Dieta w zespole jelita drażliwego – produkty zalecane i zakazane oraz przykładowe przepisy
Aktualizacja: 7 maja, 2024
Zespół jelita drażliwego dotyka wielu ludzi wyraźnie obniżając jakość życia. Czy istnieją sposoby, dzięki którym chory jest w stanie poczuć ulgę? Czy odpowiednia dieta może pomóc zniwelować przykre dolegliwości, jakie za sobą niesie to schorzenie?
Zespół jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome- IBS) jest najczęściej występującą chorobą czynnościową przewodu pokarmowego. Szacuje się, iż dotyczy 10–20% populacji krajów rozwijających się. Najczęściej dotyka osoby w wieku 16–30 lat. Okazuje się, że większy odsetek chorych stanowią kobiety. Ustalenie prawidłowego sposobu odżywiania w tym schorzeniu jest jednym z kluczowych elementów poprawiających stan zdrowia pacjenta oraz niwelujących występowanie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Do najbardziej swoistych cech IBS należą:
- nawracające bóle brzucha,
- wzdęcia,
- uczucie przelewania w jamie brzusznej,
- zaburzona częstotliwość oddawania stolca.
Charakterystycznym objawem zespołu jelita drażliwego jest ustąpienie ww. dolegliwości po wypróżnieniu. Duża różnorodność objawów pozwala wyróżnić 3 postacie choroby:
- biegunkową (wypróżnienie następuje częściej niż 3 razy na dobę),
- zaparciową (wypróżnienie następuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu),
- mieszaną (występujące na przemian biegunka i zaparcia).
Dieta w zespole jelita drażliwego
Schemat żywienia powinien być dostosowany do postaci IBS, z jaką zmaga się dana osoba. W IBS o typie biegunkowym zaleca się zastosowanie diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczów (szczególnie tych pochodzenia zwierzęcego) oraz cukrów fermentujących w jelitach. W jadłospis powinny zostać wprowadzone produkty mające działanie zapierające. W IBS o typie zaparciowym stosuje się dietę bogatą w błonnik nierozpuszczalny, który przyspiesza pasaż jelitowy, zwiększa masy kałowe i nawadnia je. Niezależnie od typu choroby zaleca się spożywanie co najmniej 5 małych posiłków dziennie.
Dieta w zespole jelita drażliwego – produkty zalecane
Najlepsze produkty dla osób cierpiących na postać biegunkową to:
- skrobia pochodząca z ziemniaków oraz oczyszczonych produktów zbożowych tj. biały ryż, jasne pieczywo czy mąka ziemniaczana,
- drobne kasze (kuskus, kasza manna, kasza perłowa),
- warzywa i owoce zawierające błonnik rozpuszczalny (ma zdolność pochłaniania wody, więc jego źródła są pomocne przy leczeniu biegunek), np. marchew, tarte jabłko, dynia, szparagi, banany,
- białko pochodzące przede wszystkim z chudego mięsa i ryb, jaj, mleka i serów twarogowych,
- oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, sojowy, oliwa z oliwek) będące doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
- galaretki owocowe i mięsne,
- napoje garbnikowe (napar z suszonych czarnych jagód, mocna czarna herbata, kakao gorzkie na wodzie).
Dodatkowo zaleca się:
- gotowanie posiłków na parze, pieczenie w folii, duszenie,
- wybieranie owoców dojrzałych, obieranie ich ze skórki oraz przecieranie,
- gotowanie warzyw do miękkości,
- spożywanie napojów i dań na ciepło,
- wypijanie dużej ilości wody (2–3 l dziennie), aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu.
W typie zaparciowym IBS należy stopniowo zwiększać ilość błonnika w diecie. Produkty szczególnie ważne w tej postaci choroby to:
- pieczywo gruboziarniste, razowe, żytnie,
- otręby pszenne, siemię lniane,
- grube kasze (pęczak, gryczana, jaglana), ciemny ryż,
- suszone owoce (śliwki, morele, rodzynki),
- świeże warzywa i owoce,
- jogurty, kefiry, zsiadłe mleko,
- buliony i rosoły,
- zimne napoje (soki owocowe i warzywne kompoty).
