bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Przyprawa curry – skład, właściwości. Jak zrobić sos curry?

Przyprawa curry – skład, właściwości. Jak zrobić sos curry?

curry skład właściwości przepisy jak zrobić sos curry
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Curry to bardzo charakterystyczna przyprawa, zazwyczaj o żółtej barwie i ciekawym smaku. Dostępna jest niemalże w każdym polskim sklepie. To właśnie dzięki niej jesteśmy w stanie przygotowywać potrawy o charakterystycznym smaku i aromacie. Jakie właściwości wykazuje? Z czego jest produkowana?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Przyprawa curry
  • Curry – skład
  • Curry – właściwości
  • Jak zrobić sos curry?

Przyprawa curry

Curry to mieszanka przypraw pochodzących z Indii. Swoją nazwę zawdzięcza brytyjskim kolonizatorom. W niektórych krajach curry oznacza danie, u nas znane jest jako mieszanka przyprawowa. Jej skład odgrywa istotną rolę w poprawie zdrowia. Kurkuma wspomaga pracę serca i hamuje rozwój komórek nowotworowych, chilli poprawia metabolizm, cynamon działa antyseptycznie i przeciwwirusowo, kumin łagodzi dolegliwości żołądkowe i przyspiesza trawienie, natomiast imbir rozgrzewa i dodaje energii.

Curry – skład

Curry w swoim składzie zawiera m.in. kurkumę, imbir, chili, cynamon, kardamon, sól, pieprz czarny, kolendrę, gałkę muszkatołową i gorczycę czarną, jednak jego skład nie jest z góry określony. Istnieją także regionalne odmiany mieszanki określanej jako curry masala albo curry powder. Przyprawa może mieć różne kolory, w zależności od tego, jaki pojedynczy składnik przeważa w mieszance.

Curry – właściwości

Poszczególne właściwości curry zależą od składników mieszanki. Zawarte w nim chilli pomaga konserwować żywność w upalnym indyjskim klimacie, kapsaicyna (składnik chili) działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz redukuje tkankę tłuszczową. Badania wykazują, iż kurkumina (składnik kurkumy) zawarta w curry działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Kurkuma ułatwia też trawienie białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka. Wspomaga pracę wątroby i zapobiega wzdęciom. Ma również działanie żółciopędne. Piperyna zawarta w pieprzu zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego, działa przeciwutleniająco, wykazano również, że zwiększa działanie kurkuminy. Pieprz łagodzi wzdęcia, pomaga zwalczyć stany zapalne (np. przyzębia czy dróg moczowych) i redukuje odczuwanie bólu. Imbir poprawia ukrwienie ciała i mózgu, dzięki czemu zwiększa wydajność umysłową i rozgrzewa. Skutecznie łagodzi mdłości. Z tego powodu zalecany jest w chorobie lokomocyjnej. Kmin rzymski jest natomiast cennym źródłem żelaza w diecie (jednak przyprawy nie są najlepszym sposobem na zapobieganie anemii, ponieważ dodajemy ich stosunkowo niewiele do posiłków). Ponadto charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i stymuluje wydzielanie trzustkowe. Gorczyca i kolendra  mają wspólne działanie w kwestii poprawy pracy układu pokarmowego. Działają stymulująco na pracę przewodu pokarmowego, wydzielanie żołądkowe, a przy tym charakteryzują się zdolnością do unieszkodliwiania drobnoustrojów i bakterii. Cynamon natomiast wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, obniża poziom glukozy we krwi oraz poziom cholesterolu w surowicy, tym samym działając korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Jak zrobić sos curry?

Głównym składnikiem sosu jest przyprawa curry, która zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Sos jest prosty i szybki w przygotowaniu, sprawdzi się świetnie z drobiem lub rybą.

