Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami

16 18 20

Sezon na szparagi nadal trwa, więc warto je jeszcze przyrządzać ! Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to doskonały wybór dla wszystkich smakoszy szybkich, pełnowartościowych potraw.

Składniki

Pierś z kurczaka (200 g) 1 sztuka

Szparagi zielone ( około 400 g) – 1 pęczek

Ziemniaki – 500 g

Pomidor koktajlowy – 10 sztuk

Papryka czerwona – 1 sztuka

Cebula – 1 sztuka

Ser Mozzarella (120 g ) – 1 opakowanie

Jajko 2 sztuki

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Pieprz czarny

Sól szczypta

Zioła prowansalskie

P1090439

P1090446Sposób przygotowania: 

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem, solą, ziołami, a następnie podsmażyć je na oliwie wraz z posiekaną cebulą. Ziemniaki obrać, szparagi umyć, odciąć końce. Warzywa ugotować w wodzie lub na parze. Paprykę pokroić w paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę, ugotowane szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypać pieprzem oraz ziołami. Ser zetrzeć na tarce, dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 15 – 20 minut. Podawać na gorąco.

P1090451

P1090458

Smacznego !

Oceń mnie
3.4/5. Oddano 55 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: