Witaminy – które na co i gdzie je znaleźć
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Witaminy – wszyscy wiedzą, że potrzebne, ale już nie do końca wiedzą, dlaczego i gdzie mogą je znaleźć. Dziś zbierzemy dla Was wszystkie artykuły, które do tej pory pojawiły się na naszym portalu. Przyjrzymy się najważniejszym witaminom, odnajdziemy ich źródła i poznamy rolę w organizmie.
Zapraszamy również do wypróbowania dań, które w wyśmienity sposób zadbają o uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na witaminy. Przepisy na naszej stronie serwowane prosto z kuchni dietetyka zapewnią Wam bogactwo składników odżywczych w lekkiej i dietetycznej formie. Zapraszamy!
Najważniejsze witaminy
Witaminy są niezwykle ważnymi składnikami odżywczymi, które odpowiedzialne są za prawidłowy przebieg wielu procesów w organizmie. Witaminy wzmacniają organizm, niektóre z nich odchudzają, a niedobór każdej z nich objawia się przykrymi dolegliwościami.
W porządku alfabetycznym zacznijmy od witaminy A. Jej obecność w organizmie jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Zastosowanie znalazła również w kremach odmładzających, bowiem sprzyja regeneracji komórkowej, stąd jej pozytywny wpływ na jakość cery, utrzymanie jej elastyczności i zapobieganie procesom starzenia się skóry.
Witaminy z grupy B są niezwykle istotne szczególnie dla rozwijającego się organizmu. Nie są wytwarzane przez organizm ludzki, dlatego muszą być dostarczane razem z pożywieniem. Na szczęście są obecne w niemal każdym pokarmie pochodzenia roślinnego. Witamina B3 odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układ nerwowego. Ponadto niacyna poprawia wygląd włosów i paznokci, bierze udział w syntezie niektórych hormonów, a także w tworzeniu erytrocytów. Witamina B5 jest enzymem, który bierze udział w powstawaniu kwasów tłuszczowych. Dzięki niej możliwa jest również synteza cholesterolu, witaminy A i D. Kolejna witamina B6 jest niezwykle istotna w procesach metabolicznych. Uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek. W diecie wegetariańskiej zazwyczaj brakuje witaminy B12, której najlepszym źródłem, odmiennie od pozostałych witamin z tej grupy, jest wątróbka. Jej niedobór może grozić niedokrwistością zwaną megaloblastyczną.
Dalej w kolejności alfabetycznej stoi witamina C. Najbardziej kojarzona jest ona z odpornością, co ma również przełożenia na stan faktyczny. Jednak jej rola się na tym nie kończy. Pełni rolę antyoksydantów, bierze udział w syntezie hormonów, wchodzi w skład naczyń krwionośnych itp. Świetnym jej źródłem są owoce cytrusowe, należy jednak pamiętać, że wysoka temperatura niszczy witaminę C. Stąd herbata z cytryną pita w czasie przeziębienia może nie przynieść oczekiwanych rezultatów poprawy zdrowia.
Witamina D jest o tyle wyjątkowa, że człowiek jest w stanie samodzielnie ją syntetyzować w organizmie za pomocą promieni słonecznych. Zalecamy zatem odpoczynek na świeżym powietrzu. Ilość syntezowanej witaminy niestety może nie pokryć całkowitego zapotrzebowania, szczególnie w porze zimowej. Dlatego tak ważne dla prawidłowego rozwoju kości i ich ochrony jest włączenie do diety ryb i nabiału, które stanowią najlepsze źródło pokarmowe witaminy D.
Witamina E nazywana jest witaminą młodości. Jest to silny antyoksydant, który chroni nasz organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Ponadto opóźnia procesy starzenia i dba o piękny wygląd naszych włosów, skóry i paznokci.
Witamina H, choć mało znana, jest również niezwykle ważna dla organizmu. Bierze udział w przemianach tłuszczów, a także wraz z witaminą K dba o prawidłową krzepliwość krwi. Najlepszym jej źródłem są tłuszcze roślinne, orzechy a także czekolada.
Ostatnią witaminą, o której chcemy wspomnieć, jest witamina K2. Bez niej spożywany wraz z pokarmem wapń byłby bezużyteczny. To właśnie witamina K2 odpowiada za prawidłowe wchłanianie tego pierwiastka. Chroni ona przed osteoporozą oraz miażdżycą. Najwięcej znajdziemy jej w wątróbce.
Zachęcamy do lektury osobnych artykułów poświęconych witaminom, w których odnajdziecie jeszcze więcej przydatnych informacji na ich temat. Najlepszym sposobem na pokrycie prawidłowego zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze jest lekki i pyszny posiłek. Zachęcamy również do sięgnięcia po proponowane przepisy na zdrowe dania prosto z kuchni dietetyka.