Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
Jeszcze 20 lat temu nikt w Polsce nie słyszał o produktach ekologicznych. Obecnie rynek produktów ekologicznych rozrasta się błyskawicznie. Świadomość konsumentów, a także poprawa sytuacji materialnej Polaków sprzyja rozwojowi produkcji ekologicznej.
Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
Między innymi działają łagodząco na dolegliwości układu pokarmowego, a także są stosowane dla zapewnienia prawidłowej perystaltyki jelit, mają również właściwości lekko przeczyszczające.
DNA – czy może samodzielnie neutralizować choroby genetyczne?
Według doniesień opublikowanych w serwisie „Nature Biotechnology”, u pewnych osób DNA prawdopodobnie potrafi samodzielnie neutralizować choroby genetyczne.
Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
W sklepach ze zdrową żywnością, a także większych marketach możemy odnaleźć sok z brzozy. Czym właściwiej jest ten tajemniczy produkt i czy warto w ogóle go pić?
Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
Rano, czy w czasie pracy, nie zawsze mamy czas na przygotowanie dobrej kawy. Sięgamy wówczas po kawę z saszetki, którą wystarczy zalać, aby uzyskać kawę ze śmietanką i cukrem. Zanim sięgniesz po ten napój, sprawdź co w rzeczywistości pijesz.
Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
Cywilizacja wciąż się rozwija co ma swoje zalety i wady. Wiele osób jednak dostrzega zgubny wpływ rozwoju cywilizacyjnego na żywienie człowieka. Z tego powodu propagują powrót do sposobu żywienia pierwotnego człowieka, czyli zgodnego z naturą.
Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta
Miedź to pierwiastek, któremu nie poświęca się nadmiernej uwagi. Dobitnie podkreśla jej znaczenie w organizmie stan permanentnego niedoboru – Zespół Menkesa.
Zdrowa dieta dla leniwych – pierwszy krok zakupy!
Nikt nie powiedział, że zdrowe odżywianie wymaga od Ciebie ogromnego pokładu energii i czasu. Dziś przedstawimy parę wskazówek, które już w sklepie pozwolą Ci wybrać produkty zdrowe i niewymagające długiej obróbki.
Dieta bez pszenicy – wskazania, efekty, opinie, przepisy
Czy białe pieczywo, makaron, ciasta i wszystkie wypieki zawierające mąkę pszenną (nawet tę pełnoziarnistą) to "cisi zabójcy", którzy niszczą nasze zdrowie? Dowiedz się czy warto wyeliminować pszenicę z diety.
Poznaj wskaźniki, które pomogą Ci skomponować zbilansowaną dietę
Zbilansowana dieta jest najzdrowszym i najlepszym sposobem żywienia. Nie ma jednak stałego jadłospisu dla wszystkich. Aby skomponować własną dietę, najpierw należy poznać swój organizm. Najlepszym do tego sposobem jest obliczenie paru wskaźników.
Jabłko budyniowe – najsmaczniejszy, egzotyczny owoc
Wiele smaków innych owoców w jednym. Czerymoja to egzotyczny owoc, który zaspokoi nawet najbardziej wymagających łasuchów.
Anyż to nie tylko anyżówka – zobacz jak wykorzystać tę egzotyczną przyprawę
Anyż to roślina uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. To właśnie tam cieszy się największą popularnością. W Polsce, choć nie występuje naturalnie, również posiada grono swoich zwolenników.
Pierogi w lepszej, zdrowszej wersji!
Pierogi to jeden z najbardziej lubianych polskich dań. Zjadamy je nie tylko na wieczerzy wigilijnej, ale często goszczą na naszych stołach na co dzień. Niestety tradycyjne pierogi nie należą do najlżejszych dań. Co zrobić, aby były zdrowsze i lżejsze?
Największe błędy amatorów sportu
Lato sprzyja do podejmowania częstszego wysiłku fizycznego. Wiele osób marzy o pięknej sylwetce, którą będzie można pokazać na plaży, wiec zaczyna intensywne treningi. Jaki jest największy błąd sezonowych sportowców?
Na długie wyprawy wakacyjne zabierz ze sobą suszone owoce!
Wakacje to czas urlopów i odpoczynku. Jednak niektórzy wolą wakacje spędzać aktywnie. Gdziekolwiek się znajdziemy, jakikolwiek sport będziemy uprawiać, warto mieć przy sobie suszone owoce!
Pomysły na zachowanie letnich owoców
Lato to sezon na świeże owoce i warzywa. Jedzmy je zatem jak najczęściej. Jednak wiemy dobrze, że kiedy nadejdzie jesień owoce staną się droższe i coraz mniej smaczne. Możemy jednak zatrzymać ich cudowny smak i cieszyć się nim nawet zimą.
Kardamon – idealna przyprawa do dań ryżowych
Kardamon jest przyprawą korzenną, głównie wykorzystywaną w kuchni orientalnej. Nadaje się zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Ze względu na jego bogaty w składniki mineralne skład, warto wprowadzić go do swojej kuchni.
Kolendra, uniwersalna przyprawa – najlepsza świeża
Kolendra choć jest powszechna w naszym kraju, to jednak wciąż mało popularna. To niezwykła roślina, która jako przyprawa sprawdza się w wielu daniach. Warto zasiać ją w doniczce i cieszyć się jej świeżym smakiem.
Błonnik w nadmiarze może szkodzić!
Dziś wciąż mówi się o tym, aby zwiększyć podaż błonnika w diecie. Wiele osób przez małe spożycie warzyw dostarcza go stanowczo za mało. Jednak uwaga! Jego nadmiar również może spowodować poważne konsekwencje.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !