Przepis na drożdżowy pieróg z jaglanym farszem
Dziś propozycja idealna dla wielbicieli domowych drożdżówek, popijanych ciepłym mlekiem lub kakao. Drożdżowy pieróg jaglany sprawdzi się idealnie nie tylko na deser, ale również na pożywne i smaczne śniadanie. Można go zabrać do pracy i cieszyć się zdrową przekąską, pełną wartościowej kaszy jaglanej, która swoje właściwości zawdzięcza zawartości witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Farsz:
Kasza jaglana – 200 g
Woda – 1 i 2/3 szklanki
Olej kokosowy – 40 g (lub masło jeśli ktoś nie preferuje posmaku kokosa)
Twaróg chudy – 200 g
Cukier – 80 g (ewentualnie ksylitol lub stewia)
Cukier waniliowy – 10 g (2 pełne łyżeczki)
Ciasto drożdżowe:
Mąka owsiana – 1 szklanka
Mąka pszenna – 1 i 1/2 szklanki
Jajko – 2 sztuki
Drożdże piekarskie – 20 g
Mleko – 1,5% 1/2 szklanki
Cukier – 2 pełne łyżki
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Dodatkowo:
Jajko – 1 sztuka (lub samo białko)
Sposób przygotowania:
Farsz:
Kaszę opłukać letnią wodą, a następnie przelać sporą ilością wrzątku. Wodę zagotować, dodać 1 łyżkę cukru oraz olej kokosowy, wrzucić kaszę i gotować około 15 min często mieszając. Kiedy kasza wchłonie prawie całą wodę odstawić ją pod przykryciem do ostudzenia.
Do ostudzonej kaszy dodać odciśnięty twaróg, pozostałą część cukru i dokładnie wymieszać. Twaróg dzień wcześniej można wrzucić do zamrażalnika, po odmrożeniu jest kruchy i nie wymaga dodatkowego rozdrabniania czy rozcierania.
Ciasto drożdżowe:
Pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia, około 20 min.
Kiedy drożdże wyrosną wymieszać je z mąką, resztą cukru, jajkami i olejem. Wyrobić ciasto i odstawić je do podwojenia objętości, około 1–1,5 godz. Ciasto można także przygotować dzień wcześniej, umieszczając go w lodówce zaraz po wyrobieniu. Najlepiej umieścić je w misce i przykryć folią spożywczą.
Pieróg jaglany:
Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt (0,5 cm), wielkość należy dostosować do rozmiaru formy (u mnie forma 17 na 27). Ciasto krótszym bokiem rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie, tak aby spora jego część wystawała poza dłuższy brzeg formy. Wyłożyć farsz i przykryć go wystającym płatem ciasta. Skleić ze sobą dwa stykające się końce ciasta, tak aby nie rozeszły się podczas pieczenia.
Gotowe ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 40 min w 170 °C.