowy w produkcji tabletek. Uznawany za bezpieczny, brak stwierdzonych skutków ubocznych spożywania i dopuszczalnej dziennej dawki.

Suplementy – zbędne dodatki

Oprócz składników niezbędnych, suplementy często posiadają szeroką gamę mniej potrzebnych dodatków, takich jak substancje słodzące, barwniki i substancje zwiększające masę przyjmowanych produktów. W przeciwieństwie do opisanych wyżej, zdecydowana większość z nich nie pełni funkcji koniecznych do zapewnienia integralności produktu. Bardzo często w przyjmowanych suplementach znajdziemy substancje takie jak:

  • Sacharoza – lub jej pochodne (np, maltodekstryna, skrobia) – substancja naturalna, ale potencjalnie niekorzystna w chorobach cukrzycy, może też powodować wzdęcia i przyczyniać się do wzrostu liczby patogennej flory jelitowej. Poza funkcjami polepszającymi smak, produktu nie pełni znaczącej roli funkcjonalnej – dostarcza jedynie zbędnego cukru.
  • Słodziki – na przykład sorbitol, acefusam K, aspartam, sukraloza – substancje słodzące, zastępujące sacharozę i jej pochodne w suplementach na przykład dla cukrzyków, oficjalnie mające zapobiegać otyłości, nadwadze i cukrzycy. Wielokrotnie udowodniano ich szkodliwe działanie na organizm, w tym kancerogenne, teratogenne, nasilające insulinooporność i zaburzające homeostazę organizmu. Najlepiej unikać tych całkowicie zbędnych dodatków smakowych lub możliwie jak najbardziej je zminimalizować.
  • Barwniki – na przykład dwutlenek tytanu (E171) – substancja nadająca produktowi białą barwę i błysk. Barwnik syntetyczny, stosowany również do barwienia emalii, tworzyw sztucznych i włókien. Zaleca się ostrożność w jego stosowaniu, ze względu na możliwe działanie rakotwórcze. Do lat 90. zabroniony w Polsce, ze względu na status potencjalnie szkodliwego. Poza uatrakcyjnieniem wyglądu spożywanej tabletki, przez nadanie jej pożądanego koloru, nie ma znaczących funkcji na działanie suplementu.
  • Gluten – mieszanina białek roślinnych, stosowana w suplementach głównie jako element wiążący. Składnik nasilający enteropatię kosmków jelitowych, szczególnie w celiakii. Nietolerowany przez wiele osób, wywołuje alergię i przyczynia się do tzw. zespołu cieknącego jelita. Zaleca się jego ograniczanie w chorobach autoimmunologicznych, ze względu na potencjalny wpływ na nasilenie objawów autoagresji. Ponadto może pogłębiać depresję, problemy jelitowe i zmniejszać zdolność wchłaniania innych składników odżywczych. Nawet bardzo małe dawki glutenu dla niektórych osób mogą okazać się bardzo toksyczne.
  • Laktoza – cukier mleczny, substancja naturalna, będąca podobnie jak gluten jednym z najsilniejszych alergenów. Ze względu na brak enzymu laktazy u większości osób, laktoza może powodować dyskomfort trawienny i biegunki. Osoby o stwierdzonej nietolerancji powinny unikać tego, całkowicie zbędnego choć często spotykanego, składnika suplementu.

Warto uświadomić sobie, że łykając kolorowe pigułki nie tylko suplementujemy się w korzystne dla poprawy naszego zdrowia składniki, ale wraz z nimi dostarczamy sobie często zbędnych, a czasem nawet szkodliwych dodatków. Dobrym wyjściem jest więc czytanie składu produktu przed jego zakupem i wybór tego o możliwie najkrótszej liście substancji dodatkowych. Najlepiej byłoby zastąpić garść suplementów dobrze zbilansowaną dietą, zapewniającą przynajmniej większość potrzebnych nam składników odżywczych i minimalizującą spożycie szkodliwych dodatków.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Suplementy diety

Suplementy diety – podstawy prawne,…

Suplementy diety wydają się być dobrodziejstwem naszych czasów. Czy wiemy jednak co naprawdę w sobie kryją? Czytaj dalej...
Suplementy diety

Suplementy diety – czy rzeczywiście…

Czy na pewno wiemy, co to jest suplement diety i jak wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy > Suplementy diety

    Suplementy diety
    Suplementy diety

    Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach

    Dieta dla sportowców

    Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    witaminy i minerały

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.