Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami
Sezon na szparagi nadal trwa, więc warto je jeszcze przyrządzać ! Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to doskonały wybór dla wszystkich smakoszy szybkich, pełnowartościowych potraw.
Pierś z kurczaka (200 g) 1 sztuka
Szparagi zielone ( około 400 g) – 1 pęczek
Ziemniaki – 500 g
Pomidor koktajlowy – 10 sztuk
Papryka czerwona – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Ser Mozzarella (120 g ) – 1 opakowanie
Jajko 2 sztuki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Sól szczypta
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem, solą, ziołami, a następnie podsmażyć je na oliwie wraz z posiekaną cebulą. Ziemniaki obrać, szparagi umyć, odciąć końce. Warzywa ugotować w wodzie lub na parze. Paprykę pokroić w paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę, ugotowane szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypać pieprzem oraz ziołami. Ser zetrzeć na tarce, dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 15 – 20 minut. Podawać na gorąco.
Smacznego !