Zmiany w diecie, które pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie
Poczucie samozadowolenia, radości i optymizmu zależy oczywiście od wielu czynników. Na nasze samopoczucie może jednak wpływać także nasza dieta. Zobacz w co ją uzupełnić, aby cieszyć się życiem, a nie pogrążać w coraz niebezpieczniejszych skutkach ciągłego stresu.
Jedzenie, które wywołuje radość
Nie mowa tutaj o słodyczach, które w rzeczywistości podnoszą nasze szczęście, ale na bardzo krótki czas. Choć wszystkim zapewne wiadomo, że czekolada wzmaga produkcję hormonów szczęścia, warto także wiedzieć, że robi to na krótki czas. Aby podtrzymać uczucie zadowolenia i szczęścia, sięgamy po kolejną kostkę, tabliczkę czekolady, a to już w pewnością odbije się na naszej sylwetce.
Jak zatem osiągnąć zadowolenie przez jedzenie bez utraty szczupłej sylwetki? Na początku trzeba zaznaczyć, że podstawą osiągnięcia szczęścia przez jedzenie jest stan naszych jelit. Niestrawność, bóle brzucha, zaparcia z łatwością obniżą jakość naszego życia. Ponadto naukowcy zauważyli zależność pomiędzy występowaniem chorób jelitowych i obniżonym samopoczuciem u pacjentów, a nawet depresją. Warto więc na początek odbudować swoją florę jelitową, która zapewni ochronę przewodu pokarmowego, a także prawidłową przemianę materii.
Kolejnym krokiem będzie wprowadzenie do diety produktów zawierających tryptofan – białko wspierające pracę naszego układu nerwowego. Odpowiada ono także za nasze samopoczucie i stan psychiczny.
Źródła tryptofanu:
- produkty białkowe: twaróg, mleko, sery żółte, ryby, mięso (szczególnie drób);
- rośliny strączkowe;
- szpinak;
- owoce: banany, ananas.
Warto także wspomóc się produktami bogatymi w naturalnie występującą dopaminę:
- owoce: banany, truskawki, żurawina, śliwki, borówki;
- migdały, słonecznik, sezam;
- mięso, jaja, ser, mleko i jego przetwory.
Oczywiście zadowolenie i radość płynąca z jedzenia może także wynikać ze smaku potraw. Polecamy zatem zapoznać się z przepisami przygotowanymi przez naszych dietetyków. Zapewniamy ogromny wybór smacznych i zdrowych dań, w których każdy znajdzie coś dla siebie.