Przepis na sos curry

Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • Jogurt naturalny grecki

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać curry i gotować przez 2 min.
  2. Następnie do rozpuszczonego masła dolać pół szklanki wrzątku i gotować przez kolejne 4 min.
  3. Na koniec zagęścić jogurtem greckim i chwilę gotować, aż sos trochę zgęstnieje.
  4. Sos jest gotowy do podania.
rozwiń

Sprawdzi się na zimno, jako świetny dodatek do sałatek oraz kanapek.

Przepis na dip curry

Składniki:

  • Cebula (pół)
  • Olej rzepakowy (łyżka)
  • Jogurt naturalny (150g)
  • Skrobia (30g)
  • Przyprawa curry (3 łyżeczki)

Wykonanie:

  1. Cebulę bardzo drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić przygotowaną cebulę.
  3. Podsmażyć chwilę, nie dopuszczając do zarumienienia cebuli.
  4. Następnie na patelnię, dodać jogurt, skrobię i przyprawę curry.
  5. Sos podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
rozwiń

Podsumowując curry można używać do przygotowania różnego rodzaju potraw orientalnych. Z kolei sosy z zawartością curry bardzo dobrze sprawdzają się w połączeniu z drobiem i rybami, a dip na zimno do kanapek czy sałatek. Oprócz walorów smakowych posiada wiele właściwości zdrowotnych m.in. zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwzapalnie i zmniejsza ryzyko otyłości.

Literatura:

[1] Ng TP, Chiam PC, Lee T, Chua HC, Lim L, Kua EH., Curry consumption and cognitive function in the elderly, Am J Epidemiol. 2006 Nov 1;164(9):898-906. Epub 2006 Jul 26, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16870699

[2] John M. Ringman, Sally A. Frautschy, Gregory M. Cole, Donna L. Masterman, and Jeffrey L. Cummings, A Potential Role of the Curry Spice Curcumin in Alzheimer’s Disease, Curr Alzheimer Res. Author manuscript; available in PMC 2006 Dec 15, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1702408/

[3] Tuntipopipat S, Muangnoi C, Chingsuwanrote P, Parengam M, Chantravisut P, Charoenkiatkul S, Svasti S., Anti-inflammatory activities of red curry paste extract on lipopolysaccharide-activated murine macrophage cell line, Nutrition. 2011 Apr;27(4):479-87. doi: 10.1016/j.nut.2010.04.009. Epub 2010 Aug 13, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20708382

[4] Srinivasan K., Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(8):735-48, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17987447

[5] Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS., Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers, Planta Med. 1998 May;64(4):353-6, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

[6] Vijayakumar RS, Surya D, Nalini N., Antioxidant efficacy of black pepper (Piper nigrum L.) and piperine in rats with high fat diet induced oxidative stress, Redox Rep. 2004;9(2):105-10, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15231065

[7] Gruenwald J, Freder J, Armbruester N., Cinnamon and health, Crit Rev Food Sci Nutr. 2010 Oct;50(9):822-34. doi: 10.1080/10408390902773052, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20924865

[8] Priyanga Ranasinghe, Shehani Pigera, GA Sirimal Premakumara, Priyadarshani Galappaththy, Godwin R Constantine, and Prasad Katulanda, Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review, BMC Complement Altern Med. 2013; 13: 275, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854496/

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Chili, imbir, cynamon, curry, bazylia…

Chcąc przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej wcale nie musimy sięgać po suplementy. Wystarczy, że zajrzymy do naszej kuchni i skorzystamy z wiedzy znanej od pokoleń. Czytaj dalej...
właściwości lecznicze kurkumy, kurkuma na stawy, nalewka z kurkumy

Właściwości lecznicze kurkumy. Jak działa…

W kuchni orientalnej znana doskonale jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i głębokim żółtopomarańczowym zabarwieniu. Jednakże zastosowanie kłączy kurkumy sięga o wiele dalej… Właściwości terapeutyczne tej azjatyckiej byliny wykorzystywano od ponad… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przyprawy

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.