Porady żywieniowe
Napoje i żywność jako główne źródło wody dla organizmu
Człowiek dla odpowiedniego nawodnienia organizmu wybiera płyny w postaci wody…
Skrobia oporna – właściwości, rodzaje, źródła
Skrobię oporną zaliczaną do frakcji błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, możemy…
Kwas liponowy – właściwości, zastosowanie i źródła
Pierwsze badania określały kwas liponowy jako witaminę, która jest ważnym…
Tłuszcze MCT – nie każdy tłuszcz jest szkodliwy!
Wraz z rozwojem badań odkryto, że niektóre tłuszcze posiadają pewne…
Omega-9 (kwas oleinowy) – charakterystyka, źródła oraz działanie.
Dla zachowaniu dobrej kondycji zdrowia niezbędne są kwasy omega. Dziś…
Wapń – rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła
Wapń należy do makroelementów niezbędnych dla organizmu, które należy dostarczyć…
Wartość odżywcza żywności oraz czynniki determinujące
Wybór wartościowych produktów, jako źródło białka, węglowodanów, tłuszczu oraz pozostałych…
Skutki nadmiaru błonnika w diecie
Włókno pokarmowe stanowi ważny element codziennego jadłospisu, ponieważ reguluje perystaltykę…
Fortyfikacja, czyli wzbogacanie żywności – rodzaje, korzyści, wady i zasady
Produkty spożywcze, oprócz zbędnych dodatków takich jak barwniki, konserwanty czy…
Biodostępność składników mineralnych z pożywienia
Produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz woda stanowią prawdziwe bogactwo soli…