Marakuja – właściwości, gdzie kupić, cena. Jak jeść marakuję?
Aktualizacja: 8 maja, 2024
W ostatnich latach wśród konsumentów zauważalny jest wzrost zainteresowania żywnością nie tylko nieprzetworzoną, ale również egzotyczną, która wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Produkty te bogate są w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze i inne składniki bioaktywne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego często stanowią one składnik żywności wzbogaconej lub suplementów diety.
Marakuja
Mianem “marakuja” określa się owoce rośliny zwanej męczennicą jadalną (Passiflora edulis Sims), która rozpowszechniona jest w krajach tropikalnych tj. Brazylia, Argentyna, Hawaje, Filipiny, Malezja czy Tajlandia. Passiflora wyglądem przypomina pnącze o długości pędów nawet do 15 m. Wytwarza bardzo charakterystyczne kwiaty o kolorze białym lub fioletowym, których zewnętrzne płatki tworzą kielich składający się z gęsto występujących rurek. W zależności od klimatu, w którym uprawiana jest roślinna wyróżnia się:
- odmianę indonezyjską P. edulis forma edulis – dająca owoce fioletowe (lokalna nazwa – markisa) lub żółte (konyal),
- odmianę P. edulis forma flavicarpa – owoce żółte, odmiana ta uprawiana jest na terenie Malezji czy Tajlandii.
Miąższ owoców jest słodki, lekko cierpki oraz o galaretowatej konsystencji. Najczęściej spotykaną odmianą owoców jest marakuja o skórce fioletowej. Jest ona większa od żółtego odpowiednika i charakteryzuje się świeżym, cierpkim posmakiem oraz orzeźwiającym zapachem. Makarkuja żółta jest z kolei słodsza w smaku niż fioletowa. Owoce po zbiorze przechowywane są przez kilka dni w trakcie których skórka znajdująca się na ich powierzchni ulega pomarszczeniu. W efekcie leżakowania owoców w ich miąższu zwiększa się zawartość cukrów, co jest korzystnym procesem poprawiającym smak i zapach marakui.
Marakuja – właściwości
Świeże owoce są bardzo dobrym źródłem β-karotenu, niacyny, witaminy C, potasu, wapnia, żelaza i błonnika pokarmowego. W 100 g produktu znajduje się około 23 g węglowodanów, 0,7 tłuszczów i 2,2 biała, jednak głównym składnikiem owocu jest woda, która stanowi 70% jej składu. Ze względu na dużą zawartość wody miąższ owocu jest niezwykle soczysty, a jego słodki smak związany jest ze znaczną zawartością cukrów. Warto wiedzieć, że 100 g owocu dostarcza 97 kcal.
Błonnik pochodzący z owoców wpływa na poprawę perystaltyki jelit, reguluje wypróżnienia, zmniejsza apetyt, oczyszcza organizm z toksyn oraz zapobiega chorobom tj. cukrzyca, rak jelita grubego czy miażdżyca.
Marakuja jest szczególnie bogata w witaminę C, dlatego korzystnie jest ją wprowadzać do diety w celu uzupełnienia niedoborów tego składnika w diecie. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wspomaga wchłanianie żelaza, zmniejsza ryzyko anemii, wspomaga układ odpornościowy oraz poprawia wygląd włosów, skóry czy paznokci.
Z kolei witamina A zapobiega rozwojowi kurzej ślepoty, wpływa na regeneracje komórek, wspomaga rozwój zębów i kości, dlatego jej odpowiednia podaż w diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Działanie prozdrowotne rośliny zależne jest od jej części, która wykorzystywana jest w fitoterapii. Z rośliny można pozyskać:
- ekstrakt ze skórki marakui, który ma działanie obniżające ciśnienie,
- ekstrakt z owoców rośliny, który ma działanie przeciwzapalne i wspomagające gojenie się ran, wspomaga serce oraz ma działanie wykrztuśne
- ekstrakt z liści – działanie przeciwutleniające, przeciwbólowe, moczopędne,
- ekstrakt z nasion – działanie przeciwgrzybicze.
Korzystne właściwości owoców wynikają z zawartości alkaloidów, flawonoidów i glikozydów, które w taki połączeniu wykazują działanie uspokajające oraz hipotensyjne. Z kolei ekstrakt przygotowany ze skórki marakui ma udowodnione korzystne działanie wykorzystywane w leczeniu oraz łagodzeniu objawów astmy.
Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów w owocach rośliny marakuja jest wykorzystywana jako składnik kosmetyków odżywiających oraz regenerujących skórę [1].
Marakuja – gdzie kupić, cena
Marakuję można kupić w wielu sklepach w zależności od wielkości ich asortymentu. Czasami pojawia się ona tylko sezonowo, innym razem dostępna jest w sprzedaży ciągłej. Szczególnie często występuje w sklepach wielkopowierzchniowych, które posiadają dodatkowy dział obejmujący owoce egzotyczne. Cena owocu uzależniona jest od miejsca, w którym jest on sprzedawany, kosztów transportu, magazynu oraz sezonowości. Obecnie koszt kupna owocu mieści się w zakresie 5–7 zł za sztukę, jednak często jest on objęty rabatami, dlatego warto obserwować gazetki promocyjne najbliższych sklepów [2].
Jak jeść marakuję?
Sama nazwa owocu sugeruje w jaki sposób powinien być on spożywany. Słowo marakuja pochodzi od indiańskiego słowa oznaczającego owoc, który je się jednym haustem. Na początku należy przepołowić owoc najlepiej robiąc w jego skórze dziurkę i następnie od niej rozpocząć przekrajanie jego struktury. Miąższ łatwo odchodzi od ścianek, dlatego przy użyciu łyżeczki można go jeść bezpośrednio ze środka owocu.
Owoc świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów, ciast, słodkich sosów, napojów czy drinków.
Marakuja to egzotyczny owoc bogaty w witaminy, składniki mineralne i związki aktywne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Ze względu na słodki smak miąższu owoc polecany jest jako składnik orzeźwiających napojów lub deserów.
Literatura:
- E. Cieślik., A. Gębusia., „Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych.” Postępy Fitoterapii 2/2012
- https://www.frisco.pl/pid,4083/n,frisco-fresh-marakuja-ciemna/stn,product [dostęp 19.03.18]