bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Szkodliwe dla zdrowia izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych

Szkodliwe dla zdrowia izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 9 lutego, 2021

Izomery trans kwasów tłuszczowych powstają w trakcie procesów technologicznych m.in. utwardzania olejów roślinnych, a także podczas długiego i wielokrotnego smażenia. Ich źródłem mogą być margaryny oraz wyroby cukiernicze. Naturalnym rezerwuarem są produkty pochodzenia zwierzęcego.

Ich działanie głównie skupia się na wzroście stężenia złego cholesterolu we krwi (LDL), obniżając tym samym poziom cholesterolu HDL (który w organizmie człowieka jest pożądany). Spożywanie dużych ilości tłuszczów trans powoduje wzrost ryzyka zachorowalności na choroby serca.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych – szkodliwość

Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych

Nienasycone kwasy tłuszczowe dzielimy na cis i trans. Zawierają one przynajmniej jedno wiązanie podwójne atomów węgla. W zależności od konfiguracji atomów w wiązaniu podwójnym wyróżniamy dwa izomery.

Izomery trans kwasów tłuszczowych wytwarzane się przede wszystkim podczas procesów przemysłowych czy uwodorniania naturalnych tłuszczów roślinnych. Stanowią składnik margaryn, powstają podczas smażenia w głębokim tłuszczu np. frytek. Naturalnie izomery kwasów tłuszczowych trans występują w produktach zwierzęcych w ilościach około 3–5% objętości tłuszczu. Znajdujemy je w mleku i produktach powstałych z jego przetworzenia, a także w mięsie: wołowinie, baraninie.

Ich niekorzystne działanie powinno być minimalizowane przez ograniczenie spożycia tłuszczów trans. Szczególnie dużą szkodliwość wykazują w diecie kobiet w ciąży, gdyż przechodząc przez łożysko mogą wpływać na zahamowanie wzrostu i rozwoju płodu.

Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych – szkodliwość

Wspomniane już wcześniej niekorzystne działanie na stężenie cholesterolu we krwi jest potwierdzone wieloma badaniami klinicznymi. Spożywanie dużych ilości tych kwasów zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca oraz miażdżycę.

Izomery trans kwasów tłuszczowych mogą zaburzać odpowiedź insuliny na zwiększone stężenie glukozy we krwi, zatem powodować wahania hormonów. Przyczyniają się do zaburzeń w produkcji plemników, przyspieszają starzenie organizmu przez produkcję wolnych rodników. Poza tym mają wpływ na osłabienie układu immunologicznego.

WażneNiektóre badania donoszą, że duża zawartość tłuszczów trans w diecie kobiet, zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi nawet dwukrotnie. Kobiety w ciąży i karmiące szczególnie powinny unikać produktów z wysoką zawartością izomerów trans, które niekorzystnie wpływają na rozwój dziecka.

Wybierając produkty spożywcze i zwracając uwagę na zawartość tłuszczów, powinniśmy mieć na uwadze ilość kwasów tłuszczowych trans, które niekorzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Unikajmy zatem utwardzanych margaryn i wysokoprzetworzonych produktów cukierniczych, gdyż właśnie w procesach technologicznych powstaje najwięcej niezdrowych izomerów nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
karmienie piersią

Dieta dla mamy karmiącej piersią,…

Naturalne karmienie piersią nie wymaga restrykcyjnej diety, ale musisz wiedzieć co jeść, a czego lepiej unikać. Czytaj dalej...
Hipercholesterolemia

Badanie poziomu cholesterolu całkowitego, LDL…

Czy wszystkie rodzaje cholesterolu są niekorzystne dla naszego zdrowia? Jak sprawić by nasz cholesterol był w normie? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Niezdrowe jedzenie

    Oleje i tłuszcze
    Oleje i tłuszcze

    Smalec z gęsi – czym jest, właściwości i zastosowanie

    olej konopny właściwości jak stosować olej konopny
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej konopny – właściwości, zastosowanie. Jak stosować olej konopny?

    spożywczy olej arganowy cena gdzie kupić, działanie
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie

    kannabidiol działanie cena gdzie kupić czy kannabidiol jest legalny w polsce?
    3

    Olej CBD z konopii – co leczy, jak działa?

    masło ghee właściwości zastosowanie
    Oleje i tłuszcze

    Masło ghee – gdzie kupić, cena. Jak zrobić masło ghee?

    olejek z kiełków pszenicy na włosy
    Oleje i tłuszcze

    Olejek z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.