Porady żywieniowe
Produkty bogate w błonnik. Błonnik w tabletkach. Skutki nadmiaru błonnika
Błonnik pokarmowy nazywany jest inaczej włóknem pokarmowym. Należy do węglowodanów…
Woda źródlana czy mineralna? Woda źródlana dla niemowląt
Różnica między wodą źródlaną a mineralną. Jaką wodę wybrać? Najlepsza…
Beta-glukan – właściwości, skutki uboczne. Beta-glukan dla dzieci
W przetwórstwie spożywczym i jako składnik diety, który ma unikalne...
Tiamina – właściwości, niedobór. Źródła tiaminy
Tiamina, czyli witamina B1 zaliczana jest do kompleksu witamin z...
Błonnik – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. W czym jest najwięcej błonnika?
Wiązanie wody, kwasów żółciowych, zwiększenie masy stolca to przykłady lepiej…
Sole mineralne. Funkcje soli mineralnych
W publikacjach naukowych oraz książkach tematycznych dotyczących zasad zdrowego odżywiania…
Woda mineralna – wysoko- i niskozmineralizowana, skład. Jaka jest najlepsza woda mineralna?
Każdy wie, że picie wody jest zdrowe. Większość z nas…
Magnez – rola w organizmie, niedobór, skutki niedoboru. Co wypłukuje magnez?
Składniki mineralne należą do związków niezbędnych, czyli egzogennych. Oznacza to,…
Cholina (witamina B4) – działanie, preparaty, występowanie
Cholina, nazywana witaminą B4, uważana jest za substancję “witaminopodobną”. Posiada…
Niacyna – właściwości, dawkowanie, skutki uboczne. Niacyna na depresję
Niacyna może pomóc w leczeniu zaburzeń lipidowych, migreny a nawet…