Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

16 18 20

Surówka z kiszonej kapusty może być smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw, nie tylko tych na bazie ryb. Pasuje idealnie do dań mięsnych, a także jako samodzielna przekąska w ciągu dnia. Kiszona kapusta zawiera naturalne przeciwutleniacze i spore pokłady witaminy C, która wzmacnia organizm. Ponadto jest bogatym źródłem witamin E, K, z grupy B oraz soli mineralnych.

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Składniki

Kapusta kiszona – 200g

Marchew – 70g (1 sztuka)

Cebula – 1/2 sztuki

Jabłko – 100g (1 mała sztuka lub ½ większej)

Pietruszka liście – 1 łyżka (posiekanej)

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Olej lniany – 1 łyżka

Pieprz czarny – do smaku

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Sposób przygotowania:

Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i drobno poszatkować. Cebulę drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem. Marchewkę oraz jabłko obrać, umyć i zetrzeć na tarce, marchew na drobnych, jabłko na grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać natkę pietruszki, pieprz oraz oleje. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki.

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Oceń mnie
3.4/5. Oddano 48 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Opinie

  • Krystyna 10.08.2018, 1:53

    Jak najbardziej , polecam z własnego doświadczenia. W moim rodzinnym domu stosowano w żywieniu zarówno len , kiszoną kapustę , jabłka -to było tak naturalne , że nie dziwiło i nikt nie musiał doradzać. Mój tata zbierał zioła, suszył, a picie lnu , czy surówki na bazie kiszonej kapusty to była norma.
    Może a właśnie dlatego ja do lat 18 nie chorowałam wogóle, pierwszą chorobą była w tym póżnym wieku wietrzna ospa. Moje dzieci również automatycznie do tego typu > przekąsek> były przyzwyczajone i np . zamiast batonika dostawały do rączki gryżć marchewkę , pietruszkę , seler . Gdy gotowałam zupy , one same podchodziły i czekała na nich porcja obranych warzyw a sok z kiszonej kapusty był im też nie obcy jak isurówki.
    Długo miały swoja kartotekę u pediatry nie zapisaną ..były szczęśliwe i zdrowe. Tak mamy do dziś . Jestem 59 letnia osoba , cieszącą się zdrowiem , jestem szczupła , jeżdżę na rowerze po 30 km i nie czuję zmęczenia , mimo, że praca jaką wykonuję wymaga wysiłku fizycznego a i psychucznie mnie obciąża.
    Pomimo tego czuję się świetnie.
    Właśnie przed chwilką zjadłam surówkę na bazie w-w składników a specyficzny , gorzki smak oleju lnianego wprost uwielbiam.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  • TAXIDRIVER202 28.10.2018, 3:22

    Co Pani pisze za głupoty kapustę kiszoną przepłukać najwyżej odcisnąć zniszczy Pani cały sok z probiotykami z innymi właściwościami odciskać to se Pani może kapustę do bigosu CIENKI ARTYKÓŁ ZERO ZNAJOMOĆI NAD KAPUSTĄ KISZONĄ

    Odpowiedz
  • Anna Kozak 27.11.2018, 2:06

    Artykuł pisze się przez u otwarte a kapusta wypłukana czy nie najwyżej ma mniej witamin i jest mniej kwaśna a i tak działa jak pencylina a olej lniany bardzo polecam

    Odpowiedz
  • Kaziu 04.04.2019, 10:10

    Kapusta kiszona to zrodlo witami +marchewka + cebula + natka pietruszki+ koperek +lyzeczka cukru +olej = niebo w gebie domownicy to uwielbiaja polecam Kaziu

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: