Produkty spożywcze
Neem (miodla indyjska) – właściwości, olej z neem, zastosowanie
Drzewo neem inaczej ''miodla indyjska'' znane jest przede wszystkim dzięki…
Smoczy owoc (pitaja) – właściwości, zastosowanie, smak
Pitaja, inaczej nazywana ,,smoczym owocem’’ lub ,,truskawkową gruszką’’ to tropikalny…
Oliwki – wartości odżywcze, właściwości, kalorie, przepisy
Oliwki są jednymi z najzdrowszych naturalnych przekąsek. Uważane za afrodyzjak,…
Ocet winny – właściwości, zastosowanie, przepis
Celem dodania winnego octu do dań jest przedłużenie trwałości potraw…
Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa
Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej…
Kurkuma – właściwości, zastosowanie, do czego dodawać
Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, uprawiana w Indiach oraz…
Sezam – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy
Wszyscy zapewne znają sezam, a szczególnie popularne sezamki – słodki,…
Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy
Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach…
Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy
Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich…
Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie na włosy, przepisy
Ma wyrazisty smak, mnóstwo witamin, jest popularna w medycynie, kosmetyce…