bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Pstrąg – hodowla i wartości odżywcze. Jak przyrządzić pstrąga?

Pstrąg – hodowla i wartości odżywcze. Jak przyrządzić pstrąga?

pstrąg właściwości przepisy
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Pstrąg jest rybą z rodziny łososiowatych i podobnie jak inni „kuzyni” jest jedną z najczęściej poławianych ryb. Poza tym, że jest bardzo smaczny, zwraca się na niego uwagę ze względu na wartość odżywczą. Ma szerokie zastosowanie kulinarne i dietetyczne – jest łatwy w obróbce i jest rybą średniotłustą bogatą w białko. Obecnie jedną z najczęściej spotykanych w sklepach odmian jest pstrąg tęczowy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Pstrąg
  • Pstrąg – hodowla
  • Pstrąg – wartości odżywcze
  • Jak przyrządzić pstrąga?

Pstrąg

Pstrąg tęczowy – zwany również tęczakiem kalifornijskim jest rybą o pólnocnoamerykańskim pochodzeniu. W praktykach kulinarnych stosowany jest na prawie całym świecie, a jednym z czynników decydujących o tym jest niezbyt wymagająca hodowla.

Pstrąg (łac. Oncorhynchus mykiss) jest niezbyt wielką rybą – przy 50–60 cm długości osiąga 4–5 kg masy ciała, choć bywają i sztuki prawie półtora metrowe ważące do 23 kg. Dziko żyjące dożywają około 7 lat, a sztuki 11-letnie nazywane są długowiecznymi [1].

Pstrąg – hodowla

Ze względu na to, że pstrąg łatwo dostosowuje się do otoczenia, jest rybą powszechnie hodowaną. Najczęściej jest to właśnie pstrąg tęczowy, choć w naszym kraju hoduje się również źródlane i potokowe. Polska jest jednym z państw Europy, w których hodowla odbywa się na największą skalę i jest to ryba ważna dla polskiego rybołóstwa. Tuczenie pstrągów odbywa się w podłużnych stawach, czasami bezpośrednio połączonych z rzeką [2].

Pstrąg – wartości odżywcze

Pstrąg może stanowić zdrowy element niemal każdej diety. Jest rybą bogatą w białko i o średniej zawartości tłuszczu (odpowiednio około 19 i 9 gramów). Podobnie jak inne zwierzęce produkty mięsne, pstrągi zawierają korzystny aminogram, a do innych ryb łososiowatych upodabnia je obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto pstrąg może stanowić źródło tiaminy, niacyny, witaminy B6, a także potężne źródło witaminy B12 (208% przeciętnego zapotrzebowania w 100 g) i witaminy D (91%) [3].

Jak przyrządzić pstrąga?

Jednym z najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie średnio-tłustej ryby jest smażenie saute – w niewielkiej ilości rozgrzanego do wysokiej temperatury tłuszczu. Wypatroszoną rybę należy dokładnie opłukać, a następnie osuszyć i oprószyć solą i mąką. Taką rybę należy obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, a po zarumienieniu powierzchni wstawić jeszcze na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika – kontrolując kruchość mięsa. Do smaku pstrąga można podawać ze świeżą natką pietruszki i plasterkami cytryny bez skórki.

Warto pomyśleć o regularnym spożywaniu pstrąga – w naszym klimacie jest to ryba bardzo łatwo dostępna. Charakteryzuje się korzystnym dla zdrowia składem odżywczym. Bardzo łatwo ją przygotować, dlatego może dostarczyć wielu pozytywnych doznań smakowych. Atrakcyjna z punktu widzenia dietetycznego jest nie tylko niska wartość energetyczna, ale również bogactwo aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B, a także pewna zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.

Literatura:

[1] https://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Pstr%C4%85g_t%C4%99czowy

[2] http://www.rynek-rolny.pl/artykul/hodowla-pstraga-wymagania-staw-narybek-i-zywienie.html?page=3

[3] H. Kunachowicz; B. Przygoda; I.Nadolna; K. Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 260.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
jak usmażyć rybę?
Ryby i owoce morza

Jak usmażyć rybę – panierka…

Ryby i produkty rybne powinny stanowić nieodłączny element diety każdego człowieka ze względu na bogactwo składników odżywczych, których dostarczają. Szczególnie duży wpływ na wartość odżywczą ryb ma zastosowana obróbka termiczna,… Czytaj dalej...
ryby bałtyckie jakie ryby jeść?

Ryby bałtyckie – wędzone, w…

Ryby jako „pokarm dla mózgu”, z uwagi na obecność niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są niezwykle istotnym elementem codziennego jadłospisu. W Morzu Bałtyckim żyje wiele gatunków ryb, które przygotowywane na rozmaite… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Ryby i owoce morza

    przygotowywanie żywności Ryby i owoce morza
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.