Przepis na soczysty schab pieczony w ziołach
Pieczony schab to pyszna i zdrowa alternatywa dla kupnej wędliny. Nadaje się idealnie zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno do ulubionego pieczywa. Osobiście podaję go z odrobiną konfitury z żurawiny, która podkreśla smak mięsa oraz działa dobroczynnie na układ pokarmowy i moczowy.
Schab surowy – 1 kg
Wino białe wytrawne – 1/2 szklanki
Woda – 1/2 szklanki
Oregano suszone – 1 łyżeczka
Tymianek suszony – 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
Majeranek suszony – 1 łyżeczka
Kolendra ziarna – 1 łyżeczka
Liść laurowy – 3 listki
Sól – 1 łyżeczka
Pieprz czarny – 1 łyżeczka
Sos sojowy – 1 łyżeczka
Musztarda – 1 łyżka
Ocet jabłkowy – 3 łyżki
Czosnek – 5 ząbków
Sposób przygotowania:
Schab oczyścić z ewentualnych błonek i opłukać. Liść laurowy pokruszyć, ziarna kolendry rozetrzeć w moździerzu (jeśli ktoś nie posiada moździerza ziarna wystarczy rozetrzeć łyżką lub bokiem noża), ząbki czosnku rozgnieść. Schab natrzeć solą. Do naczynia w którym będzie się marynowało mięso wlać wodę oraz wino, następnie dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Mięso zanurzyć w marynacie, przykryć i umieścić w lodówce na 24-48 h (w razie konieczności wystarczy kilka godzin). Po tym czasie schab wyciągnąć z marynaty i obsmażyć krótko na patelni z nieprzywierającą powłoką (nie trzeba dodawać tłuszczu). Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą (wystarczy ½ szklanki) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec bez przykrycia przez 60-70 min. Schab smakuje świetnie na gorąco do obiadu lub po wystudzeniu zamiast wędliny do kanapek.