Przepis na babeczki z kaszy jaglanej
To jest łatwe
Idealne na Podwieczorek
🕣 < 1 min czytania
Proste w przygotowaniu babeczki z kaszy jaglanej sprawdzą się idealnie na śniadanie, ale również jako deser lub przekąska w ciągu dnia. Dzięki zawartości kaszy jaglanej babeczki są lekkostrawne a zarazem sycące.
Składniki
🕣 < 1 min czytania
Kasza jaglana, 100 g
mleko migdałowe, 1/3 szklanki
Woda, 1/3 szklanki
Jajko, 1 szt.
Jabłko, 2 szt.
Olej kokosowy, 1 łyżka
Syrop klonowy, 2 łyżki
Mąka jaglana, 3 łyżki
Rodzynki 1 łyżka
Orzechy włoskie 1 garść
proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki
Cynamon, 1/4 łyżeczki
Jak przygotować babeczki z kaszy jaglanej?
- Kaszę jaglaną przepłukać. Wodę i mleko migdałowe przelać do garnka, zagotować, dodać kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Odstawić do przestygnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Jabka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Orzechy posiekać.
- Do letniej kaszy jaglanej dodać olej kokosowy, starte jabłka, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i syrop klonowy. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotami (ok. 7 sztuk – w zależności od wielkości foremek). Ciasto przełożyć do foremek, piec w piekarniku przez ok. 30 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.
Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach