Sałatka z kaszą pęczak, łososiem i awokado
Zapraszam na lekką i zdrową sałatkę z wędzonym łososiem i kaszą pęczak. Dzięki obecności łososia i awokado potrawa jest bogatym źródłem wartościowych tłuszczów z rodziny omega-3 oraz omega-6. Dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej dostarczymy sobie natomiast sporą dawkę błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez, cynk czy selen. Sałatka jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie wygodę i szybkość przygotowywania posiłków.
Dowiedz się więcej na temat sałaty rzymskiej
Sałata rzymska – 1 duża garść (lub dowolna mieszanka sałat)
Kasza jęczmienna pęczak – 30g
Łosoś wędzony – 50g (wędzony na zimno)
Awokado – 20g
Suszone pomidory – 30g (z oleju)
Pesto bazyliowe (robione bądź kupione) – 5g (niepełna łyżeczka)
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Ocet jabłkowy – 1 łyżka (ew. winny lub balsamiczny)
Cytryna – 1 łyżka soku
Sposób przygotowania:
Kaszę pęczak dokładnie wypłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu.
Liście sałaty rzymskiej umyć, osuszyć, podrzeć na mniejsze części i przełożyć do miski lub talerz, na którym podawana będzie sałatka.
Suszone pomidory położyć na papierowym ręczniku, odsączyć z nadmiaru oleju i pokroić w paski. Obrane awokado i płaty łososia pokroić na kawałki.
W miseczce lub małej filiżance wymieszać pesto, oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny.
Na sałatę przełożyć kaszę, na wierzchu rozrzucić kawałki pomidorów, łososia oraz awokado. Całość skropić przygotowanym wcześniej dressingiem. Podawać solo lub ze świeżą bagietką.