Dodatkowo zaleca się picie na czczo 1 łyżki oleju (np. lnianego), który ułatwi przesuwanie mas kałowych w jelitach oraz podjęcie aktywności fizycznej (pobudza pracę jelit). Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu, dzięki któremu dostarczany do organizmu błonnik będzie mógł spełniać swoją rolę. Powinno się przyjmować ok. 2 l wody dziennie.
Dieta w zespole jelita drażliwego – produkty zakazane
W postaci biegunkowej należy unikać produktów zawierających:
- błonnik nierozpuszczalny,
- laktozę (mleko, produkty mleczne),
- fruktozę (owoce, soki owocowe, dżemy),
- sorbitol i mannitol (gumy do żucia, galaretowate słodycze, dietetyczne czekolady, niektóre słodziki, świeże i suszone śliwki, wiśnie, gruszki, brzoskwinie).
Produkty, których spożywanie nie jest zalecane przy zaparciowym IBS to:
- biały ryż, jasne pieczywo, drobne kasze,
- produkty na bazie mąki ziemniaczanej,
- galaretki,
- banany,
- tłuste sery (żółte, topione),
- napoje garbnikowe.
W obu postaciach źle tolerowane są:
- warzywa owoce wzdymające (kapusta, kalafior, nasiona roślin strączkowych, pory, cebula, czosnek, ogórki, czereśnie, śliwki),
- tłuszcze zwierzęce (smalec, boczek, słonina),
- mięsa przerośnięte tkanką łączną (błony, ścięgna),
- ostre przyprawy (chilli, pieprz, musztarda, ocet),
- napoje gazowane,
- używki (alkohol, mocna kawa),
- słodycze i dania typu fast food.
Dieta w zespole jelita drażliwego – przepisy
Gulasz z kurczaka z ryżem dla chorych z IBS typu biegunkowego
Składniki:
- 50 g ryżu białego,
- 150 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę,
- 1 marchewka,
- ½ korzenia pietruszki,
- mały kawałek selera,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego,
- przyprawy: sól, papryka słodka, bazylia, oregano,
- ok. ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Ryż ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić na nią kurczaka wcześniej doprawionego solą i słodką papryką. Lekko go przyrumienić, po czym dodać ok. 150 ml wody i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać starte wcześniej na grubych oczkach marchewkę, selera oraz pietruszkę i dusić przez kolejne 20–25 min (aż warzywa będą miękkie). Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i dodać całość do sosu. Mieszać całość do momentu zgęstnienia. Potrawę podawać na ciepło z ugotowanym wcześniej ryżem, posypaną bazylią i oregano.
Owsianka z suszonymi owocami i płatkami migdałów dla osób z typem zaparciowym IBS
Składniki:
- 60g płatków owsianych,
- 1 łyżka otrąb pszennych,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżka płatków migdałów,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 2 suszone śliwki,
- 2 suszone morele,
- 1 łyżka rodzynek,
- szczypta soli,
- miód (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Morele i śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować w rondelku, dodać płatki owsiane, otręby, szczyptę soli. Całość gotować kilka minut aż płatki nieco rozmiękną, aż danie zgęstnieje. Zdjąć rondelek z palnika, dodać łyżkę jogurtu oraz płatki migdałów, a następnie całość zamieszać. Owsiankę posypać suszonymi owocami i ewentualnie polać miodem do smaku.
Stosuję dietę, ale mimo to i tak się zdarzają biegunki i bóle brzucha, dlatego dodatkowo włączyłam jeszcze kapsułki z maślanem sodu, które bardzo dobrze koją jelita i te dolegliwości już nie są takie dokuczliwe
dietą na pewno można złagodzić objawy drażliwego jelit i dlatego bardzo pilnuję tego, co jem