Pstrąg – hodowla i wartości odżywcze. Jak przyrządzić pstrąga?

Pstrąg jest rybą z rodziny łososiowatych i podobnie jak inni „kuzyni” jest jedną z najczęściej poławianych ryb. Poza tym, że jest bardzo smaczny, zwraca się na niego uwagę ze względu na wartość odżywczą. Ma szerokie zastosowanie kulinarne i dietetyczne – jest łatwy w obróbce i jest rybą średniotłustą bogatą w białko. Obecnie jedną z najczęściej spotykanych w sklepach odmian jest pstrąg tęczowy.
Pstrąg
Pstrąg tęczowy – zwany również tęczakiem kalifornijskim jest rybą o pólnocnoamerykańskim pochodzeniu. W praktykach kulinarnych stosowany jest na prawie całym świecie, a jednym z czynników decydujących o tym jest niezbyt wymagająca hodowla.
Pstrąg (łac. Oncorhynchus mykiss) jest niezbyt wielką rybą – przy 50–60 cm długości osiąga 4–5 kg masy ciała, choć bywają i sztuki prawie półtora metrowe ważące do 23 kg. Dziko żyjące dożywają około 7 lat, a sztuki 11-letnie nazywane są długowiecznymi [1].
Pstrąg – hodowla
Ze względu na to, że pstrąg łatwo dostosowuje się do otoczenia, jest rybą powszechnie hodowaną. Najczęściej jest to właśnie pstrąg tęczowy, choć w naszym kraju hoduje się również źródlane i potokowe. Polska jest jednym z państw Europy, w których hodowla odbywa się na największą skalę i jest to ryba ważna dla polskiego rybołóstwa. Tuczenie pstrągów odbywa się w podłużnych stawach, czasami bezpośrednio połączonych z rzeką [2].
Pstrąg – wartości odżywcze
Pstrąg może stanowić zdrowy element niemal każdej diety. Jest rybą bogatą w białko i o średniej zawartości tłuszczu (odpowiednio około 19 i 9 gramów). Podobnie jak inne zwierzęce produkty mięsne, pstrągi zawierają korzystny aminogram, a do innych ryb łososiowatych upodabnia je obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto pstrąg może stanowić źródło tiaminy, niacyny, witaminy B6, a także potężne źródło witaminy B12 (208% przeciętnego zapotrzebowania w 100 g) i witaminy D (91%) [3].
Jak przyrządzić pstrąga?
Jednym z najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie średnio-tłustej ryby jest smażenie saute – w niewielkiej ilości rozgrzanego do wysokiej temperatury tłuszczu. Wypatroszoną rybę należy dokładnie opłukać, a następnie osuszyć i oprószyć solą i mąką. Taką rybę należy obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, a po zarumienieniu powierzchni wstawić jeszcze na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika – kontrolując kruchość mięsa. Do smaku pstrąga można podawać ze świeżą natką pietruszki i plasterkami cytryny bez skórki.
Warto pomyśleć o regularnym spożywaniu pstrąga – w naszym klimacie jest to ryba bardzo łatwo dostępna. Charakteryzuje się korzystnym dla zdrowia składem odżywczym. Bardzo łatwo ją przygotować, dlatego może dostarczyć wielu pozytywnych doznań smakowych. Atrakcyjna z punktu widzenia dietetycznego jest nie tylko niska wartość energetyczna, ale również bogactwo aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B, a także pewna zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.
Literatura:
[1] https://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Pstr%C4%85g_t%C4%99czowy
[2] http://www.rynek-rolny.pl/artykul/hodowla-pstraga-wymagania-staw-narybek-i-zywienie.html?page=3
[3] H. Kunachowicz; B. Przygoda; I.Nadolna; K. Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 260.
Ryby i produkty rybne powinny stanowić nieodłączny element diety każdego człowieka ze względu na bogactwo składników odżywczych, których dostarczają. Szczególnie duży wpływ na wartość odżywczą ryb ma zastosowana obróbka termiczna, która nieprawidłowo dobrana może niwelować korzyści wynikające z konsumpcji tego produktu. czytaj więcej
Ryby jako „pokarm dla mózgu”, z uwagi na obecność niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są niezwykle istotnym elementem codziennego jadłospisu. W Morzu Bałtyckim żyje wiele gatunków ryb, które przygotowywane na rozmaite sposoby mogą stać częścią naszego menu… czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !