Błonnik chroni przed chorobami płuc
Aktualizacja: 22 lutego, 2021
Chcesz mieć zdrowe jelita i płuca? Zadbaj, aby w Twojej diecie nie zabrakło błonnika. Dzięki temu będziesz cieszyć się świetnym zdrowiem i sylwetką!
Błonnik zapobiega chorobom płuc
Błonnik to niezwykle ważny składnik codziennej diety. Głównie ceniony jest za swoje właściwości wspomagające funkcjonowanie układu pokarmowego. Ponadto chroni on przed nowotworem jelita grubego i pomaga w odchudzaniu. Do tych wszystkich cennych właściwości dochodzi także ochrona przed chorobami płuc.
Naukowcy z Annals of the American Thoracic Society analizując dane National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) zaobserwowali, że osoby dbające o dużą ilość błonnika w diecie rzadziej zapadają na choroby płuc. Ponadto osiągają lepsze wyniki w badaniach spirometrycznych. Naukowcy podejrzewają, że ma to związek z przeciwzapalnymi właściwościami błonnika.
Osoby, które zapadają często na infekcje płuc powinny do swojej diety włączyć więcej błonnika. Znajdziemy go w warzywach i owocach, a także ziarnach i pełnoziarnistych mąkach.
Literatura:
http://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160122145457.htm