Sezam – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy

Sezam właściwości zastosowanie, przepisy
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Wszyscy zapewne znają sezam, a szczególnie popularne sezamki – słodki, chrupiący przysmak. Jednak czy sezam ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne? Oczywiście, że tak! Poznajmy moc nasion sezamu i przepisy z jego dodatkiem.

Sezam

Sezam jest to roślina roczna, sięgająca od ok. 60 cm do nawet 2,5 m. Jest uprawiana w wielu odmianach, głównie w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Nasiona mogą mieć różną barwę, natomiast najbardziej popularny jest sezam biały i czarny. Właściwości lecznicze sezamu znano i doceniano już w starożytności. Aktualnie sezam jest popularny na całym świecie.

Właściwości sezamu

Nasiona sezamu są wysokokaloryczne – na 100 gramów produktu przypada ok. 572 kalorii. Mogą zawierać do 50% tłuszczów. Oprócz tego sezam zawiera w swoim składzie witaminy (najwięcej z grupy B), składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen),  błonnik, węglowodany oraz fitosterole. Nasiona sezamu dostarczają białka oraz aminokwasów. Ważnym aminokwasem jest tryptofan, który wpływa na jakość snu oraz ułatwia zasypianie. Należy podkreślić, że w nasionach znajdują się lignany, sezamol i sezaminol. Są to cenne składniki dla zdrowia, mające silne działanie przeciwrodnikowe.
Z uwagi na skład nasion sezamu do jego głównych właściwości należy:

  • uzupełnienie witamin i składników mineralnych,
  • ułatwianie zasypiania i poprawa jakości snu,
  • działanie przeciwutleniające,
  • regulowanie gospodarki hormonalnej,
  • działanie moczopędnie,
  • właściwości przeciwnowotworowe,
  • poprawa funkcjonowania m.in. układu nerwowego, odpornościowego, krwionośnego i trawiennego,
  • poprawa stanu włosów, paznokci, skóry.

Zastosowanie sezamu

Sezam można spożywać jako dodatek do potraw w postaci nasion bądź oleju. Jest polecany przede wszystkim do stosowania u osób z osłabioną odpornością, z zaburzeniami ze strony układu nerwowego, w szczególności w przypadkach bezsenności, gdy proces snu jest zaburzony i jego jakość jest obniżona. Sezam może złagodzić objawy menopauzy u kobiet, ponieważ pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej. Z uwagi na swoje właściwości moczopędne jest pomocny w przebiegu problemów układu moczowego. Sezam znalazł swoje zastosowanie w diecie osób cierpiących na choroby układu krążenia, ponieważ reguluje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Z uwagi na właściwości przeciwrodnikowe sezam może znaleźć zastosowanie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Olej z sezamu świetnie wzmocnienia włosy i poprawia ich stan. Ponadto sezam może być skuteczny w walce z trądzikiem lub innymi problemami skórnymi. Usprawnia trawienie i ułatwia zwalczanie zaparć. Oprócz tego, z uwagi na zawartość wapnia w swoim składzie, na pewno wzmocni układ kostny.

Sezam – przepisy

Sezam jest wysokokaloryczny, zatem powinien zazwyczaj stanowić dodatek do potraw. Przykładem szybkiego i prostego do przygotowania posiłku z sezamem może być surówka.

Przepis na surówkę z marchewki i sezamu
Marchewkę należy obrać i  zestarzeć na tarle. Następnie dodać 1–2 łyżki sezamu, łyżkę jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku (lub inne przyprawy). Marchew można zastąpić np. selerem lub wykonać surówkę łączoną z obu tych warzyw.
rozwiń
Przepis na kotlety w panierce z sezamu
Innym pomysłem mogą być kotlety, których panierka jest przygotowana w tradycyjny sposób, lecz z lekkim urozmaiceniem. Wystarczy kotlety panierować zamiast w bułce tartej to
w sezamie lub dodać dowolną ilość sezamu do bułki tartej. Kotlety w takiej panierce będą miały na pewno ciekawszy smak.
rozwiń
Przepis na figi z czarnym sezamem
Dwie świeże figi, dwa pomidory oraz mozzarelle należy pokroić w plastry i ułożyć na zielonych liściach sałaty. Całość skropić octem balsamicznym oraz posypać wcześniej uprażonym czarnym sezamem.  
rozwiń

Podsumowując, sezam wykazuje wiele cennych dla zdrowia właściwości. Może stanowić dodatek do wielu potraw nadając im ciekawy smak a zaraz wartości odżywczych. Jednak należy pamiętać, że nie wszyscy mogą spożywać sezam. W szczególności, osoby uczulone powinny go unikać, ponieważ jest to jeden z silniejszych alergenów.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marta Gzyl
Marta Gzyl , Dyplomowany dietetyk
Dodaj do ulubionych