bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Produkty
  3. Serek typu „Fromage”

Serek typu „Fromage”

Kalorie: 379 kcal Białko: 11 kcal Tłuszcze: 86 kcal Węglowodany: 3 kcal

Serek typu fromage zaliczany jest do dużej grupy białych serów, które przeznaczone są do różnego celu. Ser fromage przygotowany jest w formie gotowego produktu, który służy do smarowania nim pieczywa. Często posiada różnego typu dodatki smakowe, na przykład chrzan czy szczypiorek. Jest bardzo prosty w użyciu, dlatego cieszy się dużą popularnością. W języku francuskim słowo „fromage” określa po prostu ser. Mając na myśli biały ser, używa się określenia „fromage blanc”. Serek typu fromage jest produktem dość kalorycznym, powstaje z twarogu, do którego dodaje się masło lub śmietankę.

Serek typu fromage – właściwości

Taki serek zawiera w swoim składzie wapń, niezbędny dla prawidłowego stanu kości. Ponadto jest również źródłem niedużej dawki witamin: D, E, B1, B2, B3, B6 i B12. W zależności od producenta, może także zawierać niacynę, czyli witaminę PP.

W produktach lepszej jakości znaleźć można retinol, czyli pochodną witaminy A, niezwykle istotną w prawidłowym funkcjonowaniu zmysłu wzroku. Jego niedobór objawia się między innym tak zwaną „kurzą ślepotą”, czyli zaburzeniami wzroku przy słabym oświetleniu. Innym składnikiem jest jeden z aminokwasów egzogennych – lizyna. Pozytywnie wpływa ona na koncentrację, niwelując oznaki zmęczenia.

Serki typu fromage są bardzo kaloryczne. Najczęściej nie są one produkowane z mleka krowiego, lecz z tłustej śmietanki. W suchej masie aż 60% objętości stanowią tłuszcze. W 100 g tego produktu występuje aż 379 kalorii i 86 g tłuszczu. Z tego powodu posiada on w swoim składzie również większe ilości cholesterolu.

Tego typu gotowe produkty są przez producentów mocno dosalane, by sprostać gustom smakowym konsumentów. Oczywiście nie jest to zbyt zdrowe, ponieważ powoduje zatrzymanie wody w organizmie i w efekcie – problemy ze zrzuceniem masy ciała. W 100 g produktu znajduje się aż 396 mg sodu. W niewielkich ilościach jest on niezbędny dla prawidłowej pracy serca, natomiast nadmiar tego pierwiastka podwyższa ciśnienie krwi i zwęża naczynia krwionośne, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Serek typu fromage – zastosowanie

Serek typu fromage najczęściej wykorzystywany jest do smarowania kanapek. Rzadziej stosuje się go do naleśników z farszem warzywnym lub jako element dipu do warzyw. Produkt dostępny na sklepowych półkach najczęściej ma bardzo mało wspólnego z francuskim oryginałem.

Warto zastępować tego typu gotowe produkty własnoręcznie wykonanym serkiem. Wystarczy w tym celu użyć białego sera z dodatkami wedle uznania. Zawsze trzeba także czytać opakowanie serków. Dzięki temu uniknąć można jedzenia czegoś co ma bardzo niekorzystny skład. By poprawić walory odżywcze tego typu serka, warto zestawiać go z pieczywem z mąki z pełnego przemiału oraz świeżymi warzywami.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Produkty

Ser Feta

Ser Mozzarella

Przepisy

Najlepsze przepisy z ricottą — na słodko i wytrawnie

Najlepsze przepisy z ricottą — na słodko i wytrawnie

9 mrożonych deserów, które musisz spróbować. Przepisy

przepis na snickersa bez pieczenia

Przepis na snickersa bez pieczenia

Artykuły

Twaróg – właściwości, wartości odżywcze i rodzaje, przepisy

Prawdziwe sery kontra wyroby seropodobne. Jak je rozróżnić?

Mleko, ser żółty, jogurt – czy produkty odtłuszczone na pewno są zdrowe?

©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
  • Bonavita.pl
  • Regulamin
  • Współpraca
  • Kontakt

Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.