Sałatka z kaszą pęczak, łososiem i awokado

355 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Kolacja porcji: 1
🕣 2 min czytania

Zapraszam na lekką i zdrową sałatkę z wędzonym łososiem i kaszą pęczak. Dzięki obecności łososia i awokado potrawa jest bogatym źródłem wartościowych tłuszczów z rodziny omega-3 oraz omega-6. Dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej dostarczymy sobie natomiast sporą dawkę błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez, cynk czy selen. Sałatka jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie wygodę i szybkość przygotowywania posiłków.

Sałatka z kaszą pęczak, łososiem i awokado

Sałatka z kaszą pęczak, łososiem i awokado

Dowiedz się więcej na temat sałaty rzymskiej

Składniki
🕣 2 min czytania

Sałata rzymska – 1 duża garść (lub dowolna mieszanka sałat)

Kasza jęczmienna pęczak – 30g

Łosoś wędzony – 50g (wędzony na zimno)

Awokado – 20g

Suszone pomidory – 30g (z oleju)

Pesto bazyliowe (robione bądź kupione) – 5g (niepełna łyżeczka)

Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

Ocet jabłkowy – 1 łyżka (ew. winny lub balsamiczny)

Cytryna – 1 łyżka soku

0/5 (0 Reviews)
Sałatka z kaszą pęczak, łososiem i awokado

Sałatka z kaszą pęczak, łososiem i awokado

Sposób przygotowania:

Kaszę pęczak dokładnie wypłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu.

Liście sałaty rzymskiej umyć, osuszyć, podrzeć na mniejsze części i przełożyć do miski lub talerz, na którym podawana będzie sałatka.

Suszone pomidory położyć na papierowym ręczniku, odsączyć z nadmiaru oleju i pokroić w paski. Obrane awokado i płaty łososia pokroić na kawałki.

W miseczce lub małej filiżance wymieszać pesto, oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny.

Na sałatę przełożyć kaszę, na wierzchu rozrzucić kawałki pomidorów, łososia oraz awokado. Całość skropić przygotowanym wcześniej dressingiem. Podawać solo lub ze świeżą bagietką.

Sałatka z kaszą pęczak, łososiem i awokado

Sałatka z kaszą pęczak, łososiem i awokado

Sałatka z kaszą pęczak, łososiem i awokado

Sałatka z kaszą pęczak, łososiem i awokado

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *