Serek typu „Fromage”
Serek typu fromage zaliczany jest do dużej grupy białych serów, które przeznaczone są do różnego celu. Ser fromage przygotowany jest w formie gotowego produktu, który służy do smarowania nim pieczywa. Często posiada różnego typu dodatki smakowe, na przykład chrzan czy szczypiorek. Jest bardzo prosty w użyciu, dlatego cieszy się dużą popularnością. W języku francuskim słowo „fromage” określa po prostu ser. Mając na myśli biały ser, używa się określenia „fromage blanc”. Serek typu fromage jest produktem dość kalorycznym, powstaje z twarogu, do którego dodaje się masło lub śmietankę.
Serek typu fromage – właściwości
Taki serek zawiera w swoim składzie wapń, niezbędny dla prawidłowego stanu kości. Ponadto jest również źródłem niedużej dawki witamin: D, E, B1, B2, B3, B6 i B12. W zależności od producenta, może także zawierać niacynę, czyli witaminę PP.
W produktach lepszej jakości znaleźć można retinol, czyli pochodną witaminy A, niezwykle istotną w prawidłowym funkcjonowaniu zmysłu wzroku. Jego niedobór objawia się między innym tak zwaną „kurzą ślepotą”, czyli zaburzeniami wzroku przy słabym oświetleniu. Innym składnikiem jest jeden z aminokwasów egzogennych – lizyna. Pozytywnie wpływa ona na koncentrację, niwelując oznaki zmęczenia.
Serki typu fromage są bardzo kaloryczne. Najczęściej nie są one produkowane z mleka krowiego, lecz z tłustej śmietanki. W suchej masie aż 60% objętości stanowią tłuszcze. W 100 g tego produktu występuje aż 379 kalorii i 86 g tłuszczu. Z tego powodu posiada on w swoim składzie również większe ilości cholesterolu.
Tego typu gotowe produkty są przez producentów mocno dosalane, by sprostać gustom smakowym konsumentów. Oczywiście nie jest to zbyt zdrowe, ponieważ powoduje zatrzymanie wody w organizmie i w efekcie – problemy ze zrzuceniem masy ciała. W 100 g produktu znajduje się aż 396 mg sodu. W niewielkich ilościach jest on niezbędny dla prawidłowej pracy serca, natomiast nadmiar tego pierwiastka podwyższa ciśnienie krwi i zwęża naczynia krwionośne, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Serek typu fromage – zastosowanie
Serek typu fromage najczęściej wykorzystywany jest do smarowania kanapek. Rzadziej stosuje się go do naleśników z farszem warzywnym lub jako element dipu do warzyw. Produkt dostępny na sklepowych półkach najczęściej ma bardzo mało wspólnego z francuskim oryginałem.
Warto zastępować tego typu gotowe produkty własnoręcznie wykonanym serkiem. Wystarczy w tym celu użyć białego sera z dodatkami wedle uznania. Zawsze trzeba także czytać opakowanie serków. Dzięki temu uniknąć można jedzenia czegoś co ma bardzo niekorzystny skład. By poprawić walory odżywcze tego typu serka, warto zestawiać go z pieczywem z mąki z pełnego przemiału oraz świeżymi warzywami.