Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami

To jest średnie Idealne na Kolacja
🕣 2 min czytania

Sezon na szparagi nadal trwa, więc warto je jeszcze przyrządzać ! Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to doskonały wybór dla wszystkich smakoszy szybkich, pełnowartościowych potraw.

Składniki
🕣 2 min czytania

Pierś z kurczaka (200 g) 1 sztuka

Szparagi zielone ( około 400 g) – 1 pęczek

Ziemniaki – 500 g

Pomidor koktajlowy – 10 sztuk

Papryka czerwona – 1 sztuka

Cebula – 1 sztuka

Ser Mozzarella (120 g ) – 1 opakowanie

Jajko 2 sztuki

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Pieprz czarny

Sól szczypta

Zioła prowansalskie

0/5 (0 Reviews)

P1090439

P1090446Sposób przygotowania: 

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem, solą, ziołami, a następnie podsmażyć je na oliwie wraz z posiekaną cebulą. Ziemniaki obrać, szparagi umyć, odciąć końce. Warzywa ugotować w wodzie lub na parze. Paprykę pokroić w paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę, ugotowane szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypać pieprzem oraz ziołami. Ser zetrzeć na tarce, dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 15 – 20 minut. Podawać na gorąco.

P1090451

P1090458

Smacznego !

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *