Sól himalajska – czy sól może być zdrowa?
Aktualizacja: 17 maja, 2022
Sól często nazywana jest białą śmiercią. Jej nadmiar może powodować m.in. nadciśnienie. Jeśli będziemy przestrzegać ilości soli dopuszczalnej w diecie, warto wybrać tę zdrowszą dostępną na rynku i cieszyć się jej pozytywnym wpływem na zdrowie.
Zdrowa sól himalajska
Dziś w dobie wysoko przetworzonych produktów, bardzo ciężko jest nam przestrzegać odpowiedniej ilości soli w diecie. Jej nadmiar może prowadzić m.in. do nadciśnienia. Pamiętajmy jednak że sól zawiera także niezbędne składniki mineralne, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Zatem jeśli solimy nasze potrawy warto zwrócić uwagę na ilość, ale także na rodzaj soli.
Sól himalajska uznawana jest za najzdrowszą na świecie. Wydobywana jest w Pakistanie ze złóż położonych wysoko w Himalajach. Dzięki temu jest ona pozbawiona zanieczyszczeń. Ponadto zawiera ok. 80 składników mineralnych w tym: jod, magnez, żelazo, wapń. Dzięki temu pomoże uzupełnić nam wszystkie niedobory składników mineralnych. Sól himalajska również wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego ma działanie odtruwające i oczyszczające organizm z metali ciężkich.
Sól himalajska spokojnie może zastąpić nam sól kuchenną. Wyższość jednej soli nad drugą opiera się na różnicy w zawartości składników mineralnych. Nie zapominajmy o tych niezwykle ważnych składnikach, ich niedobór może przynieść negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.