Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego
Surówka z kiszonej kapusty może być smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw, nie tylko tych na bazie ryb. Pasuje idealnie do dań mięsnych, a także jako samodzielna przekąska w ciągu dnia. Kiszona kapusta zawiera naturalne przeciwutleniacze i spore pokłady witaminy C, która wzmacnia organizm. Ponadto jest bogatym źródłem witamin E, K, z grupy B oraz soli mineralnych.
Kapusta kiszona – 200g
Marchew – 70g (1 sztuka)
Cebula – 1/2 sztuki
Jabłko – 100g (1 mała sztuka lub ½ większej)
Pietruszka liście – 1 łyżka (posiekanej)
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Olej lniany – 1 łyżka
Pieprz czarny – do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i drobno poszatkować. Cebulę drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem. Marchewkę oraz jabłko obrać, umyć i zetrzeć na tarce, marchew na drobnych, jabłko na grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać natkę pietruszki, pieprz oraz oleje. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki.